ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καταθέτει 23 δράσεις η Κυβέρνηση κατά της Υπογεννητικότητας

Στήριξη των οικογενειών, συμπεριλαμβανομένου των πολύτεκνων, από την Υπ. Εργασίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Είκοσι τρεις δράσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και της υπογεννητικότητας περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης που κατέθεσε η Κυβέρνηση στα πλαίσια των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η Κύπρος ενόψει των έντονων δημογραφικών αλλαγών. Η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου λαμβάνει κάποιες δράσεις από πλευράς Κυβέρνησης για στήριξη της οικογένειας συμπεριλαμβανομένων και των πολύτεκνων οικογενειών μέσα από προγράμματα Υγείας και θεσμούς όπως είναι το ολοήμερο σχολείο.

Πρόσθετα, ο αριθμός των τέκνων λαμβάνεται υπόψη ως κριτήριο στην επιδοματική πολιτική της Κυβέρνησης στην οποία περιλαμβάνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση είναι σε διάλογο με τον Οργανισμό Πολύτεκνων Οικογενειών, ώστε να διορθωθούν τα κακώς έχοντα της υφιστάμενης πολιτικής, όπως για παράδειγμα να αυξηθεί το εισοδηματικό κριτήριο για την παραχώρηση Επιδόματος Τέκνου ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, θέμα που και το οποίο η Κυβέρνηση θα καταθέσει ενώπιον της Βουλής.

Δράσεις αντιμετώπισης του προβλήματος

Αναλυτικότερα, οι 23 δράσεις που περιλαμβάνονται για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος είναι οι εξής:

• Σχέδιο συνεχής παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε οικογένειες με τρία ή και περισσότερα παιδιά.
• Προώθηση προγραμμάτων κατάρτισης για ενήλικες ώστε να μπορούν να είναι εργοδοτήσιμοι.
• Σχέδιο Στελέχωσης Επιχειρήσεων με Απόφοιτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έχει ως στόχο την βελτίωση της οργάνωσης και διεύθυνσης των επιχειρήσεων και οργανισμών μέσα από την στελέχωση και κατάρτιση νέων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και παράλληλα την ομαλή έναρξη των νέων αποφοίτων σε κατάλληλες θέσεις εργασίας.
• Πρόγραμμα Υπηρεσίας «Κατοίκον Νοσηλείας» όπου θα παρέχονται νοσηλευτικές υπηρεσίες στο σπίτι με σκοπό να βοηθήσουν τα άτομα και τις οικογένειες τους να αντιμετωπίσουν προβλήματα που προκύπτουν μετά από ξαφνική αρρώστια, υποτροπή χρόνιας αρρώστιας ή μακροχρόνια αναπηρία και ανικανότητα.
• Πρόγραμμα Μαιευτικής Φροντίδας μέσα από τις Κλινικές Προγεννητικής Φροντίδας στην έγκυο από την πρώτη επίσκεψη της και καθ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
• Επέκταση της λειτουργίας δημοσίων και κοινοτικών νηπιαγωγείων καθόλη τη διάρκεια του έτους.
• Επέκταση θεσμού ολοήμερου σχολείου σε υποχρεωτική βάση λειτουργώντας και κατά περιόδους διακοπών.
• Στα Κοινοτικά Νηπιαγωγεία που υπάρχουν κενές θέσεις, τα παιδιά να γίνονται δεκτά από τη ηλικία 2,8 ετών.
• Αύξηση αριθμού βρεφονηπιοκομικών σταθμών παγκυπρίως.
• Διεύρυνση του ωραρίου των δομών φροντίδας παιδιών.
• Πρόγραμμα Διαφωτιστικών Διαλέξεων για μέλλοντες γονείς και εγκύους.
• Διεξαγωγή δωρεάν προληπτικών εξετάσεων.
• Διεξαγωγή Εμβολιασμών στα πλαίσια της σχολιαστικής υπηρεσίας.
• Επέκταση του ολοήμερου σχολείου ώστε να λειτουργεί μέχρι τις 16:00.
• Διασφάλιση της πρακτικής εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης

Δράσεις που προωθούνται

Μερικές ακόμα σημαντικές δράσεις που θα προωθηθούν είναι η εκσυγχρόνιση των νομοθεσιών που αφορούν τις Στέγες Ηλικιωμένων και τους φροντιστές και κατ’ οίκον παιδοκόμους. Παράλληλα, προωθείται η εξέταση της εισαγωγής του θεσμού άδειας πατρότητας και η εξέταση της παροχής κινήτρων προς τις επιχείρησης για να εφαρμόσουν μέτρα συμφιλίωσης της οικογένειας με την εργασία, όπως η προώθηση επαγγελματικού ωραρίου που είναι πιο φιλικό για τους εργαζόμενους γονείς. Επίσης προωθείται και η εξέταση της μερικής επιδότησης της γονικής άδειας καθώς και η προώθηση προγραμμάτων κατάρτισης για ενήλικες. Τέλος, προωθείται η ένταξη της διάστασης της συμφιλίωσης οικογένειας και εργασίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση