ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Εξακολουθούν να ισχύουν οι ελαφρύνσεις για τις ευπαθείς οικονομικά ομάδες πληθυσμού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Νατάσας Τσιακολή

Αισθητή άνοδο παρουσίασαν από την 1η Μαρτίου ξανά για δεύτερη συνεχόμενη διμηνία οι λογαριασμοί της ΑΗΚ. Συγκεκριμένα ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 1.100 κιλοβατώρων στον λογαριασμό του θα πληρώσει για τον μήνα Μάρτιο €218.4 ευρώ, ενώ το Ιανουάριο είχε πληρώσει €200,9 ευρώ με την αύξηση να φθάνει συνολικά στο 8,7%. Αναλυτικότερα από το ποσό των €200,9 ευρώ στην ΑΗΚ αντιστοιχεί το ποσό των €158,8 ενώ τα υπόλοιπα €42,1 ευρώ αφορούν τις Υπηρεσίες Δημόσιας Ωφέλειας, τον ΦΠΑ και το τέλος ΑΠΕ .

Σε δηλώσεις της στην "Κ" η εκπρόσωπος τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου Χριστίνα Παπαδοπούλου ανέφερε ότι η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ανέφερε ότι, η τιμή της κιλοβατώρας εξαρτάται 100% από την τιμή του πετρελαίου. Εξήγησε πως η τιμή του πετρελαίου έχει παρουσιάσει μία αυξητική πορεία από πέρσι τον Φλεβάρη και παρόλο που οι αυξήσεις αυτές επήλθαν ετεροχρονισμένα, έγιναν αισθητές στην χρέωση της κιλοβατώρας. Διευκρίνισε δε ότι, οι αυξήσεις αυτές άρχισαν να γίνονται αισθητές στη χρέωση της κιλοβατώρας τρείς μήνες μετά την αύξηση του πετρελαίου.

Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου από την 1η Δεκεμβρίου του 2016 και έπειτα από απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου Ενέργειας Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού δύο νέες κατηγορίες πελατών της ΑΗΚ εντάσσονται στην ειδική διατίμηση 08 όπου θα μπορούν να επωφεληθούν 20% έκπτωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος . Οι δικαιούχοι είναι οι αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς οι οποίοι λαμβάνουν επίδομα διακίνησης καθώς και τα άτομα που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση και είναι εγγεγραμμένα Μέλη στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι της ειδικής διατίμησης ήταν οι εξής:

• Πολύτεκνες ή πενταμελείς οικογένειες με 3 εξαρτώμενα παιδιά και πάνω και με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια (να μην ξεπερνούν τις 51, 258 ευρώ )
• Λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος
• Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
• Λήπτες Επιδόματος Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας
• Λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Τετραπληγικά Άτομα
• Λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Παραπληγικά Άτομα.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν ακόμα 17,5 χιλιάδες δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που δεν έχουν αιτηθεί ώστε να είναι δικαιούχοι της διατίμησης 08

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση