ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπογράφηκαν μνημόνια συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου

Με τις συμφωνίες ενισχύονται οι σχέσεις των δύο χωρών

ΚΥΠΕ

Σειρά συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς υπεγράφησαν την Παρασκευή, στο Υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, με τους αρμόδιους Υπουργούς να τονίζουν ότι Κύπρος και Αίγυπτος είναι στρατηγικοί εταίροι και ότι οι συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα ενδυναμώνουν περαιτέρω τους ήδη ισχυρούς δεσμούς τους.

Συγκεκριμένα, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών το μεσημέρι, υπεγράφησαν το Πρωτόκολλο της 2ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής Κύπρου – Αιγύπτου, Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της Εργασίας, Συμφωνία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (Agreement on the protection and return of stolen or illicitly imported, exported or transferred cultural heritage), Μνημόνιο Συνεργασίας για ενίσχυση των διμερών επενδυτικών σχέσεων και Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και του Αιγυπτιακού Συνδέσμου Επιχειρηματιών.

Ικανοποίηση για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή του Πρωτοκόλλου για την οικονομική, βιομηχανική και τεχνική συνεργασία Κύπρου - Αιγύπτου, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του κατά την τελετή, κάνοντας λόγο για ''σημαντικό βήμα'' προς την ενδυνάμωση των πολιτικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

''Θεωρούμε τη σχέση μας με την Αίγυπτο ως στρατηγικής σημασίας, θεωρούμε την Αίγυπτο έναν πολύτιμο συνεργάτη και παραμένουμε δεσμευμένοι για την περαιτέρω επέκταση και ενδυνάμωση των ήδη εξαίρετων και στενών δεσμών μας και σήμερα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση'' υπογράμμισε.

Σημείωσε πως η σημερινή Σύνοδος απέδειξε ότι οι ιστορικοί δεσμοί των δύο χωρών, καθώς και τα αισθήματα βαθιάς φιλίας μεταξύ των δύο λαών, καθοδηγούν τη διμερή συνεργασία και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για νέα βήματα στην Kυπρο-αιγυπτιακή συνεργασία.

''Αυτή η στενή συνεργασία υποστηρίχτηκε μέσα από την ισχυρή πολιτική και προσωπική σχέση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Προέδρου Σίσι, που οδήγησε τις σχέσεις των δύο χωρών στο υψηλότερο επίπεδο που υπήρξαν ποτέ'' είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπεγράφη καταγράφει τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας σε υφιστάμενους τομείς, όπως αυτούς της ενέργειας, του τουρισμού, της εμπορικής ναυτιλίας, των μεταφορών, της γεωργίας, της ιχθυοκαλλιέργειας, του εμπορίου, της εκπαίδευσης, αλλά και σε νέους τομείς, όπως της έρευνας, της προστασίας των αρχαιοτήτων, του περιβάλλοντος και των επενδύσεων.

''Σημειώσαμε με ικανοποίηση την πρόοδο που επιτεύχθηκε στον τομέα των υδρογονανθράκων και ιδιαίτερα τη συμφωνία που υπογράφηκε για τη δημιουργία αγωγού και την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και από την Αίγυπτο σε άλλες χώρες'' ανέφερε ο Υπουργός

Είπε ακόμα ότι στον τομέα του τουρισμού προωθούνται κοινά τουριστικά πακέτα για κρουαζιέρες, μία εκ των οποίων είναι η ''Μέγας Αλέξανδρος'', που θα πραγματοποιεί σταθμούς στα λιμάνια της Αλεξάνδρειας, της Βηρυτού, της Λεμεσού, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και του Ηρακλείου.

Ο Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε ότι επιδιώκεται η αύξηση της αεροπορικής συνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών και επεσήμανε ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς απασχολεί ιδιαίτερα τις δύο χώρες και γι’ αυτό το σκοπό συνομολογήθηκε για πρώτη φορά ειδική συμφωνία.

Επιπρόσθετα, είπε ο Υπουργός, το Πρωτόκολλο καταγράφει τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται από τον επιχειρηματικό κόσμο για ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε Κύπρο και Αίγυπτο.

''Οι δύο κυβερνήσεις υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα για επενδύσεις, τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Κύπρο και γι’ αυτό έχουν εντάξει κάτω από το Πρωτόκολλο, τόσο το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί από τα δύο επιμελητήρια όσο και το Μνημόνιο μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων'' σημείωσε.

Αναφέρθηκε ακόμα στο Μνημόνιο Συναντίληψης για θέματα εργασίας που στόχο έχει, όπως είπε, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας στην εργασία και στις δύο χώρες.

Αυτό είναι μόνο ένα σημείο εκκίνησης για τη σφυρηλάτηση μιας ισχυρότερης εταιρικής σχέσης, υπογράμμισε η Υπουργός Επενδύσεων και Διεθνούς Συνεργασίας της Αιγύπτου, Σαχάρ Νασρ, προσθέτοντας πως ''θεωρούμε την Κύπρο στρατηγικό εταίρο και βασικό εταίρο για την ανάπτυξη''.

Σημείωσε πως η σημερινή υπογραφή των συμφωνιών καταδεικνύει και επιβεβαιώνει την πολιτική και οικονομική δέσμευση που υπάρχει στο ανώτατο επίπεδο από πλευράς και των δύο χωρών.

Η κ. Νασρ αναφέρθηκε στο φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η Αίγυπτος, με μεγάλη κοινωνική διάσταση, προσθέτοντας ότι γίνονται αλλαγές και στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο της χώρας προκειμένου να προσελκύσει επιχειρήσεις και επενδύσεις, με στόχο μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η Αιγύπτια Υπουργός χαρακτήρισε το Πρωτόκολλο και τις Συμφωνίες ως κρίσιμης σημασίας, σημειώνοντας ότι το Πρωτόκολλο – ομπρέλα που υπογράφηκε δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω συνεργασία και με άλλα Υπουργεία.

Αναφέρθηκε επίσης στη Συμφωνία για την πολιτιστική κληρονομιά, το Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της Εργασίας και το Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενίσχυση των διμερών επενδυτικών σχέσεων, σημειώνοντας σχετικά με το τελευταίο ότι ως αρμόδια Υπουργός θα δώσει σε αυτό ιδιαίτερη έμφαση.

Αυτή είναι μόνο η αρχή για μια δυνατή στρατηγική συνεργασία, τόνισε.

Από πλευράς του ο Υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, τόνισε ότι η Συμφωνία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την οποία υπέγραψε από πλευράς Κύπρου, θα ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και τη συνεργασία τους στο συγκεκριμένο πεδίο.

''Η Κύπρος και η Αίγυπτος, χώρες με πλούσιο αρχαιολογικό πολιτισμό, αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα αναφορικά με την παράνομη εξαγωγή και συχνά καλούνται να αναλάβουν δράση για την επιστροφή κλεμμένων και παράνομα εξαχθέντων αντικειμένων'' είπε ο Υπουργός.

Σημείωσε ότι η Συμφωνία παρέχει το πλαίσιο για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη νομοθεσία την προστασία της πολιτιστικής περιουσίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την αποτροπή της κλοπής, των παράνομων ανασκαφών και την παράνομη εισαγωγή, εξαγωγή και μεταφορά καθώς και σχετικές πολιτικές και μέτρα που εφαρμόζονται από τις αρμόδιες αρχές των δύο χωρών.

''Είμαι πεπεισμένος ότι με την εφαρμογή της συμφωνίας, η συνεργασία μας θα προχωρήσει ένα βήμα μπροστά, δίνοντας τη δυνατότητα στις δύο χώρες να διαχειριστούν και να προστατεύσουν με πολύ καλύτερο τρόπο την πολιτιστική μας κληρονομιά'' δήλωσε ο κ. Δημητριάδης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X