ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:55
 

CETA: Το ΕΚ ενέκρινε την εμπορική συμφωνία ΕΕ - Καναδά

Η συμφωνία εγκρίθηκε με 408 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 33 αποχές

Newsroom K

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA). Η συμφωνία-ορόσημο που αναμένεται να ενισχύσει το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και τις επενδυτικές ροές μεταξύ των δυο πλευρών, θα μπορούσε να εφαρμοστεί προσωρινά ήδη από τον Απρίλιο του 2017.

«Με την έγκριση της CETA, αποδεικνύουμε ότι επιλέγουμε τη διαφάνεια, την ανάπτυξη και τα υψηλά πρότυπα έναντι του προστατευτισμού και της στασιμότητας. Ο Καναδάς είναι μία χώρα με την οποία μοιραζόμαστε κοινές αξίες και ένας σύμμαχος στον οποίον μπορούμε να βασιστούμε. Μαζί μπορούμε να χτίσουμε γέφυρες αντί για τείχη ενισχύοντας έτσι την ευημερία των πολιτών μας. Η CETA θα αποτελέσει παγκοσμίως σημείο αναφοράς για όλες τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες», δήλωσε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συμφωνία CETA Artis Pabriks (ΕΛΚ, Λετονία).

Η συμφωνία εγκρίθηκε με 408 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 33 αποχές.

Ενίσχυση του εμπορίου

Η συμφωνία CETA θα άρει τους δασμούς για τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες. Προβλέπει, επίσης, την αμοιβαία αναγνώριση της πιστοποίησης για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων. Ο Καναδάς θα ανοίξει τις ομοσπονδιακές και δημοτικές αγορές δημοσίων συμβάσεων, οι οποίες είναι ήδη ανοικτές στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι προμηθευτές υπηρεσιών είτε πρόκειται για θαλάσσιες μεταφορές είτε πρόκειται για τηλεπικοινωνίες ή λογιστικές υπηρεσίες θα έχουν πλέον πρόσβαση στην καναδική αγορά.

Προστασία των γεωργικών προϊόντων και των κοινωνικών προτύπων

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η ΕΕ εξασφάλισε την προστασία περισσότερων από 140 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων για τρόφιμα και ποτά που πωλούνται στην καναδική αγορά. Οι ρήτρες για βιώσιμη ανάπτυξη συμπεριλήφθηκαν στη συμφωνία με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και των κοινωνικών προτύπων, καθώς και την ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων.

Η ΕΕ και ο Καναδάς επιβεβαίωσαν ρητά μέσα στη συμφωνία το δικαίωμα των κρατών να νομοθετούν και να εφαρμόζουν την εγχώρια νομοθεσία, προκειμένου να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των πολιτών ότι η συμφωνία δίνει πολύ μεγάλη δύναμη σε πολυεθνικές εταιρείες και ότι οι κυβερνήσεις δεν θα είναι σε θέση να νομοθετούν για την προστασία της υγείας, της ασφάλειας ή του περιβάλλοντος.

Εξαιρέσεις

Η συμφωνία CETA δεν θα άρει τους δασμούς στους τομείς των δημοσίων υπηρεσιών, των οπτικοακουστικών μέσων και των υπηρεσιών μεταφορών, καθώς και σε μερικά αγροτικά προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά, τα πουλερικά και τα αυγά.

Μεγαλύτερη διαφάνεια στην προστασία των επενδύσεων

Σε συνέχεια της πίεσης του Κοινοβουλίου, ο αμφιλεγόμενος μηχανισμός διευθέτησης διαφορών επενδυτή-κράτους αντικαταστάθηκε από ένα σύστημα επενδυτικού δικαστηρίου, που θα διασφαλίζει τον κρατικό έλεγχο μέσω της επιλογής των διαιτητών και της ενίσχυσης της διαφάνειας.

Συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Καναδά (SPA)

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με 506 ψήφους υπέρ, 142 κατά και 43 αποχές τη σύναψη της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Καναδά (SPA). Συμπληρώνοντας την CETA, η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει τη διμερή συνεργασία ΕΕ-Καναδά σε ένα ευρύ φάσμα μη εμπορικών θεμάτων, όπως η εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, η αειφόρος ανάπτυξη, η έρευνα και ο πολιτισμός.

Επόμενα βήματα

Η συμφωνία CETA θα μπορούσε να εφαρμοστεί προσωρινά από την πρώτη ημέρα του μήνα που ακολουθεί την αμοιβαία ενημέρωση και των δύο πλευρών ότι έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες. Οι ευρωβουλευτές περιμένουν ότι αυτό θα γίνει το νωρίτερο στις 1 Απριλίου 2017.

Καθότι η CETA ανακηρύχθηκε «μεικτή» συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2016, θα πρέπει να επικυρωθεί και από τα εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια.

Πρόεδρος Tajani: Αυτή είναι μια καλή συμφωνία για τους πολίτες μας

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani χαιρέτισε τη σημερινή ψηφοφορία στην ολομέλεια σχετικά με την Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA) και Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τον Καναδά. Η ψηφοφορία εκφράζει μια σαφή πλειοψηφία, ύστερα από εκτενή και σε βάθος συζήτηση.

Ο Πρόεδρος Tajani δήλωσε: «Αυτή είναι μια καλή συμφωνία για τους πολίτες μας. Θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα τονώσει την ανάπτυξη προς όφελος των επιχειρηματιών και των καταναλωτών, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ανησυχίες τους. Εγγυάται ότι οι υψηλές προδιαγραφές της Ένωσης για την υγεία τα περιβαλλοντικά και εργασιακά πρότυπα θα προστατευθούν.

Οι επιχειρηματίες της Ευρώπης είναι ηγέτες στην αριστεία και την ποιότητα. Πολλές από τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις μας έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προωθήσει μια έξυπνη εμπορική πολιτική που βασίζεται σε ανοικτές αγορές, δίκαιους κανόνες και ισότιμους όρους ανταγωνισμού.

Η εξάλειψη των δασμών, κανονιστικών και διοικητικών εμποδίων, καθώς και το άνοιγμα των αγορών δημοσίων συμβάσεων, δημιουργεί ευκαιρίες - κυρίως για τις ΜΜΕ - να καταστούν πιο ανταγωνιστικές. Το σύνολο της πραγματικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων, της μεταποίησης, των υπηρεσιών, του ηλεκτρονικού εμπορίου, της γεωργίας και της αλιείας, θα μπορέσει να επωφεληθεί σημαντικά από τη συμφωνία.

Η μακροχρόνια φιλία μας με τον Καναδά επεκτείνεται πολύ πέρα από το εμπόριο. Βασίζεται σε κοινές πολιτιστικές ρίζες και τις κοινές αξίες, συμπεριλαμβανομένης μιας ανοικτής κοινωνίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της βιώσιμης ανάπτυξης, τα οποία στηρίζουν τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Έχουμε παραδώσει αυτό που αναμένουν οι πολίτες μας: μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία χειρίζεται επιτυχώς τις παγκόσμιες προκλήσεις, με τι θεσμοθέτηση κανόνων και την οικοδόμηση ισχυρών συνεργασιών που παρέχουν αποτελεσματικές λύσεις.

Προκειμένου η Ευρώπη να επωφεληθεί πλήρως από την Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA) απευθύνω έκκληση για ταχεία επικύρωση της στα κράτη μέλη.
Στον τομέα του εμπορίου, καθώς και της πολιτικής συνεργασίας, είμαστε πιο δυνατοί μαζί ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Κε Hourican, αν η συζήτηση βλάπτει την Τρ. Κύπρου, σκεφτείτε να αλλάξετε δικηγόρους. Ακόμα μπορείτε ...»
Loucas  |  15:18

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X