ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καρπούς θα δρέψουν το 2017 οι κάτοχοι κινεζικών τίτλων

Η δεύτερη οικονομία στον κόσμο που αναπτύσσεται είναι στη Κίνα

Kathimerini.gr

Ισως ο δρόμος δεν ήταν έως τώρα ομαλός, καθώς τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν τεκτονικοί κραδασμοί στα χρηματιστήρια της Κίνας. Οσοι επενδυτές, όμως, διακινδύνευσαν να τοποθετηθούν σε κινεζικούς τίτλους, και να μην τους εγκαταλείψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα δικαιωθούν. Αυτή είναι η εκτίμηση της αμερικανικής επενδυτικής Morgan Stanley, η οποία αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ανασταλτικοί παράγοντες στην κινεζική αγορά. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι πίσω από τους κινεζικούς τίτλους βρίσκεται η δεύτερη οικονομία στον κόσμο που αναπτύσσεται και έχει διευρυνόμενη μεσαία τάξη.

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, οι επενδυτές είχαν έως τώρα κάθε λόγο να προβληματίζονται και να αποφεύγουν τις κινεζικές μετοχές. Επικρατούσε επιφυλακτικότητα σχετικά με την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και γιατί συρρικνωνόταν το εργατικό της δυναμικό, ενώ διαφαινόταν ο κίνδυνος εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Δεν έλειπαν, άλλωστε, και οι παρεμβάσεις των ρυθμιστικών αρχών.

Το αποτέλεσμα ήταν η μεγάλη αστάθεια που σημείωναν τα κινεζικά χρηματιστήρια την περασμένη δεκαετία. Ωστόσο, πίσω απ’ όλα αυτά βρίσκεται πάντα η οικονομία της Κίνας, που εξακολουθεί να αναπτύσσεται έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς. Γι’ αυτό και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα υποστηρίζει πως, τελικά, ο δείκτης MSCI China Index θα παρουσιάσει απόδοση μεγαλύτερη από τους αντίστοιχους άλλων αναδυόμενων οικονομιών.

«Το καθοριστικό μήνυμα που απορρέει από αυτήν την έκθεση είναι ότι η Κίνα μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία των χωρών υψηλού εισοδήματος, κάτι που δεν έχουν επιτύχει άλλες αναδυόμενες», τονίζουν στελέχη της Morgan Stanley, με επικεφαλής τον Τζόναθαν Γκάρνερ. Οπως επισημαίνει η εν λόγω επενδυτική τράπεζα, η μεταρρύθμιση των κρατικών επιχειρήσεων κατά την επόμενη δεκαετία θα διευκολύνει την ανάπτυξη και θα παρέχει επενδυτικές ευκαιρίες.

Θα ενισχυθεί, παράλληλα, ο ρόλος της κατανάλωσης και του τομέα των υπηρεσιών. Η Morgan Stanley εκτιμά πως σταδιακά θα αυξηθεί το ποσοστό που θα καταλαμβάνουν στα χαρτοφυλάκια διεθνών επενδυτών οι μετοχές Α, δηλαδή οι μετοχές των οποίων η διαπραγμάτευση γίνεται στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σεντζέν και σε γουάν. Κι αυτό γιατί οι επενδυτές θα τις αντιμετωπίζουν πλέον ως μέσον διάχυσης του επενδυτικού κινδύνου.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως «υπάρχουν ακόμα πολλά στοιχεία στα κινεζικά χρηματιστήρια που αποξενώνουν τους διεθνείς επενδυτές και αφορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο και τη διαμόρφωση των τιμών των μετοχών». Η διαδικασία για την αναστολή της διαπραγμάτευσης, για παράδειγμα, είναι ένα από αυτά. Σύμφωνα, πάντως, με τη Morgan Stanley, ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης θα φτάσει τις 4.400 μονάδες φέτος. Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής εκτιμούν πως η Κίνα οδεύει ολοταχώς προς το καθεστώς της χώρας υψηλού εισοδήματος, κι αυτό θα γίνει σαφές το 2027.

Τότε θα είναι η μοναδική χώρα μετά τη Νότια Κορέα και την Πολωνία που θα έχει πληθυσμό πάνω από 20 εκατ. άτομα, και θα της έχει αναγνωρισθεί αυτό το καθεστώς. Αν τα καταφέρει, είναι «πολύ πιθανόν» ο δείκτης MSCI China να συνεχίσει την πορεία που τα τελευταία 15 χρόνια τον οδήγησε σε κέρδη 13%, πολύ μεγαλύτερα από την άνοδο κατά 3% που σημείωσε κατά μέσον όρο ο δείκτης των αναδυόμενων αγορών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X