ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

CEO Deutsche Bank: «Ζητώ συγγνώμη από τον γερμανικό λαό»

Οι δικαστικές διαμάχες της κόστισαν επιπλέον 5 δισ. ευρώ

Kathimerini.gr

«Συγγνώμη» ζητεί από τον γερμανικό λαό η Deutsche Bank για τα «σοβαρά λάθη» που κόστισαν χρήματα και φήμη στην τράπεζα. Ο διευθύνων σύμβουλός της, Τζον Κράιαν, προχώρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε μία ασυνήθιστη κίνηση, καθώς με ολοσέλιδες καταχωρίσεις σε μεγάλες γερμανικές εφημερίδες αναγνωρίζει ότι οι νομικές υποθέσεις στις οποίες ενεπλάκη η τράπεζα αμαύρωσαν τη φήμη και κλόνισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών αλλά και των πελατών της.

Οι δικαστικές διαμάχες της κόστισαν επιπλέον 5 δισ. ευρώ από τότε που ο κ. Κράιαν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως διευθύνων σύμβουλος τον Ιούλιο του 2015. Ο ίδιος, μάλιστα, στην έγγραφη απολογία του αναφέρεται και στα λάθη που διαπράχθηκαν από ορισμένους υπαλλήλους της τράπεζας. Ο κ. Κράιαν, ο οποίος αντικατέστησε τον τέως CEO Ανσου Τζάιν, αναζητεί τρόπους για να αποκαταστήσει ευρύτερα τη φήμη της τράπεζας. Ηρθε σε διακανονισμό τα τελευταία δύο χρόνια με τις ρυθμιστικές αρχές άλλων χωρών στο πλαίσιο επίλυσης διαφόρων δικαστικών υποθέσεων, ενώ δέχθηκε να προσλάβει επιπλέον προσωπικό για να αποτρέψει περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος. Σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύθηκε στις γερμανικές εφημερίδες ο CEO Τζον Κράιαν αναφέρει, μεταξύ άλλων, «εμείς ως επιτροπή διαχείρισης της τράπεζας, ως διοίκηση αλλά και ως σύνολο, θα κάνουμε τα πάντα για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη». Η εν λόγω έγγραφη απολογία έρχεται σε μία περίοδο όπου η τράπεζα προσπαθεί να ανακάμψει, μετά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα ζημιών ύψους 1,9 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του έτους λόγω της εμπλοκής της σε σωρεία δικαστικών υποθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Deutsche Bank κλήθηκε να καταβάλει αθροιστικά στις βρετανικές και αμερικανικές εποπτικές αρχές πρόστιμο ύψους 587 εκατ. ευρώ για την εμπλοκή της σε σκάνδαλο ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, μέσω εικονικών συναλλαγών που πραγματοποιούνταν από το υποκατάστημά της στη Ρωσία. Ακόμη, όμως, μεγαλύτερο πλήγμα ήταν για την τράπεζα η επιβολή προστίμου ύψους 6,8 δισ. ευρώ από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2016, λόγω της παραπλανητικής πώλησης τοξικών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, συμβάλλοντας στο ξέσπασμα της κρίσης του 2008.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση