ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ετοιμάζουν πρόταση νόμου για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας

ΑΗΚ, Διαχειριστής Συστήματος και ΡΑΕΚ έπεισαν την επιτροπή Εμπορίου για προσωρινή αγορά

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Με πρόταση νόμου που θα τροποποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία θα προχωρήσει η Βουλή, καθώς σήμερα στην επιτροπή Εμπορίου συζητήθηκε το άνοιγμα της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας. Η πρόταση νόμου, θα δίνει το πράσινο φως για μια είδους προσωρινή λύση, δηλαδή μιας «πιλοτικής», μέχρι και να εφαρμοστεί το πλήρες άνοιγμα το Μάιο του 2019 σύμφωνα με ευρωπαϊκές οδηγίες.

Η μεταβατική περίοδος θα περιλαμβάνει διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών, έτσι ώστε να επέλθει και μια είδους εξοικείωση με το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, πριν το Μάιο του 2019, όπου και θα υποχρεωθεί η Κύπρος να την εφαρμόσει. Επί της ουσίας, θα μπορεί ένας παραγωγός να κάνει συμφωνία με το διαχειριστή για να πουλάει ενέργεια.

Σήμερα στην επιτροπή τα εμπλεκόμενα μέρη ΑΗΚ, ΡΑΕΚ, και Διαχειριστής Συστήματος παρουσίασαν εν ολίγοις το χρονοδιάγραμμα της πιλοτικής λύσης, παρόλα αυτά το πρόβλημα σύμφωνα με τον Διαχειριστή Συστήματος Χρήστο Τρίαρο εστιάζεται στην έλλειψη προσωπικού της. Όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή εργάζονται 36 άτομα, ενώ ο αριθμός προσωπικού της μονάδας θα πρέπει να ανέλθει στα 77 – 78 άτομα για να παράξει έργο και να λειτουργεί ορθά.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπορίου Άγγελος Βότσης ανέφερε πως η επιτροπή θα κάνει τα μέγιστα όσον αφορά την αποπαγοποίηση των θέσεων που χρειάζονται να πληρωθούν για να προχωρήσει η διαδικασία.

Υπενθυμίζουμε πως στη χθεσινή επιτροπή Οικονομικών συζητήθηκε η αποπαγοποίηση 14 θέσεων οι οποίες προορίζονται για το Διαχειριστή Συστήματος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση