ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πέραν του 1 δις η αξία των ακινήτων της BOC

Σε αναμονή για το πράσινο φως από την Βουλή για πώλησή τους

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η τύχη δυο τροπολογιών που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής θα «ξεκλειδώσει» το κεφάλαιο με τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν περιέλθει στην κυριότητα της τράπεζας Κύπρου και άλλων τραπεζών στο πλαίσιο ανταλλαγής ακινήτων έναντι χρέους.

Με την αξία των ακινήτων που έχουν παραχωρηθεί στην Μονάδα Διαχείρισης Ακινήτων της τράπεζας να αυξάνεται συνεχώς ξεπερνώντας το 1 δις ευρώ η ηγεσία της εξετάζει τα επόμενα βήματά της . Πονοκέφαλος για την τράπεζα αποτελούν οι φραγμοί που βάζει το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δεν επιτρέπει στις τράπεζες να διαχειρίζονται ακίνητα.

Η μια από τις δυο τροπολογίες εάν και εφόσον περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής ουσιαστικά θα ανοίξει το δρόμο ώστε και η τράπεζα Κύπρου να προχωρήσει σε ουσιαστική διαχείριση της ακίνητης περιουσίας της που σήμερα είναι σε αδρανή κατάσταση.

Παρά την αύξηση των ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κυριότητα της τράπεζα για την ώρα οι μόνες παρενέργειες που προκαλούνται για την ώρα είναι ένας έντονος προβληματισμός εάν δεν αρθούν τα νομοθετικά εμπόδια.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην κυριότητα της τράπεζας αρκεί μια ματιά στην σχετική λίστα όπου φιγουράρουν μεγάλα εμπορικά κτίρια η πάλαι ποτέ κραταιά υπεραγορά Ορφανίδη στην Λευκωσία αλλά και πολυτελείς κατοικίες μια από αυτές αξίας 9,7 εκατ. ευρώ.

Σε αχρησία
Στον προβληματισμό που προκαλεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα ακίνητα συμπεριλαμβάνονται και ενδεχόμενες αρνητικές παρενέργειες στην ευρύτερη αγορά ακινήτων εάν και εφόσον δοθεί η δυνατότητα αυτά να αξιοποιηθούν.

Σε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης ο προσανατολισμός που υπάρχει στο επιτελείο της τράπεζας Κύπρου που χειρίζεται τα ακίνητα είναι αυτά να βελτιωθούν ή να ολοκληρωθούν οικοδομικές εργασίες εκεί που απαιτείται και να ξεκινήσει σταδιακά η διαχείρισή τους είτε με την μορφή της πώλησης είτε με ενοικιάσει.

Ωστόσο αυτό το οποίο φαίνεται να αποτελεί στρατηγική της τράπεζας είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ακολουθηθεί μοντέλο διαχείρισης το οποίο θα βουλιάξει όπως λέγεται την αγορά ακινήτων. Οι πωλήσεις θα γίνουν σταδιακά και χωρίς ευρύτερα ρίσκα. Μέχρι σήμερα από το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, έχει πωληθεί μόνο ένα 10%.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση