ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ: Διαφωνούμε με Κομισιόν, θα στηρίξουμε την ανάπτυξη

Δεν υιοθετείται ούτε από το ΔΝΤ ούτε από το Eurogroup και το ECOFIN δηλώνει

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τη διαφωνία της Κυβέρνησης αναφορικά με την εκτίμηση της Κομισιόν σε σχέση με την υπερθέρμανση της κυπριακής οικονομίας εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι αντίθετα η Κυβέρνηση θέλει να διαφυλάξει και να δώσει κι άλλο οξυγόνο στην ανάπτυξη, καθώς και ότι αυτό το συμπέρασμα δεν υιοθετείται ούτε από το ΔΝΤ, ούτε από το Eurogroup και το ECOFIN.

Ο Υπουργός Οικονομικών απαντούσε σε ερωτήσεις Βουλευτών στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Σε σχέση με τους δείκτες της ΕΕ για την θέση της Κύπρου σε θέματα ανισότητας στην Ευρώπη ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «το 2008 αυτός ο δείκτης φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ήταν στο 23,3% του πληθυσμού, το 2013 είχε ανεβεί στο 27,8% του πληθυσμού, σε μια περίοδο κατά την οποία το κράτος δαπανούσε €1 δισ το χρόνο περισσότερα απ` ότι έπαιρνε». Δηλαδή, συνέχισε, «ξοδεύαμε αλόγιστα και ο δείκτης κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού πραγματικά εκτοξεύθηκε σε εκείνη την περίοδο».

Σήμερα, είπε, «είναι εκεί, στο 28%», προσθέτοντας ότι αποτυπώνει την κατάσταση «ένα χρόνο πίσω». Άρα τα έτη της ανάκαμψης ακόμα να αποτυπωθούν στον δείκτη. Όταν ξεκινήσουν να αποτυπώνονται θα δείτε ότι και αυτός ο δείκτης θα μειωθεί κάτω από το επίπεδο που είχε φτάσει το 2013. Διευκρίνισε ότι ακολουθεί ουσιαστικά το δείκτη της ανεργίας.

Σε σχέση με την έκθεση της Κομισιόν, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι δείχνει ότι όχι μόνο η ανεργία μειώνεται αλλά και η απασχόληση πλέον αυξάνεται. Η αύξηση το 2016 στην απασχόληση ήταν 2,7%. Άρα, πρόσθεσε, αντιστράφηκε η φυγή εργατικού δυναμικού. Χάσαμε 10% του ΑΕΠ από το 2009 μέχρι το 2014, είπε, προσθέτοντας ότι ευτυχώς από την άλλη έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη της οικονομίας και καλύπτουμε το χαμένο έδαφος.

Σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη το 2016 καταργήθηκαν πολύ σημαντικοί φόροι και κλείσαμε την χρονιά όχι μόνο με βελτίωση αλλά με οριακό πλεόνασμα σε σχέση με το 2015.

«Με όλα όσα έγιναν κλείσαμε τη χρονιά με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και οι προβλέψεις μας για το 2017 είναι περίπου οι ίδιες», είπε. Και να ήταν, πρόσθεσε, το 2016 με οριακό έλλειμμα θα ήταν πάλι μια χαρά επειδή και με οριακό έλλειμμα το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν της τάξης του 2 – 2,5%.

Σε ερώτηση για μείωση των κοινωνικών παροχών ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι πραγματικές δαπάνες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ήταν €912 εκατ. το 2015 και €960 εκατ. το 2016. Παρά την μεγάλη αύξηση κλείσαμε τη χρονιά με ισοσκελισμένες δαπάνες και έσοδα, σημείωσε.

Σε σχέση με το σημείο διαφωνίας που έχει η Κυβέρνηση με την Κομισιόν ανέφερε ότι αφορά το «διαρθρωτικό έλλειμμα, όχι το πραγματικό έλλειμμα που είναι μηδενικό, αλλά σε ένα λεγόμενο `διαρθρωτικό` έλλειμμα». Δηλαδή, εξήγησε, κράτη που έχουν έλλειμμα μεγάλο εκτός των ορίων θεωρείται ότι είναι αποδεκτό επειδή κρίνεται ότι έχουν παραγωγικό κενό (output gap) ότι δηλαδή μπορεί η οικονομία τους να αναπτυχθεί και να παράγει περισσότερο.

Κάποια άλλα κράτη, πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, θεωρητικά μπορεί να πετυχαίνουν τους δημοσιονομικούς όρους αλλά να θεωρείται ότι δεν έχουν παραγωγικό κενό ότι δεν μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω, δηλαδή ότι με λίγα λόγια περνούν από φάση υπερθέρμανσης και συνεπώς ασχέτως αν είναι μια χαρά ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός τους να πρέπει, με βάση αυτή τη λογική, να ακολουθήσουν περιοριστική πολιτική, να βάλουν για παράδειγμα φόρους, όχι για να καλύψουν κάποιο έλλειμμα αλλά για να κόψουν τη φόρα της ανάπτυξης, να αναχαιτίσουν μιαν αναθέρμανση της οικονομίας.

«Όσο παράλογο και αν σας φαίνεται η Κύπρος κρίθηκε ότι δεν έχει παραγωγικό κενό, ότι περνάει φάση υπερθέρμανσης και πρέπει να βάλουμε φόρους για να ανακόψουμε την ανάπτυξη», είπε, για να προσθέσει «δεν συμφωνούμε και δεν θα το πράξουμε». Την ανάπτυξη πρέπει να τη διαφυλάξουμε, να την αναπτύξουμε περαιτέρω και αν βρεθούν τρόποι να δοθεί κι άλλο οξυγόνο στην οικονομία αυτό πρέπει να πράξουμε, επισήμανε.

Την ίδια ώρα πρόσθεσε ότι αυτό το συμπέρασμα δεν υιοθετείται ούτε από το ΔΝΤ ούτε από το Eurogroup και το ECOFIN, το οποίο παραπέμπει το ζήτημα για αργότερα επειδή ακριβώς υπάρχει αυτή η παραδοξότητα.

Είπε ακόμη ότι άλλος λόγος που δεν μπορεί να ισχύει το φαινόμενο της υπερθέρμανσης είναι ότι το επίπεδο της ανεργίας που βρίσκεται στο 12%, αφού, κατά τον ίδιο, είναι βασικός δείκτης η ανεργία που κρίνει αν έχει μια οικονομία ή όχι παραγωγικό κενό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X