ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Moody's: Βελτιώνεται η αγορά ακινήτων στην Κύπρο

Άνοδος του δείκτη κατοικιών για πρώτη φορά από το 2010

ΚΥΠΕ

Πολλαπλά οφέλη για τις κυπριακές τράπεζες θα σηματοδοτήσει μια ενδεχόμενη συνέχιση της ανάκαμψης των τιμών ακινήτων στην Κύπρο, θεωρεί ο οίκος αξιολόγησης Moody`s με αφορμή την πρώτη άνοδο του Δείκτη Τιμών Κατοικιών ύστερα από επτά χρόνια.

Ο δείκτης τιμών κατοικιών, που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα, κατέδειξε την πρώτη άνοδο (0,1% σε τριμηνιαία βάση) από το 2010. Ο Δείκτης παραμένει ωστόσο 32% κάτω από το ιστορικό ψηλό το 2008, ενώ σε ετήσια βάση, ο Δείκτης παρουσίασε πτώση 1,3%, που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό μείωσης από το 2010.

Σύμφωνα με τον οίκο, παρόλο που οι κυπριακές τράπεζες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους, μια διατηρήσιμη ανάκαμψη στις τιμές των διαμερισμάτων και των κατοικιών κρίνεται θετική γιατί βελτιώνει την ποιότητα την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

«Η ανάκαμψη των τιμών της ακίνητης περιουσίας θα στηρίξει τον τομέα των κατασκευών, θα δώσει κίνητρα σε όσους, ενώ μπορούν, στρατηγικά επιλέγουν να μην αποπληρώνουν τα δάνειά τους και θα επιτρέψει στις τράπεζες να `ξεφορτώσουν` την ακίνητη περιουσία που έχουν αποκτήσει μέσω της ανταλλαγής χρέους έναντι περιουσιακών στοιχείων», αναφέρει ο Moody`s στο οικονομικό του δελτίο «Moody`s Credit Outlook».

Ο οίκος αναμένει ότι οι τιμές των ακινήτων θα σταθεροποιηθούν τα επόμενα τρίμηνα με τη ζήτηση να αυξάνεται σταδιακά. Το 2016 οι πωλήσεις ακινήτων ανήλθαν σε 7.063 σε σχέση με 21.245 το 2007, όπως σημειώνεται.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι παρόλο που η βελτιούμενη οικονομική δραστηριότητα θα στηρίξει την εγχώρια ζήτηση, εντούτοις το υψηλό χρέος των νοικοκυριών θα συνεχίζει να περιορίζει την αύξηση της ζήτησης.

Παράλληλα, ο Moody`s εκτιμά ότι η βελτίωση της αγοράς ακινήτων, αν και θα βοηθήσει και τις τρεις μεγάλες εγχώριες τράπεζες, εντούτοις θα βοηθήσει περισσότερο την Τράπεζα Κύπρου και την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα (ΣΚΤ).

Η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει το 33% των συνολικών στεγαστικών ενυπόθηκων δανείων, ενώ έχει αποκτήσει ακίνητα ύψους €1,3 δισεκατομμυρίων μέσω της ανταλλαγής χρέους έναντι ακινήτων, που αντιστοιχεί στο 6% των περιουσιακών της στοιχείων.

«Μια σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων θα υποβοηθήσει την πώληση των περιουσιακών στοιχείων αυτών και θα μειώσει την πιθανότητα καταγραφής ζημιών για την τράπεζα», συμπληρώνει.

Και η ΣΚΤ θα επωφεληθεί διότι τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια αντιστοιχούν στο 37% των μικτών της δανείων, εκ των οποίων το 50% έχει κατηγοριοποιηθεί ως μη εξυπηρετούμενο, στη βάση της ερμηνείας της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.

Ωστόσο, ο οίκος επισημαίνει ότι παρ` όλη τη βελτίωση της αγοράς ακινήτων, η αποκατάσταση των ισολογισμών των κυπριακών τραπεζών θα είναι μακρά λόγω των μεγάλων περιόδων ίασης των αναδιαρθρωμένων δανείων μέχρις ότου αυτά επαναχαρακτηριστούν ως εξυπηρετούμενα, ενώ σημαντικά προβληματικά περιουσιακά στοιχεία δεν έχουν ακόμη αναδιαρθρωθεί.

Σημειώνει τέλος ότι μέχρι τώρα η αλλαγή της κακής πιστοληπτικής κουλτούρας των κυπριακών νοικοκυριών ήταν δύσκολη, κάτι που καταδεικνύεται από το σχετικά υψηλό ποσοστό των δανείων, τα οποία παρ` όλη την αναδιάρθρωσή τους, έχουν καταστεί εκ νέου μη εξυπηρετούμενα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X