ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υφυπουργείο ανάπτυξης χθες, θέλουν κόμματα και φορείς

25 έργα περιμένουν αδειοδότηση λόγω γραφειοκρατίας και έλλειψης σαφή προγραμματισμού

Της Μαρίας Ηρακλέους

Έργα κόστους πέραν των οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν σκαλώσει στην πολεοδομία και δεν έχουν αδειοδοτηθεί δήλωσε σήμερα ο Ανδρέας Δημητριάδης, εκπρόσωπος του Συνδέσμου μεγάλων επενδύσεων, κατά την συζήτηση δημιουργίας Υφυπουργείου Ανάπτυξης ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών στην Βουλή, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν τόσα χρόνια για να προχωρήσουν με μια επένδυση. Υπογραμμίζοντας έτσι ως επιτακτική την ανάγκη για δημιουργία του Υφυπουργείου, ούτως ώστε να υπάρχει σαφής συντονισμός.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για το Υφυπουργείο Ανάπτυξης κατά την πρώτη συζήτηση του στην Βουλή, ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης τόνισε την πρόθεση της Κυβέρνησης να τεθεί ενώπιον της βουλής επενδυτικός νόμος για αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων και να δημιουργηθεί ένας συγκεκριμένος στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη.

Απαντώντας στα ερωτήματα βουλευτών περί συνταγματικότητας του νομοσχεδίου ο κ. Πετρίδης είπε ότι από την στιγμή που υπάρχει η υπογραφή του Γενικού Εισαγγελέα, τότε δεν μπορεί να αμφισβητείται η συνταγματικότητα του.

Όπως είναι γνωστό, δεν θα υπάρξει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, για κανένα από τα τρία υφυπουργεία καθώς θα γίνει μεταφορά προσωπικού από τις υφιστάμενες υπηρεσίες.

Χάνει έδαφος η Κύπρος λόγω έλλειψης συντονισμού

Απαράδεκτο να καθυστερεί η δημιουργία ενός τέτοιου οργάνου τονίζει το ΚΕΒΕ, κάνοντας λόγο για συνεχή διολίσθηση της θέσης της Κύπρου στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, καθώς ενώ οι δομές και οι νομικές διαδικασίες σκοράρουν ψηλά, η Κύπρος πιάνει πάτο όσο αφορά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, τον χρόνο που χρειάζεται για έκδοση αδειών για απονομή δικαιοσύνης, ζητήματα τα οποία μπορούν να επιλυθούν μόνο όταν όλα αυτά συγκεντρωθούν σε ένα συγκεκριμένο χώρο όπως είναι το Υφυπουργείο.

Από την πλευρά της η ΟΕΒ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η θέσπιση του Υφυπουργείου θα δώσει νέα πνοή στην Κύπρο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του συνδέσμου ανάπτυξης γης που υπογράμμισε την ανάγκη προώθησης των επενδύσεων όχι μόνο σε μεγάλους αλλά και μικρούς επενδυτές, τους οποίους χαρακτήρισε ως την ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας.

CIPA: Πατέρας και μητέρα μας το Υφυπουργείο ανάπτυξης

Ήταν πάντοτε θέση του CIPA ότι η προσέλκυση η διευκόλυνση ξένων και μεγάλων επενδύσεων πρέπει να γίνεται συντονισμένα, κάτι που δεν γίνεται μέχρι σήμερα ως εκ τούτου δεν είναι ευέλικτη και αποτελεσματική αναφέρει ο οργανισμός, ο οποίος εκφράζεται υπέρ του δέον θετικά στη δημιουργία του Υφυπουργείου, καθώς αυτό θα αποτελέσει ουσιαστικά την στέγη του οργανισμού.

Όσο αφορά το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι θα ήταν καλύτερα να αναπτυχθεί ο τομέας της ναυτιλίας μέσω ενός ανεξάρτητου τμήματος του δημοσίου από την στιγμή που εκπροσωπεί το 7% του ΑΕΠ. Κόμματα και εμπλεκόμενοι φορείς εξέφρασαν την θετική τους ανταπόκριση στη δημιουργία υφυπουργείου ναυτιλίας ενώ βουλευτές έθεσαν ερωτήματα ως προς το κόστος λειτουργίας ενός τέτοιου δημόσιου οργανισμού καθώς και ζητήματα διαδικαστικά στη λειτουργία του υφυπουργείου τα οποία ο κ. Πετρίδης θα απαντήσει γραπτώς.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση