ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ψάχνουν φόρμουλα για ύψος των συνεισφορών για ΓεΣΥ

Συναντήσεις του Υπουργού Υγείας με εκπροσώπους των εργοδοτών και εργαζομένων

ΚΥΠΕ

Πρωτοβουλία με στόχο να εξευρεθεί συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων σε ό,τι αφορά το ύψος της συνεισφοράς για το ΓεΣΥ, ανέλαβε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης μετά από σχετικό αίτημα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας στην οποία συζητήθηκε σήμερα το όλο θέμα, με τον ίδιο τον Υπουργό να δηλώνει ότι προτιμά το σενάριο που προνοεί συνεισφορά από εργοδότες και εργαζόμενους της τάξης του 2,85%.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας ο κ. Παμπορίδης, αφού ακούστηκαν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής ανέλαβε πρωτοβουλία να εξετάσει κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής φόρμουλας από όλους τους ενδιαφερόμενους δηλαδή τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων.

Πρόσθεσε πως μέσα στις επόμενες μέρες, αφού πραγματοποιήσει μαζί τους χωριστές και ενδεχομένως και κοινές συναντήσεις θα επιστρέψει στην Επιτροπή Υγείας με τα αποτελέσματα της όλης προσπάθειας, έτσι ώστε αν υπάρχει συμφωνία να ενσωματωθεί στα νομοσχέδια για το ΓεΣΥ και αν δεν υπάρχει συμφωνία να αφεθεί η Βουλή να αποφασίσει το δικαιότερο και πλέον δόκιμο τρόπο προσέγγισης του θέματος.

Σε σχέση με τα 4 σενάρια που έχουν κατατεθεί σε ό,τι αφορά το ύψος των εισφορών και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Παμπορίδης είπε ότι έχει άποψη σε σχέση με το σενάριο που πρέπει να εφαρμοστεί, σημείωσε ωστόσο πως θα πρέπει να δούμε πως η άποψη του θα γίνει δεκτή από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Ερωτηθείς ποιο είναι το σενάριο αυτό ο Υπουργός Υγείας είπε ότι είναι το 4ο σενάριο το οποίο και προνοεί ότι οι συνεισφορές τόσο από εργοδότες όσο και από εργαζόμενους, συνταξιούχους και εισοδηματίες θα ανέρχεται στο 2,85%, του κράτους στο 4,55% και των αυτοτελώς εργαζομένων στο 4,09%.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το σχέδιο κινήτρων για εργαζόμενους στα δημόσια νοσηλευτήρια που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Υγείας είπε ότι πρόκειται για κίνητρα που θα προσφέρονται στους επαγγελματίες υγείας του δημοσίου έτσι ώστε να εργάζονται σε υπερωριακή βάση προκειμένου να διευκολύνουν αφενός την Πολιτεία να μειώσει τις υφιστάμενες λίστες αναμονής και αφετέρου να τους επιτρέψει να αυξήσουν τις αποδοχές τους.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος ανέφερε ότι παρακολουθούν με ανησυχία ότι ακόμα και σήμερα που έφτασαν στο σημείο να συζητήσουν τα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων, των εργοδοτών του κράτους και ούτω καθεξής, υπάρχουν δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομίας που καταθέτουν προτάσεις και απόψεις που ουσιαστικά βάζουν θρυαλλίδα και ανατινάζουν στον αέρα την όλη προσπάθεια για τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου υγείας.

«Θεωρούμε ότι θα πρέπει να παραμείνουμε σε γενικές γραμμές στις προτάσεις της Mercer για τις συνεισφορές των εργαζομένων, των εργοδοτών του κράτους. Υπάρχει ένα ζήτημα σε σχέση με τις συμπληρωμές. Οι ψηλές συμπληρωμές συνεπάγεται ότι θα αποτελέσει μεγαλύτερο βάρος για τους ασθενείς η διαδικασία, γι’ αυτό μπορούμε να συζητήσουμε και είμαστε υπέρ να αλλάξουν οι αναλογίες των εισφορών της συμμετοχής των διαφόρων φορέων σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος της συνεισφοράς», πρόσθεσε.

Τα 90 εκατομμύρια τα οποία προνοεί η μελέτη της Mercer, συνέχισε ο κ. Περδίκης, ίσως στη σημερινή κατάσταση που ζούμε να αποτελούν δυσβάστακτο βάρος για τους ίδιους τους ασθενείς.

«Θα πρέπει το γενικότερο κοινό, δηλαδή οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες, το κράτος να συμβάλλουν περισσότερο με τις εισφορές τους και όχι με τις συμπληρωμές στην οικονομική επιβίωση του ΓεΣΥ. Βλέπουμε ότι μεγαλώνει το ποσοστό της εισφοράς του κράτους. Το 4,55% μπορεί να γίνει και 5% για να μπορέσουμε να έχουμε λιγότερες συμπληρωμές», κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση