ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Μαρίν Λεπέν «βάζει φωτιά» στις αγορές

Ανησυχία για τις πολιτικές επιπτώσεις της Ευρώπης η ενδεχόμενη επικράτηση Λεπέν

Kathimerini.gr

Συνεχίστηκε και χθες η αναταραχή στη γαλλική αγορά ομολόγων, με τη διαφορά στην απόδοση των γαλλικών δεκαετών ομολόγων από τα γερμανικά να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2012. Αιτία για τη νέα αύξηση του spread στάθηκε η μείωση της διαφοράς μεταξύ της υποψηφίου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) Μαρίν Λεπέν και των δύο πιθανότερων αντιπάλων της στον δεύτερο γύρο, του ανεξάρτητου κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν και του δεξιού Φρανσουά Φιγιόν.

Η ανησυχία για τις πολιτικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στη Γαλλία και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση ενδεχόμενη επικράτηση της κ. Λεπέν αποτυπώνεται κυρίως στην αύξηση του spread μεταξύ γαλλικού και γερμανικού δεκαετούς ομολόγου. Η διαφορά ανήλθε χθες στις 77 μονάδες βάσης, επίπεδο στο οποίο είχε βρεθεί τελευταία φορά στα τέλη του 2012. Η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε χθες κατά 9 μονάδες βάσης, φτάνοντας μέχρι το 1,14%, προτού υποχωρήσει λίγο πριν απ’ το κλείσιμο της αγοράς στο 1,07%, επίπεδο που είναι πολύ χαμηλό με βάση ιστορικά δεδομένα.

Ωστόσο, η αύξηση της διαφοράς αποτελεί σημάδι πως οι επενδυτές θεωρούν πως υπάρχει ο κίνδυνος η Γαλλία να αποσυρθεί από την Ευρωζώνη και να μετατρέψει τα ομόλογα που έχει εκδώσει σε ευρώ στο νέο εθνικό νόμισμα. Παρουσιάζοντας το πρόγραμμά της στις αρχές Φεβρουαρίου, η κ. Λεπέν είχε δεσμευθεί πως, αν εκλεγεί, η Γαλλία θα αποχωρήσει από το ευρώ και ότι επίσης να διενεργήσει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε χθες από την εταιρεία Opinionway, η κ. Λεπέν έχει μειώσει τη διαφορά σε μια υποθετική αντιπαράθεση με τον κ. Μακρόν στις 16 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ λίγες ημέρες πριν η διαφορά ήταν 20 ποσοστιαίες μονάδες. Ακόμη περισσότερο έχει μειώσει η κ. Λεπέν τη διαφορά από τον κ. Φιγιόν στις 12 ποσοστιαίες μονάδες, από 14 προηγουμένως. Οι δύο υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών θα συγκρουστούν στις 7 Μαΐου στον δεύτερο γύρο, με τον νικητή να αναδεικνύεται πρόεδρος.

Η κ. Λεπέν προηγείται στον πρώτο γύρο με σημαντική διαφορά, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ποιος θα είναι ο υποψήφιος που θα συγκρουστεί μαζί της στον δεύτερο γύρο. «Φαίνεται πως κινητήριος δύναμη για την άνοδο των γαλλικών αποδόσεων είναι η δημοσκόπηση που έδειξε ότι η Λεπέν έχει αυξήσει τις πιθανότητες (επιτυχίας) στον δεύτερο γύρο», εξηγεί στο Reuters η κ. Λιν Γκράχαμ Τέιλορ, αναλύτρια της Rabobank.

Οι αγορές ανησυχούν, επίσης, για το ενδεχόμενο να κατέβουν με κοινή υποψηφιότητα ο κ. Μπενουά Αμόν, υποψήφιος των Σοσιαλιστών και ο υποψήφιος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν. Στην τελευταία δημοσκόπηση ο κ. Αμόν έλαβε 16% και ο κ. Μελανσόν 12%. Στην περίπτωση που οι δύο υποψήφιοι προκρίνονταν, τότε στον δεύτερο γύρο θα υπήρχαν δύο υποψήφιοι που θα αποτελούσαν εφιάλτη για τις αγορές.

Τη στιγμή που αυξάνονταν οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων, μειώνονταν αυτές των γερμανικών ομολόγων, και ιδιαίτερα των βραχυπρόθεσμων. Η τιμή (κινείται αντίθετα από τις αποδόσεις) των γερμανικών ομολόγων διάρκειας 26 εβδομάδων έχει αυξηθεί περισσότερο από την τιμή των ομολόγων αναφοράς και, επίσης, έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ενδιαφέρον των επενδυτών για γερμανικά ομόλογα διετούς διάρκειας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές αγοράζουν αυτά τα ομόλογα διότι θεωρούνται ό,τι πλησιέστερο σε μετρητά. Η κίνηση αυτή των επενδυτών αποτελεί προσπάθεια να προστατευθούν από έναν πιθανό κίνδυνο διάλυσης της Ευρωζώνης, σύμφωνα με χρηματιστές από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη που μίλησαν στο Bloomberg.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση