ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Τραμπ μπερδεύει τους επενδυτές

Ο πρόεδρος ΗΠΑ δεν παρουσιάζει σχέδια για τα ζητήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις

Kathimerini.gr

Ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε και πάλι μπερδεμένα μηνύματα στους επενδυτές. Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την κριτική του κατά των ξένων που διαπράττουν εγκλήματα αν και νωρίτερα είχε πει στους δημοσιογράφους ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει νομική διευθέτηση του προβλήματος των παράτυπων μεταναστών. Παρόλο που η ομιλία του κ. Τραμπ ήταν περισσότερο αισιόδοξη απ’ όσο στο παρελθόν, για μια ακόμη φορά δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και του συστήματος υγειονομικής κάλυψης.

Ο τόνος που χρησιμοποίησε ο κ. Τραμπ ήταν διαφορετικός από τον σκοτεινό τόνο που είχε χρησιμοποιήσει κατά την ομιλία που είχε εκφωνήσει στην ορκωμοσία του όταν είχε κάνει λόγο για «σφαγή στην Αμερική». Την Τρίτη το βράδυ (ξημερώματα Τετάρτης ώρα Ελλάδας), ο κ. Τραμπ είπε πως έχει περάσει η εποχή για «επουσιώδεις διαμάχες». Ωστόσο, νωρίτερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στον τηλεοπτικό σταθμό Fox, ο κ. Τραμπ είχε κατηγορήσει τον προκάτοχο του κ. Μπαράκ Ομπάμα για τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα εναντίον του σε όλες τις ΗΠΑ.

Στην ομιλία του προς το Κογκρέσο ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την υπόσχεση να χτίσει ένα «μεγάλο τείχος» κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό και είπε πως δεν γίνεται να υπάρχει στις ΗΠΑ περιβάλλον «άναρχου χάους». Τρεις από τους προσκεκλημένους του κ. Τραμπ ήταν συγγενείς ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί από παράτυπους μετανάστες. Η παρουσία τους ήταν κάπως παράξενη, διότι νωρίτερα ο κ. Τραμπ είχε υπονοήσει ότι τελικά ίσως να είναι αποδεκτός κάποιος τρόπος ώστε να νομιμοποιηθούν οι παράτυποι μετανάστες.

Οι ήδη διχασμένοι Ρεπουμπλικανοί, που προσδοκούσαν περισσότερα στοιχεία για την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει ο κ. Τραμπ, θα έχουν απογοητευθεί. Πρώτος στόχος του κόμματος είναι να άρει τη νομοθεσία που είχε περάσει ο πρόεδρος Ομπάμα για την υποχρεωτική υγειονομική ασφάλιση όλων των πολιτών και να την αντικαταστήσει με μια νέα, ωστόσο ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο. Ο κ. Τραμπ είπε ότι οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν φοροαπαλλαγές και αποταμιεύσεις που ήδη έχουν για την υγειονομική τους κάλυψη ώστε να αποκτήσουν υγειονομική ασφάλιση, νύξη που αναφέρεται στο σχέδιο των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ήταν συγκεκριμένος και αντ’ αυτού το μόνο που είπε ήταν πως η μεταρρύθμιση του νόμου Ομπάμα θα πρέπει να οδηγήσει «σε χαμηλότερο κόστος και ταυτόχρονα σε καλύτερη υγειονομική κάλυψη». Τη Δευτέρα είχε πει στους κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών πως «κανείς δεν γνώριζε ότι ήταν τόσο πολύπλοκο (το σύστημα) υγειονομικής κάλυψης».

Οι Ρεπουμπλικανοί είναι επίσης διαιρεμένοι στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης και ειδικότερα στο θέμα του τέλους στις εισαγωγές που υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος. Μέχρι σήμερα, ο κ. Τραμπ έχει εκφράσει αντικρουόμενες απόψεις επί της πρότασης των Ρεπουμπλικανών, ενώ την Τρίτη το βράδυ απλώς αναφέρθηκε αόριστα σε αυτήν, λέγοντας πως οι ΗΠΑ χρεώνουν τις ξένες με «σχεδόν τίποτα» όταν εισάγουν προϊόντα στη χώρα.

Επειτα από περισσότερο από έναν μήνα στην εξουσία, η ομιλία του κ. Τραμπ υποδηλώνει πως η κυβέρνησή του δεν είναι έτοιμη ακόμη ώστε να παρουσιάσει συγκεκριμένα σχέδια για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις. Χωρίς συγκεκριμένα σχέδια, όμως, οι βουλευτές και οι επενδυτές που είχαν ενθουσιαστεί με την πιθανότητα να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, έχουν απομείνει να υποθέτουν την κατεύθυνση που θα μπορούσαν να πάρουν οι προτάσεις του κ. Τραμπ. Κάτι που δεν είναι καλό σημάδι για την οικονομική ατζέντα του Λευκού Οίκου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X