ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δώρο 100 δισ. δολ. στις τράπεζες από τον Τραμπ

Προϋπόθεση για εισροή χρημάτων είναι η επανεξέταση του νομοσχεδίου Dodd-Frank

Kathimerini.gr

Πάνω από 100 δισ. δολάρια εκτιμάται πως θα επιστρέψουν σταδιακά οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ στους επενδυτές τους, εάν καταφέρει η κυβέρνηση Τραμπ να επιβάλει ένα «φιλικότερο» και πιο χαλαρό πλαίσιο λειτουργίας του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου. Στις προεκλογικές υποσχέσεις του Αμερικανού προέδρου περιλαμβανόταν η δέσμευση για την καταστροφή της «κληρονομιάς» Ομπάμα, της οποίας ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία είναι το νομοσχέδιο Dodd-Frank.

Στόχος αυτού του νομοσχεδίου, έστω και αν πολλοί ισχυρίζονται πως δεν εφαρμόστηκε ποτέ κατά γράμμα, είναι να αποτραπεί μια χρηματοπιστωτική κρίση όπως αυτή του 2008, που οδήγησε στην κατάρρευση των τραπεζικών κολοσσών και ανάγκασε πολλές κυβερνήσεις να δανειστούν για να διασώσουν τα εγχώρια τραπεζικά συστήματα.

Προ δέκα ημερών ο κ. Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την επανεξέταση του νομοσχεδίου Dodd-Frank, διότι θεωρεί πως οι αυστηροί κανόνες πλήττουν την παροχή πιστώσεων στις επιχειρήσεις. Ενα από τα επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των τραπεζιτών της Wall Street, είναι τα αυστηρά κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Για να μπορούν να απορροφήσουν τυχόν απώλειες από μια νέα κρίση, η Fed επιβάλλει στις ισχυρότερες τράπεζες της χώρας να συγκεντρώνουν περισσότερα κεφάλαια, μέσω της διενέργειας ετήσιων στρες τεστ, εμποδίζοντάς τες έτσι να καταβάλλουν υψηλά μερίσματα ή να προχωρούν στην επαναγορά μετοχών τους.

Μέχρι σήμερα, οι έξι ισχυρότερες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν συγκεντρώνει 101,57 δισ. δολάρια, σε επιπλέον κεφάλαια, σύμφωνα με στοιχεία της RBC Capital Markets. Το μεγαλύτερο «μαξιλάρι» κεφαλαίων βρίσκεται στα χέρια της Citigroup και ανέρχεται στα 27 δισ. δολάρια. Κάθε χρόνο, η Fed κάνει στρες τεστ τα οποία δοκιμάζουν τις κεφαλαιακές αντοχές των μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ σε διάφορα δυσμενή σενάρια για τον κλάδο αλλά και την οικονομία γενικότερα. Εν συνεχεία αποφασίζει αν είναι κεφαλαιακά ισχυρές ή αν πρέπει να αντλήσουν επιπλέον κεφάλαια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση