ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συμφωνία με προϋποθέσεις για το ΕΕΕ

Πρόσφορο έδαφος βρίσκει η πρόταση για μη υπολογισμό της 13ης σύνταξης στο τελικό ποσό

Της Μαρίας Ηρακλέους

«Δεν είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι από τις προτάσεις της Υπουργού», δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Επιτροπής εργασίας της Βουλής Ανδρέας Φακοντής, μετά την συζήτηση της πρότασης νόμου για το ΕΕΕ στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου,
η οποία ήταν μεν σύμφωνη με την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ ώστε να μην συμπεριλαμβάνεται στον υπολογισμό του ποσού του ΕΕΕ η 13η σύνταξη, ωστόσο έθεσε προϋποθέσεις, με στόχο όπως αναφέρει το Υπουργείο, να μην αδικηθεί μια μερίδα χαμηλοσυνταξιούχων στην προσπάθεια να βοηθηθούν κάποιοι άλλοι.

Οι δύο προϋποθέσεις της Υπουργού

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συζήτησης στη Βουλή, η Υπουργός δήλωσε πως κατά τον υπολογισμό του εισοδήματος, δεν θα λαμβάνεται υπόψη η 13η σύνταξη εάν και εφόσον το ποσό αυτό θα αφαιρεί το δικαίωμα από κάποιον να είναι δικαιούχος στο ΕΕΕ. Την ίδια ώρα, ναι μεν η 13η σύνταξη δεν θα υπολογίζεται για σκοπούς παροχής του ΕΕΕ, όμως στις περιπτώσεις που η Κυβέρνηση αποφασίσει να παραχωρήσει το χριστουγεννιάτικο δώρο, θα συνυπολογίζει το ποσό το οποίο παραχωρείται ως χριστουγεννιάτικο δώρο μαζί με την 13η σύνταξη. Σύμφωνα με το παράδειγμα που έδωσε η κ. Αιμιλιανίδου, αν κάποιος λαμβάνει 13η σύνταξη 300 ευρώ και αν το Χριστουγεννιάτικο δώρο θα είναι 400 ευρώ, τότε ο δικαιούχος θα πάρει 100 ευρώ και όχι το σύνολο 400.

Προβληματισμένο το ΑΚΕΛ

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείονται τροποποιήσεις από πλευράς κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ στην πρόταση νόμου και ενδεχομένως να παρουσιαστεί με νέες προτάσεις κατά την επόμενη συνεδρία της επιτροπής εργασίας την ερχόμενη Τρίτη.

Ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής δήλωσε στην «Κ» πως οι προϋποθέσεις που έθεσε η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στον στόχο που είχε θέσει η πρόταση νόμου, καθώς «περιορίζει το δικαίωμα του χαμηλοσυνταξιούχου και σε τελευταία ανάλυση δεν θα καρπωθούν όλοι το ποσό της 13ης σύνταξης. Κάποιοι θα έχουν μικρή ελάφρυνση κάποιοι καθόλου», επισημαίνει.

Αυτή την στιγμή τέσσερις χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι είναι λήπτες του επιδόματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αναφέρει ο κ. Φακοντής, ενώ ο αριθμός αυτών που θα επωφεληθούν τελικά από τις αλλαγές, ανέρχεται στους χίλιους.

Οι χίλιοι δικαιούχοι στους οποίους αναφέρθηκε στις δηλώσεις της η Υπουργός αφορά αυτούς, οι οποίοι θα τύχουν χρηματικής αύξησης στο επίδομά τους, ξεκαθαρίζουν λειτουργοί του Υπουργείου.
Την ίδια ώρα το Υπουργείο διευκρινίζει ότι δεν εντοπίζεται διαφορά ως προς το αποτέλεσμα στην πρόταση νόμου μετά και τις δικές του εισηγήσεις.

Η μοναδική διαφορά, αναφέρουν πηγές του Υπουργείου, είναι στο ότι κατά τον υπολογισμό θα λαμβάνεται υπόψη το Χριστουγεννιάτικο επίδομα ώστε, όπως μας εξηγείται, να μην παίρνει κανείς τέσσερις μισθούς. Ουσιαστικά αυτό εξυπηρετεί και την πολιτική του Υπουργείου, ώστε από τις αλλαγές να μην επωφελείται κάποιος και κάποιος άλλος να αδικείται.

Αν και κατά την χθεσινή συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Εργασίας υπήρξε μια πρώτη θετική αντίδραση από πλευράς κομμάτων, αυτά θα τοποθετηθούν επί της πρότασης νόμου και των προϋποθέσεων της Υπουργού Εργασίας στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, και αναλόγως της θετικής ή όχι ανταπόκρισης, η πρόταση νόμου θα πάρει τον δρόμο για την Ολομέλεια.

 

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση