ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόταση νόμου για κατάργηση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων

Αντιπαράθεση Εφόρου με ΧΑΚ για τη διενέργεια της μελέτης για τη χρηματαγορά

ΚΥΠΕ

Την πρόθεση του ΑΚΕΛ να καταθέσει πρόταση νόμου για κατάργηση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, ανακοίνωσε ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της εξέτασης του αιτήματος για αποδέσμευση κονδυλίου €395.000, που αφορούν τους μισθούς του Εφόρου και της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, την αποδέσμευση κονδυλίου €300.000 για τη διενέργεια στρατηγικής μελέτης για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καθώς και των κονδυλίων που αφορούν στις διαδικασίες αξιοποίησης των κρατικών ακινήτων στην περιοχή του Τροόδους και του Κρατικού Λαχείου.

«Ο λόγος είναι γιατί πλέον η Μονάδα δεν έχει αντικείμενο. Αυτή η μονάδα είναι κοστοβόρα, ο Έφορος αμείβεται με περίπου €170.000 το χρόνο και μέχρι τώρα έχουν γίνει μελέτες περίπου €3,5 εκ και θεωρούμε ότι αυτά αποτελούν σπατάλη δημοσίου χρήματος», είπε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να αναλάβει τις διαδικασίες αξιοποίησης των κρατικών ακινήτων στο Τρόοδος. Τάχθηκε επίσης κατά της παραχώρησης άδειας εκμετάλλευσης του κρατικού λαχείου σε ιδιώτη επενδυτή και κατά της διενέργειας νέας μελέτης για το ΧΑΚ.

Διαφορετική, ωστόσο, είναι η άποψη των υπολοίπων κομμάτων.

«Η Μονάδα Αποκρατικοποίησης έχει δημιουργηθεί με βάση ειδική νομοθεσία. Συνεπώς το να λεν κάποιοι σήμερα ότι δεν πρέπει να υπάρχει θα έπρεπε μάλλον να το διατύπωναν όταν ψηφίζετο η συγκεκριμένη νομοθεσία», ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται για πώληση κρατικής περιουσίας, αλλά «την βέλτιστη αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας καθ' οιονδήποτε τρόπο που θα κριθεί ως η πιο συμφέρουσα επιλογή».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης τόσο στις δηλώσεις του όσο και μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, σημείωσε ότι η Μονάδα έχει συμβατικές υποχρεώσεις που θα πρέπει τις να υλοποιήσει.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής πως εάν δεν έρθει το θέμα της αλλαγής του ονόματος της Μονάδας, η ΕΔΕΚ θα στηρίξει μόνο την αποδέσμευση του κονδυλίου για την καταβολή των μισθών για τους εργαζόμενους στη Μονάδα.

Υπέρ της διατήρησης της Μονάδας τάχθηκε και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

«Πιστεύω ότι χρειάζεται η Μονάδα να υπάρχει και μετά το 2018 (λήγει το συμβόλαιο του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων) με την ονομασία της Μονάδας Αξιοποίησης Κρατικής Περιουσίας», είπε, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει σχετικά με τις προθέσεις της αναφορικά με το μέλλον της Μονάδας.

Αντιπαράθεση Εφόρου με ΧΑΚ για τη διενέργεια της μελέτης

Στη συνεδρία σημειώθηκε έντονη συζήτηση μεταξύ του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων, Κωνσταντίνου Ηροδότου και του ΧΑΚ αναφορικά με την αναγκαιότητα διενέργειας νέας μελέτης για τη βέλτιστη λειτουργία του χρηματαγοράς.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΧΑΚ Μάριος Πηλαβάκης είπε ότι το Χρηματιστήριο ανέθεσε στον ελεγκτικό οίκο PwC τη διενέργεια μελέτης για τις στρατηγικές επιλογές του χρηματιστηρίου (strategic considerations for the CSE), μελέτη η οποία παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, έναντι €31.000. Πρόσθεσε ότι ο οίκος ήταν και ταυτόχρονα ο εξωτερικός ελεγκτής του ΧΑΚ και για τον σκοπό της έρευνας μετακάλεσε εξειδικευμένα άτομα.

Ανέφερε ακόμα, πως η έρευνα εφαρμόζεται αφού έγινε από το 2013, αλλά στη συνέχεια η επικαιροποίηση σταμάτησε αφού το ΧΑΚ κηρύχθηκε μονάδα υπό αποκρατικοποίηση.

Ο κ. Πηλαβάκης σημείωσε επίσης ότι στην έρευνα δεν τέθηκε ποτέ η επιλογή αποκρατικοποίησης διότι δεν υπήρχε σχετική πληροφόρηση.

«Γίνεται ο Πρόεδρος του ΧΑΚ και ο Γενικός Διευθυντής να μαθαίνουν ότι ο Έφορος βγαίνει για προσφορά για το ΧΑΚ και να το μαθαίναμε από το ΜΜΕ;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΧΑΚ Μάριος Πηλαβάκης, με τον Έφορο να απαντά ότι έγινε συνάντηση με το ΔΣ του ΧΑΚ παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών το 2015, ενώ ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016.

Ανέφερε ακόμη ότι βάσει του νόμου, η υποχρέωση διαβούλευσης αφορά τα εργασιακά θέματα. «Ο νόμος δεν λέει πουθενά ότι η Μονάδα θα κάνει διαβούλευση για τους όρους εντολής του διαγωνισμού» είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι στους όρους εντολής του διαγωνισμού προνοείται ότι οι σύμβουλοι θα ενημερώνουν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑΚ.

Ο κ. Ηροδότου ανέδειξε και θέμα σύγκρουσης συμφέροντος, αφού δεν επιτρέπεται σε εξωτερικό ελεγκτή να δίνει ταυτόχρονα και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μια εταιρεία την οποία ελέγχει και υπενθύμισε ότι και η KPMG που ήταν εξωτερικός ελεγκτής της Cyta δεν υπέβαλε προσφορά για τον αντίστοιχο διαγωνισμό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, αναφορικά με την αναγκαιότητα διενέργειας νέας μελέτης, ο κ. Ηροδότου διευκρίνισε ότι το ύψος της μελέτης θα ανέλθει μέχρι €300.000 και όχι κατ` ανάγκη €300.000, ενώ διερωτήθηκε αν η μελέτη που διενήργησε η PwC έχει εφαρμοστεί και ποια είναι τα αποτελέσματά της.

«Τα δεδομένα έχουν αλλάξει», πρόσθεσε.

Απαντώντας ο Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ, Νώντας Μεταξάς αντέτεινε ότι έγιναν πολλές δράσεις στο ΧΑΚ βάσει της μελέτης, προσθέτοντας ότι το πότε το ΧΑΚ θα επιστρέψει στην κερδοφορία δεν εξαρτάται από μια μελέτη.

Διερωτήθηκε επίσης ποια είναι τα αποτελέσματα της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων.

Στα τελικά στάδια οι μελέτες για το Τρόοδος

Σε σχέση με το Τρόοδος, ο κ. Ηροδότου είπε ότι οι σύμβουλοι έχουν ετοιμάσει ένα προσχέδιο της μελέτης αναφορικά με τις συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής, προσθέτοντας όμως ότι η διαδικασία δεν προχώρησε στην τελική μελέτη λόγω της περικοπής του κονδυλίου για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο κ. Ηροδότου σημείωσε επίσης ότι το δεύτερο στάδιο της μελέτης, δηλαδή το ποιες κρατικές κατοικίες μπορούν να αξιοποιηθούν και με ποιον τρόπο, βρίσκεται στο τέλος της προετοιμασίας.

Επανέλαβε ότι οι κυβερνητικές κατοικίες στο Τρόοδος δεν πρόκειται να πωληθούν αλλά θα υπάρξει μίσθωση ή αδειοδότηση, ενώ ενημέρωσε τους βουλευτές ότι έγινε δημόσια διαβούλευση με τους επηρεαζόμενους στις 6 και 7 Δεκεμβρίου του 2016.

Δυνατότητα για τριπλασιασμό εσόδων του κρατικού λαχείου

Σε σχέση με το Κρατικού Λαχείου, ο κ. Ηροδότου ενημέρωσε τους βουλευτές ότι οι σύμβουλοι εκτιμούν ότι τα μελλοντικά έσοδα μπορούν μέχρι και να τριπλασιαστούν, εφόσον βελτιωθεί η διανομή του λαχείου, το ξυστό στοχευθεί ανά ηλικιακή ομάδα, υπάρξει προώθηση (μάρκετινγκ) και γίνει εισαγωγή του ηλεκτρονικού ξυστού.

Αν μπει και το ηλεκτρονικό ξυστό τα έσοδα θα είναι μέχρι και τριπλάσια, συμπλήρωσε.

«Ο ανταγωνιστής μπορεί να στοχεύει σε ηλικιακές ομάδες. Το ηλεκτρονικό ξυστό είναι κάτι που πρέπει να αλλάζει κάθε δύο με τρεις μήνες για να διατηρεί τους πελάτες. Αυτό χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις στην τεχνολογία αλλά και τεχνογνωσία», είπε ο κ. Ηροδότου, προσθέτοντας ότι το κρατικό λαχείο χάνει συνεχώς έσοδα λόγω των συνοικιακών γραφείων στοιχημάτων, τα οποία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί.

Είπε πάντως, πως σε περίπτωση εισαγωγής του ηλεκτρονικού ξυστού θα υπάρξει αλλαγή στο νομικό πλαίσιο για το παίγνιο, έτσι ώστε να υπάρξει εποπτεία. Πρόσθεσε ότι οι όροι αδειοδότησης θα είναι σύμφωνοι με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Τυχερού Παινγίου (WLA) και θα κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση.

Αναφορικά με τους 22 πράκτορες που έχουν συμφωνία με το κράτος για τη διανομή του ξυστού, ο κ. Ηροδότου είπε πως θα γινόταν δημόσια διαβούλευση, οποία ματαιώθηκε λόγω της περικοπής του κονδυλίου.

Εξάλλου ο Διευθυντής Προϋπολογισμού και Προϊστάμενος του Κρατικού Λαχείου, Σταύρος Μιχαήλ είπε πως τα έσοδα του κρατικού λαχείου από τα €27 εκατ. το 2008, υποχώρησαν σήμερα στα €11 εκατ. λόγω της οικονομικής κρίσης και λόγω της απώλειας μεριδίου αγοράς από τα νέα παιγνίδια που εισάγονται από τον ανταγωνισμό. Όπως αναφέρθηκε τα έξοδα είναι €800.000.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση