ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΤΕπ: Άλλα €230 εκατ. στην κυπριακή οικονομία το 2017

Η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα ξετάζει δυνητικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας

ΚΥΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα (ΕΤΕπ) στοχεύει να προχωρήσει στην παροχή χρηματοδοτήσεων στην Κύπρο ύψους €230 εκατομμυρίων το 2017, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Τζόναθαν Τέιλορ.

Παράλληλα, μιλώντας στο ΚΥΠΕ στο περιθώριο της υπογραφής συμφωνίας με την Τράπεζα Κύπρου για παραχώρηση ρευστότητας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Τέιλορ είπε πως η ΕΤΕπ εξετάζει δυνητικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, ενώ εξετάζει ακόμη και τις επιλογές για χρηματοδότηση έργων υποδομής σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

«Πέρυσι παραχωρήσαμε €230 εκατ. που αντιστοιχεί περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ και αυτό είναι το επίπεδο το οποίο θέλουμε να συνεχίσουμε φέτος», ανέφερε ο κ. Τέιλορ.

Λέγοντας πως η ΕΤΕπ εξετάζει δυνητικές επενδύσεις σε τομείς, όπως τον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και του τουρισμού, ο κ. Τέιλορ σημείωσε ότι η τράπεζα συζητά τόσο με τις κυπριακές αρχές όσο και με τον ιδιωτικό τομέα.

«Υπάρχει ένα ισχυρό πακέτο και κάποια πολύ καλά έργα και συζητάμε με τους αρμόδιους φορείς για να τα προωθήσουμε», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ.

Σε ερώτηση για το πού θα επικεντρωθεί η ΕΤΕπ σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, ο κ. Τέιλορ απάντησε με μια λέξη, στις υποδομές.

«Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να συζητήσουμε και με τις δύο κοινότητες και θα πρέπει να διενεργήσουμε μελέτες για να εξετάσουμε τους τομείς οι οποίοι θα χρειαστούν επενδύσεις», είπε ο κ. Τέιλορ στο ΚΥΠΕ.

Επεσήμανε δε ότι το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τις κρατικές εγγυήσεις από €500 σε €750 εκατ. καταδεικνύει την αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων αυτών.

«Υπάρχει ζήτηση (για δάνεια) και σκοπεύουμε να την ικανοποιήσουμε», τόνισε.

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τέιλορ επεσήμανε πως η απόδοση της κυπριακής οικονομίας μετά την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα το 2013 ήταν εντυπωσιακή, αλλά παραμένουν προβλήματα και ζητήματα, τα οποία οι αρχές αντιμετωπίζουν.

«Αλλά πιστεύω η ανάκαμψη ήταν εντυπωσιακή. Προβλήματα παραμένουν όπως το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και άλλα ζητήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν και εργαζόμαστε με τις αρχές για να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ωστόσο γενικά πιστεύω ότι η απόδοση της οικονομίας είναι καλή», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X