ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:34
 

ΥΠΟΙΚ: Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν κάνει λάθος

Δεν πρόκειται να βάλουμε νέους φόρους, ο ισολογισμός είναι ισολογισμένος υπογραμμίζει

Newsroom K

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, αλλά δεν πρόκειται να επιβάλουμε νέους φόρους διαμηνύει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τις νέες συστάσεις της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των εκτιμήσεων του Υπουργείου Οικονομικών και της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να ληφθούν περιοριστικά μέτρα από την στιγμή που η οικονομία μας έχει δρόμο μπροστά της μέχρι να φτάσει στην κορυφή των δυνατοτήτων της.

Δεν πρόκειται να βάλουμε νέους φόρους, ο ισολογισμός είναι ισοσκελισμένος υπογραμμίζει.

Οι εκτιμήσεις μάλιστα σε κάποιες πτυχές είναι θετικότερες όπως για παράδειγμα για τα δημόσια οικονομικά, ενώ για το ρυθμό ανάπτυξης είναι στο κατώτατο όριο των δικών μας εκτιμήσεων, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Ωστόσο, σημείωσε, διαφωνούμε με το συμπέρασμα ότι πρέπει να λάβουμε περιοριστικά μέτρα, καθώς θεωρούμε ότι η οικονομία μας όχι μόνο δεν έφτασε στην κορυφή των δυνατοτήτων της αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Θα ήταν στρεβλό και περίεργο συμπέρασμα, να βάλουμε φόρους για να ανακόψουμε την ανάπτυξη, επισήμανε, προσθέτοντας ότι η Κύπρος έκανε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις και αυτό αποτυπώνεται στη σχετική έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου που κατέταξε την Κύπρο στη 2η θέση. «Η ανάπτυξη που απολαμβάνουμε ως χώρα οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις που άρχισαν να φέρνουν αποτέλεσμα. Το ότι δεν δαπανούμε λεφτά που δεν έχουμε σημαίνει ότι η ανάπτυξη δεν είναι πλασματική. Ασχέτως του εάν πρέπει να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, μόνο και μόνο αυτά που εκκρεμούν ή δεν πέρασαν από τη βουλή συνθέτουν μια φιλόδοξη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων»

 Την ανάπτυξη της οικονομίας μας θα την διαφυλάξουμε. Δεν πρόκειται να βάλουμε φόρους, λειτουργούμε με πραγματικά ισοσκελισμένο ισολογισμό. Το δε πρωτογενές πλεόνασμα εμάς είναι το ψηλότερο στην ΕΕ εδώ και τρία χρόνια, υπογράμμισε ο Υπουργός.

Θα ήταν ανατιπαραγωγικό να λάβουμε άλλα μέτρα τώρα που έχει ξεκινήσει να αναθερμαίνεται, μειώνεται και η ανεργία, ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο δείκτης της κοινωνικής ανισότητας είναι δεδομένος. Το 2008 ήταν στο 23% μέχρι το 2013 έφτασε στο 28% και σε αυτό το επίπεδο είναι ακόμη γιατί δεν υπολογίστηκε ακόμα το 2016, ενώ υπέδειξε ότι η βελτίωση θα φανεί στον δείκτη του επόμενου χρόνου.

Η διαφωνία μας περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο, εγώ θεωρώ ότι υπολογίζεται σε ένα λανθασμένο τρόπο υπολογισμού. Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ είναι όμοιες με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και με την κοινή λογική.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ευρωπαϊκή επιτροπή καταλήγει σε λανθασμένα συμπεράσματα. 

Θα εισπραχθούν φόροι που δεν εισπράττονται

Το 40% της συνολικής φορολογίας προέρχεται από 250 φορολογούμενους δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.Σημείωσε παράλληλα ότι υπάρχει η σκέψη να ελεγχθούν οι μικρομεσαίοι, από τους οποίους όπως ανέφερε, σημειώνονται σοβαρές απώλειες φόρου, μέσω της υποχρεωτικής χρήσης πιστωτικής κάρτας ούτως ώστε να είναι εύκολο για τον καταναλωτή να πληρώσει με την κάρτα του. «Εξετάζουμε πως μπορούμε να το πράξουμε. Θεωρώ ότι είναι καλό πρώτο βήμα που θα μας βοηθήσουμε να αγγίξουμε μια άλλη μερίδα που θέλουμε να ελέγξουμε».

Πρέπει παράλληλα να γίνουν περισσότερες προσπάθειες αναθέρμανσης της οικονομίας, και να γίνει πραγματικότητα το νέο μηχανογραφικό σύστημα ανέφερε ο Υπουργός.

Αν επιστρέψουμε στις παλιές κακές πρακτικές ασφαλώς θα έχουμε πρόβλημα και πάλι. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει να μας προστατέψει. Αν αρχίσουμε και πάλι να δαπανούμε λεφτά που δεν έχουμε, ασφαλώς θα έχουμε τα ίδια προβλήματα. 

Panama Papers

Θα διαφανεί μέσα στο επόμενο διάστημα το ποινικό θέμα που προκύπτει γι ατα Panama Papers ανέφερε ο Χάρης Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι πάρα πολλοί ήταν ξένοι που δεν ήταν καν φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου.« Έχει ξεκινήσει η διαδικασία είσπραξης, γι αυτό ενημέρωθηκε η Βουλή χθες. Το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να φοροδιαφεύγουν κάποιοι και ασχέτως λίστας Λαγκάρντ. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν ασχέτως λίστας Λαγκάρντ. Έχει λίστες και το τμήμα φορολογίας».

Όπως ανέφερε, βάσει της νομοθεσίας, δεν επιτρέπεται να δοθούν στη δημοσιότητα ονόματα όσων διέφυγαν των φόρων.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Κε Hourican, αν η συζήτηση βλάπτει την Τρ. Κύπρου, σκεφτείτε να αλλάξετε δικηγόρους. Ακόμα μπορείτε ...»
Loucas  |  15:18

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X