ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χούρικαν: Όχι σε εξωτερική εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων

Mε το υφιστάμενο μοντέλο, η τράπεζα πέτυχε μείωση των ΜΕΔ για επτά συνεχόμενα τρίμηνα

ΚΥΠΕ

Αρνητικός στο ενδεχόμενο δημιουργίας εξωτερικής πλατφόρμας διαχείρισης κόκκινων δανείων, παρουσιάστηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Πάτρικ Χούρικαν.

«Έχουμε δομήσει την τράπεζα με τη δική της εσωτερική μονάδα μη αμιγώς τραπεζικών εργασιών, αυτή είναι μια κακή τράπεζα από μόνη της, που χρηματοδοτείται από την τράπεζα και κάνει πολλή καλή πρόοδο», ανέφερε ο κ. Χούρικαν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων με αφορμή την παρουσίαση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων για το 2016.

Λέγοντας ότι υπάρχει πολλή συζήτηση για το διαχωρισμό των εργασιών αυτών, ο κ. Χούρικαν είπε ότι η Διεύθυνση Διαχείρισης Καθυστερήσεων της Τράπεζας Κύπρου αποδίδει με ένα από τα καλύτερα επίπεδα μεταξύ των τραπεζών σε όλη την Ευρώπη, όπως είπε. «Και δεν πρέπει να το διακόψουμε αυτό», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χούρικαν είπε περαιτέρω ότι δεν έχει ακόμη βρεθεί ένα μοντέλο που θα επιτάχυνε το ρυθμό μείωσης των ΜΕΔ.

«Το να μεταφέρεις εργαζόμενους σε μια εταιρεία έξω από την τράπεζα δεν αλλάζει τίποτα και θα πρέπει να βάλεις πρόσθετο κεφάλαιο, θα πρέπει να φέρεις εμπειρογνωμοσύνη και δεν έχουμε δει την σκοπιμότητα για κάτι τέτοιο ακόμα»,είπε.

Ο Ιρλανδός τραπεζίτης σημείωσε δε ότι με το υφιστάμενο μοντέλο, η τράπεζα πέτυχε μείωση των ΜΕΔ για επτά συνεχόμενα τρίμηνα και μια ετήσια μείωση 3 δισ το 2016.

Σημαντικά ψηλότερα τα νέα δάνεια στο 2017

Εξάλλου, ο κ. Χούρικαν ανέφερε ότι η τράπεζα στοχεύει να παραχωρήσει νέα δάνεια που να ξεπερνούν σημαντικά το περίπου €1 δισ που η τράπεζα στην Κύπρο το 2016.

«Αναμένουμε αυτό τον αριθμό να είναι σημαντικά υψηλότερο φέτος και έχουμε όρεξη για παραχώρηση δανείων στην οικονομία», είπε.

Άλλα δύο χρόνια για μείωση των ΜΕΔ σε αποδεκτά επίπεδα

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χούρικαν ανέφερε ότι θα χρειαστούν άλλα δύο χρόνια προκειμένου τα ΜΕΔ να υποχωρήσουν σε αποδεκτά επίπεδα.

Ο κ. Χούρικαν επεσήμανε ότι μπορεί οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις να ανέρχονται στο 54% του δανειακού χαρτοφυλακίου, υπογραμμίζοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποφέρουν έσοδα, καθώς, όπως είπε, «€2 δισ από της ΜΕΧ στην ουσία είναι εξυπηρετούμενες».

«Θα πρέπει να υπάρξει πολλή δουλειά τα επόμενα δύο χρόνια για να πετύχουμε μια περαιτέρω σημαντική μείωση στο συνολικό αριθμό (των ΜΕΔ) για να επιστρέψουμε πίσω σε αυτό που αποκαλείται η ομάδα της περιφέρειας».

Παράλληλα, ερωτηθείς, ο κ. Χούρικαν ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θα επιθυμούσε να δει τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να κατεβαίνει κάτω του 50%, υπενθυμίζοντας ότι η υποχώρηση του δείκτη στο 95% στο τέλος του 2016 δεν είναι κάτι που ανέμεναν πολλοί σε αυτό τον χρονικό σημείο.

«Δεν θα ήθελαν να ήμουν στο 47%, νομίζω ότι αυτό είναι τρελό. Θα ήθελα να είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα που είμαστε σήμερα και να αυξήσουμε την καταθετική μας βάση γρήγορα αν αυξήσουμε τα δάνειά μας, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την οικονομία και τις προοπτικές δανειοδότησης», είπε.

Απόκτηση ακινήτων όχι πέραν των €2 δισ

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από της πωλήσεις της Μονάδας Διαχείρισης Ακινήτων, ο κ. Χούρικαν είπε ότι οι πωλήσεις της μονάδας ανήλθαν στα €170 εκατ. Το 2016, την στιγμή που ο αρχικός στόχος που τέθηκε ήταν στα €200 εκατ.

«Πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε πέραν από τις διπλάσιες πωλήσεις φέτος και ίσως και λίγο περισσότερο», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μέχρι τα τέλος του 2016 η Μονάδα απέκτησε ακίνητα ύψους €1,4 δισ στο πλαίσιο συμφωνιών ανταλλαγής χρέους με ακίνητα (dept to property swap).

«Δεν θα επιθυμούσαμε να δούμε την αξία των περιουσιών πάνω από τα €2 δισ», είπε.

Εξάλλου, ο κ. Χούρικαν ανέφερε ότι το ύψος της έκθεσης βρίσκεται υπό έλεγχο, για να προσθέσει ότι η τράπεζα «δεν θα κατακλύσει την αγορά με ακίνητα».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X