ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Moody's: Βελτιώνεται η χρηματοδοτική δομή των κυπριακών τραπεζών

Πρόκειται για την πρώτη ετήσια αύξηση των καταθέσεων μετά από τέσσερα χρόνια

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η αύξηση των καταθέσεων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα βελτιώνει τη χρηματοδοτική δομή των κυπριακών τραπεζών, θεωρεί ο οίκος αξιολόγησης Moody`s με αφορμή την αύξηση των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα το 2016.

Στο οικονομικό δελτίο (Moody`s Credit Outlook) που εξέδωσε σήμερα, ο οίκος σημειώνει ότι η ετήσια αύξηση των καταθέσεων το 2016 αποτελεί την πρώτη, ύστερα από τέσσερα χρόνια.

«Η αύξηση στις καταθέσεις οδηγήθηκε περισσότερο από σταθερές εγχώριες καταθέσεις και θεωρείται θετική γιατί βελτιώνει τις χρηματοδοτικές δομές των τραπεζών», αναφέρει, προσθέτοντας ότι η άνοδος στις καταθέσεις καταδεικνύει την αυξημένη ικανότητα των νοικοκυριών να εξυπηρετήσουν τα υψηλά επίπεδα χρέους τους, σημαντικό ποσοστό των οποίων παραμένει προβληματικό.

Σύμφωνα με τον Moody`s, η αύξηση της τάξης των €3 δισεκατομμυρίων, με τις συνολικές καταθέσεις ύψους €49 δισ να είναι το ψηλότερο σημείο από το 2013, καταδεικνύει τις βελτιωμένες χρηματοδοτικές συνθήκες σε ένα σύστημα όπου η εμπιστοσύνη των καταθετών παραμένει εύθραυστη μετά τις απώλειες (λόγω του κουρέματος) κατά την τραπεζική κρίση του 2013.

«Η βελτίωση αυτή αντανακλά τη σθεναρή οικονομική ανάπτυξη, η οποία εκτιμούμε θα φτάσει το 2,7% το 2017, τη χαμηλότερη ανεργία και την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, τον Μάρτιο του 2016», αναφέρει ο οίκος.

Σύμφωνα με τον Moody`s, οι παράγοντες αυτοί έχουν εν μέρει οδηγήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών, που οδήγησε στη σταδιακή επιστροφή των «χρημάτων από τα στρώματα», ενώ βοηθητικά ενήργησαν και τα υψηλά έσοδα από τον τουρισμό.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον οίκο, στην αύξηση συνείσφεραν οι Κύπριοι και άλλοι κάτοικοι χωρών της ευρωζώνης, ειδικότερα εταιρείες από την Ελλάδα.

Παρατεταμένη διαδικασία αποκατάστασης των τραπεζικών ισολογισμών

Ο οίκος θεωρεί ότι η βελτιωμένη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ικανότητάς τους να εξυπηρετήσουν τα ψηλά επίπεδα χρέους.

«Παρόλα αυτά η διαδικασία αποκατάστασης των ισολογισμών των τραπεζών θα είναι μια μακρά διαδικασία λόγω των μακρών περιόδων ίασης για τα αναδιαρθρωμένα δάνεια, προτού αυτά χαρακτηριστούν ως εξυπηρετούμενα, καθώς και του σημαντικού ύψους προβληματικών δανείων, τα οποία δεν έχουν ακόμη διαρθρωθεί», προσθέτει.

Επιπρόσθετα, o Moody`s σημειώνει ότι η διαδικασία βελτίωσης των τραπεζικών ισολογισμών θα είναι παρατεταμένη λόγω της περιορισμένης ανάκτησης μέσω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων λόγω του χαμηλού όγκου στην αγορά ακινήτων και της δυσκολίας αλλαγής της κουλτούρας των κυπριακών νοικοκυριών, που καταδεικνύεται από τα υψηλά ποσοστά αναδιαρθρωμένων δανείων που παρουσιάζουν καθυστερήσεις.

Τέλος, ο οίκος προειδοποιεί ότι μια εξασθένιση του βαθμού φερεγγυότητας των τραπεζών θα σηματοδοτούσε εκροές καταθέσεων, αν και σημειώνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν βρίσκεται στις προβλέψεις του.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Εκείνος ο υπουργός έκανε και άλλουσ φόνους. Π.χ. στον συναγωνιστή του Στεφανίδη, κλπ. Γι` αυτόν να ...»
CGA  |  08:29

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«Το άρθρο συνεχίζει: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αιτήματα της έρευνας είναι η εντύπωση που υπάρχει ότι ...»
Yiannos  |  10:42

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ Stockwatch: Διολίσθηση στους 5 από τους 6 δείκτες διακυβέρνησης για το 2017, δείχνουν ...»
Yiannos  |  10:38

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Kάποτε κάποιος υπουργός εφεύρε τη μέθοδο εξάληψης των προαγωγών (πατρώνων) και για μια 20ετία εξηλήφτηκαν! ...»
knak  |  10:11

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση