ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το κόστος δανεισμού της Γερμανίας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με ελλείψεις τίτλων

Kathimerini.gr

Το κόστος δανεισμού της Γερμανίας παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, αλλά προβλέπεται να υποχωρήσει περαιτέρω, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, χάρη στις αγορές της ΕΚΤ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με ελλείψεις τίτλων. Για να μπορέσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εκμεταλλεύεται τις πρόσφατες αλλαγές στους κανόνες της και αποδύεται σε αγορές βραχείας διάρκειας ομολόγων. Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, λειτουργώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αγόρασε ομόλογα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με επιτόκιο κάτω από το επιτόκιο καταθέσεων (-0,40%). Οι φήμες ότι θα αυξηθούν αυτές οι αγορές στο εγγύς μέλλον επιτείνουν και τη ζήτηση για τα γερμανικά ομόλογα, με την κορυφαία αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους. Κατά τον Φρέντερικ Ντουκρότσετ, ανώτατο οικονομολόγο της Pictet, «αυτό το οποίο έχει αλλάξει από τον Δεκέμβριο του 2016 έχει να κάνει με το ότι ακόμα κι αν μέσα στους επόμενους μήνες δυσκολευθεί η ΕΚΤ να εντοπίσει τίτλους, ήδη αυτό από σήμερα επηρεάζει την πολιτική της. Αυτή είναι η πιο σημαντική εξέλιξη και εγκυμονεί τους περισσότερους κινδύνους για την αγορά».

Oι επενδυτές έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε αναζήτηση τίτλων. Πάντως, οι ίδιοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν επαρκή ποσότητα βραχυπρόθεσμων ομολόγων του γερμανικού Δημοσίου, πληρώνοντας κιόλας για το προνόμιο να δανείζουν την κυβέρνηση Μέρκελ, εφόσον τα επιτόκια είναι αρνητικά. Στις αρχές της εβδομάδας, η Γερμανία πούλησε ομόλογα διετούς διάρκειας με αποδόσεις σε επίπεδα ναδίρ και επιτόκιο -0,92%. «Κάθε επενδυτής στην αγορά επιθυμεί να τα αγοράσει, προσβλέποντας ότι θα τα μεταπωλήσει στην κεντρική τράπεζα», επισημαίνει η υπεύθυνη στρατηγικής στην DZBank, Ρενέ Αλμπρέχτ. Πέρυσι τον Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέσυρε διάταξη που την εμπόδιζε να αγοράζει ομόλογα με αποδόσεις κάτω από το επιτόκιο καταθέσεων (0,40%) ή με ελάχιστη διάρκεια κάτω των δύο ετών. Ως αποτέλεσμα, έχει πλέον πρόσβαση σε περισσότερα ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματός της, αξίας 2,3 τρισ. ευρώ, για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, η τράπεζα είχε αφήσει να φανεί ότι θα αγόραζε ομόλογα με επιτόκιο κάτω του -0,40%, μόνο ως λύση ανάγκης. Τον Φεβρουάριο, λοιπόν, η ΕΚΤ κατέλαβε τις αγορές εξαπίνης, καθώς έσπευσε να αγοράσει τίτλους υπό το νέο καθεστώς. Σύμφωνα με την Commerzbank, από τις αρχές του χρόνου η Bundesbank έχει αυξήσει τις προσφορές σε γερμανικά ομόλογα ενός έτους, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ημερήσιο στόχο της για αγορές περιουσιακών στοιχείων 800 εκατ. ευρώ. Η δε Rabobank εκτιμά ότι οι ημερήσιες αγορές τίτλων ανέρχονται σε σχεδόν 625 εκατ. ευρώ. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στην αγορά τίτλοι γερμανικού Δημοσίου με διάρκεια από ένα έως πέντε χρόνια και αξία 450 δισ. ευρώ. Με αυτό το δεδομένο, η Rabobank διατείνεται πως δεν θα ήταν παράλογο να ισχυριστεί κανείς ότι σχεδόν τα δύο τρίτα από τις ημερήσιες αγορές, δηλαδή σχεδόν 400 εκατ. ευρώ, διοχετεύονται σε βραχείας διάρκειας ομόλογα. Η απόδοση των διετούς διάρκειας γερμανικών ομολόγων έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ (-0,96%) την προηγούμενη εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανησυχίες για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας είναι ένας ακόμη παράγοντας που δημιουργεί έντονη ζήτηση για τα γερμανικά ομόλογα με το χαμηλό ρίσκο.

Πάντως, όπως, εν κατακλείδι, επισημαίνουν αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, ο κύριος μοχλός κινητικότητας και ζήτησης είναι οι αγορές που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κι αυτό σημαίνει ότι οι αποδόσεις των βραχείας διάρκειας τίτλων αυτήν την περίοδο δεν θα διαδραματίσουν τόσο αποτελεσματικά, όπως στο παρελθόν, τον παραδοσιακό τους ρόλο ως βαρόμετρο του πώς οι επενδυτές βλέπουν να κινούνται στο άμεσο μέλλον τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση