ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επανέρχονται τα στεγαστικά κίνητρα για νεαρά ζευγάρια

Συζητείται επαναφορά του σχεδίου διάθεσης οικοπέδων για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ξεκίνησαν συζητήσεις για να γίνει επαναφορά του σχεδίου διάθεσης οικοπέδων για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και δη για στέγαση νέων ζευγαριών μέσω στεγαστικών σχεδίων από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως αναγράφεται σε απαντητική επιστολή ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος προς το βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Πάφου Ηλία Μυριάνθους, ανάμεσα στις κύριες προτεραιότητες της πολιτικής του κράτους για κάλυψη των αναγκών για στέγαση, ιδιαίτερα νέων ζευγαριών, βρίσκεται και η στήριξη των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και δη των νεαρών ζευγαριών προωθώντας έτσι τη διατήρηση της ζωής στις ίδιες τις κοινότητες την αποφυγή της ερήμωσης και της αστυφιλίας.

Αναφορικά με τα κίνητρα που υπάρχουν ή που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την στήριξη των νεαρών ζευγαριών σε μικρές κοινότητες, στο πλαίσιο της Στεγαστικής Πολιτικής του το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί το σχέδιο διάθεσης οικοπέδων για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Αναλυτικότερα αναφέρει πως, το Σχέδιο Διάθεσης Οικοπέδων για Οικογένειες με Χαμηλά Εισοδήματα είχε ανασταλεί το 2013 λόγω της δημοσιοοικονομικής κατάστασης που οδήγησε στη μείωση των διαθέσιμων πιστώσεων στον Προϋπολογισμό για την εφαρμογή Στεγαστικών Σχεδίων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών. Ταυτόχρονα υπογραμμίζεται ότι, το πλαίσιο μελέτης και αναθεώρησης του εν λόγω Σχεδίου, το Υπουργείο Εσωτερικών αξιολόγησε και τα αιτήματα από διάφορα Κοινοτικά Συμβούλια ανά το παγκύπριο για διαχωρισμό νέων οικοπέδων για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα με κύριο επιχείρημα την αυξημένη ανάγκη και ζήτηση για στέγαση ιδιαίτερα νέων ζευγαριών/οικογενειών στις ίδιες τις κοινότητες, γεγονός που θα συμβάλει στη διατήρηση της ζωής στις κοινότητες αυτές και στην αποφυγή της ερήμωσης ή της αστυφιλίας. 

Πρόσθετα, ο κ. Χάσικος τονίζει πως το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη επεξεργαστεί τα κριτήρια του εν λόγω Σχεδίου σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, το οποίο αφού εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο προωθηθεί για υλοποίηση.

Υποθήκευση κρατικής γης για εξασφάλιση δανείων για νεαρά ζευγάρια

Σύμφωνα με την επιστολή, με απόφασή του ημερ. 29/7/2015 , το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την υποθήκευση μέρους του τεμαχίου κρατικής γης που έχει παραχωρηθεί σε κάθε δικαιούχο ο οποίος έχει συνάψει Συμφωνία Ενοικιαγοράς μέσω του Σχεδίου Διάθεσης Οικοπέδων για Οικογένειες με Χαμηλά Εισοδήματα για εξασφάλιση στεγαστικών δανείων από οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα για την ανέγερση κατοικίας επί του τεμαχίου αυτού. 

Επίσης, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 22/10/2015 εγκρίθηκε η υποθήκευση κρατικής γης για εξασφάλιση στεγαστικών δανείων από εκτοπισθέντες δικαιούχους οικοπέδου σε συνοικισμούς αυτοστέγασης εκτοπισθέντων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X