ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ολοκληρώθηκε η παρέμβαση Αναστασιάδη για το λιμάνι Λεμεσού

Συναντήσεις Νίκου Αναστασιάδη με εμπλεκόμενους φορείς

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι Λεμεσού, στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού.

Στη σύσκεψη παρευρίσκονταν, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης και ο ΓΔ του Υπουργείου Αλέκος Μιχαηλίδης, μέλη του ΔΣ της Αρχής Λιμένων και ο Αναπληρωτής Λιμενάρχης, εκπρόσωποι του Συμβουλίου Λιμενεργατών, του Συνδέσμου Εκτελωνιστών και η Διεύθυνση της διαχειρίστριας εταιρείας του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων, Εurogate.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση, με την προσωρινή Επιτροπή εργατών μεταφορών. Βασικός στόχος των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας να τερματιστεί η ανωμαλία που παρατηρείται στην λειτουργία του λιμανιού.

Το λιμάνι παραμένει νεκρό μετά την απόφαση των μεταφορέων να συνεχίσουν μέχρι και την Δευτέρα την στάση εργασίας τους, παρά τις πολύωρες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν και χθες στην παρουσία και του Υπουργού Μεταφορών Μάριου Δημητριάδη.

Ο διευθυντής της eurogate Γιώργος Πούρος, απηύθυνε έκκληση στους μεταφορείς να πιασουν αμέσως δουλειά αφού τεράστιος είναι ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων που έχουν συσσωρευτεί στο λιμάνι. Την ίδια ώρα διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία εργάζεται εντατικά με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν.

Η Αρχή Λιμένων αναφέρει ότι δεν μένει απαθής

Η Αρχή Λιμένων δεν μένει απαθής στην όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Λιμάνι Λεμεσού και ασκεί τον εποπτικό της ρόλο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Αρχή σε απάντηση σε δημοσίευμα στον ημερήσιο Τύπο.

Η Αρχή θεωρεί ατυχή την τοποθέτηση δημοσιογράφου ότι λόγω ιδιάζουσας σχέσης του Προέδρου του ΔΣ με ένα εκ των συνεταίρων της εταιρείας που διαχειρίζεται το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, η ΑΛΚ δεν μπορεί να ασκήσει τον εποπτικό της ρόλο.

«Σε κάθε δε περίπτωση και παρόλο που η διαχείριση των Συμφωνιών παραχώρησης τυγχάνουν χειρισμού από την Κυβέρνηση, ως Συμβαλλόμενο μέρος με τους Διαχειριστές, η Αρχή Λιμένων δεν μένει απαθής και έχει ήδη προβεί σε ενεργοποίηση της διαδικασίας που εμπίπτει στο νέο νομοθετικό πλαίσιο και εκεί που δύναται να παρέμβει ασκώντας τις εποπτικές της εξουσίες», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι από τις 29.1.2017, η Αρχή Λιμένων Κύπρου, ασκεί το νέο της ρόλο, του Ρυθμιστή και Ιδιοκτήτη των λιμανιών που βρίσκονται κάτω από την αρμοδιότητά της, στη βάση του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Όπως αναφέρεται, για να καταστεί αυτό δυνατό έχουν επέλθει αρκετές τροποποιήσεις στη Νομοθεσία της ΑΛΚ, ώστε να περιβληθεί η ΑΛΚ με εκείνες τις νέες, ενισχυμένες εξουσίες και αρμοδιότητες για να μπορέσει να επιτελέσει τα καθήκοντά της με επιτυχία και αποτελεσματικότητα.

Προστίθεται ότι η εξουσία της Αρχής δεν περιορίζεται μόνο στην έκδοση Διαταγμάτων και Κανονισμών που ρυθμίζουν τις λειτουργίες ενός λιμανιού ή λιμενικής περιοχής αλλά και στην εξουσία της ΑΛΚ να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο, μέχρι €40,000, κατόπιν έκδοσης αιτιολογημένης απόφασης του ΓΔ/ΑΛΚ.

Επίσης, αναφέρεται, η παράλειψη συμμόρφωσης με οποιαδήποτε πρόνοια Κανονισμού ή Διατάγματος ή Γνωστοποίησης ή Οδηγίας που έχει εκδώσει η ΑΛΚ, συνιστά αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης, ο παραβάτης τιμωρείται με χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €80,000 ή με ποινή φυλάκισης για διάστημα που δεν υπερβαίνει τα 2 χρόνια ή και με τις δύο ποινές.

Σημειώνεται ότι για την άσκηση του νέου ρόλου της, και με βάση τη νέα νομοθεσία, η ΑΛΚ έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του οργανογράμματός της και δημιούργησε ανεξάρτητο Τμήμα Ρύθμισης Λιμενικών Θεμάτων (Regulatory Dept).

Αναφέρεται επίσης, ότι λόγω της εξειδικευμένης φύσης του θέματος και μέχρι την επιλογή του υπεύθυνου του τμήματος για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, η ΑΛΚ λαμβάνει εξειδικευμένες υπηρεσίες από ξένο εμπειρογνώμονα , δικηγόρο διεθνούς εμβέλειας, εξειδικευμένο σε θέματα λιμενικών ιδιωτικοποιήσεων. Προστίθεται ότι άσκηση του εποπτικού ρόλου της ΑΛΚ γίνεται μέσω του συγκεκριμένου Τμήματος, κάτω από την εποπτεία του Γενικού Διευθυντή.

Πρόσθετα με τα πιο πάνω, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΛΚ, αναφέρεται, δημιούργησε Επιτροπή από τρία μέλη του συμβουλίου, στην οποία προεδρεύει ο Αντιπρόεδρος, με πλήρεις εξουσίες και αποφασιστική αρμοδιότητα να παίρνει τελικές αποφάσεις, όπου κρίνει αναγκαίο, για επίλυση οποιωνδήποτε προβλημάτων προκύψουν από την εμπορικοποίηση και για υποβοήθηση του έργου της κυβέρνησης, όπου και όταν κριθεί αναγκαίο.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X