ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προσλαμβάνει συμβούλους για τη βιωσιμότητα του χρέους το ΥΠΟΙΚ

Νέα εργαλεία στο ΥΠΟΙΚ για τη διαχείριση δημοσίου χρέους

ΚΥΠΕ

Νέα εργαλεία αποκτά το Υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια επίτευξης μιας πιο αποτελεσματικής παρακολούθησης του δημοσίου χρέους.

Το ΥΠΟΙΚ προτίθεται να προβεί σε διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλων για τη διενέργεια έρευνας βιωσιμότητας δημοσίου χρέους (Debt Sustainability Analysis), ενώ έχει εισαγάγει ένα ειδικό λογισμικό καταγραφής και διαχείρισης χρέους (Commonwealth Secretariat - Debt Recording and Management System) που θα βοηθά στην πιο αποτελεσματική μεσοπρόθεσμη παρακολούθηση της πορείας του χρέους της Δημοκρατίας. Για τις δράσεις αυτές, το ΥΠΟΙΚ έχει καταθέσει στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών αίτημα για τη αποδέσμευση κονδυλίου συνολικού ύψους €90.000.

Η ανάλυση βιωσιμότητας δημοσίου χρέους περιλαμβάνεται στις δράσεις της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και ΕΕ του ΥΠΟΙΚ.

«Η ανάλυση γίνεται αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά πιστεύουμε ότι η διενέργεια από έναν ανεξάρτητο φορέα θα προσδώσει μεγαλύτερη βαρύτητα», ανέφερε μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο διευθυντής της Διεύθυνσης, Γιώργος Παντελή.

Αυτή η έρευνα θα επικαιροποιείται κάθε χρόνο, πρόσθεσε, έτσι ώστε να λαμβάνεται υπόψη
η αλλαγή των δημοσιονομικών δεδομένων, των μακροοικονομικών προβλέψεων, καθώς και οι εξωγενείς παράγοντες.

Υπέδειξε δε ότι στη βάση της ανάλυσης αυτής, μπορεί ένα κράτος να βγαίνει στις αγορές και αν τα δεδομένα είναι καλά μπορεί να δανείζεται και με ευνοϊκούς όρους.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, εφόσον η Βουλή εγκρίνει την αποδέσμευση του κονδυλίου, το ΥΠΟΙΚ θα προκηρύξει διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου, με προτίμηση φορέα από το εξωτερικό, ο οποίος θα διενεργεί την ανάλυση.

Το κονδύλι για το DSA έχει καθοριστεί στις €80.000.

CS-DRMS: Νέο εργαλείο για καταγραφή και διαχείριση του δημοσίου χρέους

Εξάλλου, το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΓΔΔΧ) εξασφάλισε δωρεάν από τη Γραμματεία της Κοινοπολιτείας το Σύστημα Καταγραφής και Παρακολούθησης Χρέους (CS-DRMS).

«Αποκτούμε ακόμη ένα εργαλείο για την παρακολούθηση της πορείας του δημοσίου χρέους και γίνεται μια καλύτερη δουλειά όσον αφορά το σχεδιασμό και την υλοποίηση της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του ΓΔΔΧ Φαίδων Καλοζώης.

Το λογισμικό αυτό, είπε, περιλαμβανόταν στο 5ετές σχέδιο δράσης για την περαιτέρω ενίσχυση της υποδομής του Γραφείου και για τον καταρτισμό της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής διαχείρισης δημοσίου χρέους που καταρτίστηκε κατά την περίοδο του μνημονίου με την τεχνική βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το CS-DRS, συνέχισε ο Διευθυντής του ΓΔΔΧ, «είναι ένα απαραίτητο εξάρτημα για να μπορεί να σχεδιάζεται και να υλοποιείται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο η μεσοπρόθεσμη στρατηγική διαχείρισης δημοσίου χρέους».


Όπως εξήγησε, το λογισμικό αυτό επιτρέπει την εξειδικευμένη εισαγωγή των δεδομένων (χρόνοι αποπληρωμής, όροι συμβολαίων έκδοσης ομολόγων και δανείων) και η διαφορά του από άλλα, πιο απλά λογισμικά είναι ότι αποτρέπει τη διαγραφή στοιχείων.

Το εν λόγω λογισμικό πρόγραμμα αναμένεται να βοηθήσει το ΥΠΟΙΚ να διασφαλίσει ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της Δημοκρατίας ικανοποιούνται πάντα εγκαίρως, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και σε αποδεκτά επίπεδα χρηματοοικονομικών κινδύνων.

Σύμφωνα με τον κ. Καλοζώη, το λογισμικό επιτρέπει στους λειτουργούς του γραφείου να διεξάγουν διάφορα σενάρια για την πορεία του χρέους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, χρησιμοποιώντας δείκτες όπως το ΑΕΠ ή το ύψος των επιτοκίων.

Στη βάση των δεδομένων αυτών, το ΓΔΔΧ θα μπορεί να ετοιμάζει εκθέσεις για την πορεία του δημοσίου χρέους, είτε αυτές είναι εσωτερικές, είτε είναι εκθέσεις για τους επενδυτές ή και τους οίκους αξιολόγησης.

«Το σύστημα είναι ακόμη ένα πρόσθετο εργαλείο πολύ μεγάλης προστιθέμενης αξίας, το οποίο εξασφαλίσαμε εντελώς δωρεάν», είπε ο κ. Καλοζώης, ευχαριστώντας τη Γραμματεία της Κοινοπολιτείας, καθώς, όπως σημείωσε, η αγορά ενός αντίστοιχου λογισμικού θα στοίχιζε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Όπως είπε, το συγκεκριμένο λογισμικό χρησιμοποιείται από 100 οργανισμούς διεθνώς.

Ήδη το λογισμικό έχει εγκατασταθεί στο ΓΔΔΧ και κρίθηκε απαραίτητη και η πρόσθετη συμβολή εμπειρογνώμονα για σκοπούς εκπαίδευσης του προσωπικού και για σκοπούς καθοδήγησης του προσωπικού όσον αφορά την τεχνικά ορθή καταγραφή των δεδομένων στο σύστημα CS-DRMS. Το ΥΠΟΙΚ έχει ήδη καταβάλει τα έξοδα του εμπειρογνώμονα και ζητά την αποδέσμευση κονδυλίου €10.000 από τον προϋπολογισμό του 2017.

Τέλος, ο κ. Καλοζώης είπε πως σε ένα επόμενο στάδιο θα προστεθεί και ένα ακόμη εργαλείο, το Horizon, που δουλεύει μαζί με το DRMS, και το οποίο διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων στρατηγικής, τη διαχείριση των χρηματοοικονομικών κινδύνων και τη βελτίωση του προφίλ λήξεων του χρέους σε βάθος πενταετίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση