ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ντράγκι: Η εγκατάλειψη του ευρώ δεν θα ωφελούσε κανένα κράτος

Μια από τις αυστηρές επικρίσεις του στους ευρωπαίους πολιτικούς

Kathimerini.gr

Η εγκατάλειψη του ευρώ δεν θα ωφελούσε κανένα κράτος - μέλος της Ευρωζώνης και οι κυβερνήσεις είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες τους, υποστήριξε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σε μια τοποθέτησή του που ερμηνεύτηκε ως μια από τις αυστηρές επικρίσεις του στους ευρωπαίους πολιτικούς για την αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, ο Ντράγκι, μιλώντας από τη Λουμπλιάνα, τόνισε ότι η γενεσιουργός αιτία των οικονομικών προβλημάτων της ευρωζώνης είναι πολιτική.

«Οι χώρες που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις δεν εξαρτώνται από μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία για να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε ακόμη και πρόσθεσε:

«Αν μια χώρα έχει χαμηλή ανάπτυξη της παραγωγικότητάς της λόγω ριζωμένων διαρθρωτικών προβλημάτων, η απάντηση δεν μπορεί να είναι η συναλλαγματική ισοτιμία».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ διαπίστωσε εξάλλου επιβράδυνση της διαδικασίας εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και χαλαρότητα στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ σημείωσε ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι εύθραυστη και ότι συνεχίζουν να υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των χωρών-μελών του ευρωπαϊκού νομίσματος.

«Χρειάζεται να πούμε με μεγάλη σαφήνεια ότι δεν ήταν το ευρώ, το νόμισμα, που φταίει» για αυτές τις τάσεις, επισήμανε ο ακόμη. «Οι εθνικές αρχές γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν», συμπλήρωσε. «Το νόμισμα δεν θα μπορούσε να τις προστατεύσει από τις δικές τους πολιτικές αποφάσεις», συμπλήρωσε.

Η σοβαρότητα της κρίσης στην ευρωζώνη και οι φόβοι όσον αφορά τη μετανάστευση, την παγκοσμιοποίηση και την κοινωνική αλλαγή προσκόπτουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, για τον οποίο αυτή η διαδικασία αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη ευημερίας και πολιτικής σταθερότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X