ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λακκοτρύπης:Την ενεργειακή ατζέντα την καθορίζει η κυπριακή δημοκρατία

Στις 17 Μαρτίου τα επόμενα βήματα για την κυπριακή ΑΟΖ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την ενεργειακή ατζέντα της κυπριακής δημοκρατίας την καθορίζει η κυπριακή δημοκρατία και όχι η Τουρκία δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος υπογράμμισε ότι στο διάστημα των τεσσάρων χρόνων που βρίσκεται στο πηδάλιο του Υπουργείου, παρόλες τις δυσκολίες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο προχωράμε με αυτοπεποίθηση και σταθερά βήματα προς μια συγκεκριμένα κατεύθυνση.

Ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αδειοδότηση των τεμαχίων 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Οι επιλεγέντες προσφοροδότες είναι για το τεμάχιο 6 η κοινοπραξία ΕΝΙ ΤΟΤΑL, για το 8 η ΕΝΙ και για το 10 η Εxxon Mobil Qatar Petroleum.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, στις 17/3 θα έρθουν προτάσεις στο Υπουργικό προς έγκριση για να προχωρήσει η ΚΔ με τις υπογραφές. Η ΚΔ θα έχει άμεσα έσοδα από την υπογραφή των συμβολαίων ύψους 103,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι προτάσεις αφορούν τα ολοκληρωμένα συμβόλαια που έχουν συμφωνηθεί με τις εταιρείες με τον Υπουργό να κάνει λόγο για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Υπουργός είπε ότι ενδυναμώνεται η προοπτική για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής και ότι οι εταιρείες είναι αρκετά αισιόδοξες για τα αποθέματα. Σε ερώτηση για το πότε θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα από τις γεωτρήσεις, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι με βάση τα νέα συμβόλαια έχουμε στο τραπέζι διάφορες ημερομηνίες κάποιες από τις οποίες ίσως και εντός του 2017, αλλά εμφανίστηκε επιφυλακτικός γιατί εξαρτάται από τα σεισμογραφικά προγράμματα των εταιρειών και πότε αυτές θα επιλέξουν το χρόνο και στο στόχο τους.

Παράλληλα ο Υπουργός προέβη σε σημαντικές ανακοινώσεις για το τεμάχιο 11. Είπε ότι το Υπουργικό ενέκρινε την αίτηση της ΤOTAL για εκχώρηση 50% των δικαιωμάτων της στην ΕΝΙ . Χαρακτήρισε σημαντική την εξέλιξη γιατί ενδυναμώνει την προοπτική στο τεμάχιο 11 κατά πολύ σε πολλές μορφές.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η ΕΝΙ έχει τεράστιες γνώσεις της γεωλογίας της περιοχής μετά την ανακάλυψη του Ζορ και τις επαναλαμβανόμενες γεωτρήσεις. Σε ερώτηση αν η συνεργασία ΕΝΙ ΤΟTAL θα επισπεύσει την διαδιακασία για γρήγορη γεώτρηση και αποτελέσματα ο Υπουργός ανέφερε πως το ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα.

Ανέφερε ότι οι ενδείξεις είναι ότι η ΤΟΤΑL θα προχωρήσει με γεώτρηση στο τεμάχιο 11 τον Ιούνιο του 2017 εξήγησε όμως ότι κάποια πράγματα εξαρτώνται από την διαθεσιμότητα των γεωτρύπανων στην περιοχή.

Σε άλλη ερώτηση για το τερματικό υγροποίησης, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι χωρίς να θέλει να βάλει την άμαξα μπροστά από τα άλογα, προέχει το ερευνητικό πρόγραμμα για να διαπιστώσουμε τις ποσότητες των φυσικών πόρων που έχουμε.

Εντούτοις, είπε, η κοινοπραξία 10 είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής τερματικού στον κόσμο (στο Κατάρ) και ουδέποτε η επιλογή του τερματικού είχε φύγει από το τραπέζι.

Μπαίνει, είπε, ακόμη ένα λιθαράκι, στην προσπάθεια να ανακαλύψουμε περισσότερους υδρογονάνθρακες για να κάνουν το έργο εφικτό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Άμεση Ανάλυση: Η διαπόμπευση της Δικαιοσύνης και το μαντολίνο του Νικολάτου

«Εισηγούμαι προτού γίνει περισσότερο ρεζίλι, να παραιτηθεί! Για ποιόν μιλάμε; »
ΑΚΑ  |  08:26

Η σχέση Μύρωνα-Κληρίδη επισκίασε τα της δικαιοσύνης

«Αυτό που συνέβη χθες λέγεται και δούλεμα του κόσμου. »
ΑΚΑ  |  08:24

Άμεση Ανάλυση: Η διαπόμπευση της Δικαιοσύνης και το μαντολίνο του Νικολάτου

«Οσο αφορα την αθωωση της τραπεζας με την νικωσα ψηφο του νικολατου, θα πρεπει να εξεταστει και η αλλη ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:37

Άμεση Ανάλυση: Η διαπόμπευση της Δικαιοσύνης και το μαντολίνο του Νικολάτου

«Οσο αφορα την αθωωση της τραπεζας με την νικωσα ψηφο του νικολατου, θα πρεπει να εξεταστει και η αλλη ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:36

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X