ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κίνα διαθέτει το μεγαλύτερο τραπεζικό σύστημα σε όλο τον κόσμο

Eίχε ενεργητικό 33 τρισ. δολάρια και υπερέβη το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης

Newsroom Κ, Αθήνα

Το μεγαλύτερο στον κόσμο είναι το τραπεζικό σύστημα της Κίνας, που στο τέλος του περασμένου έτους είχε ενεργητικό 33 τρισ. δολάρια και υπερέβη το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης, με ενεργητικό 31 τρισ. δολάρια. Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας έχουν ενεργητικό 16 τρισ. δολάρια και 7 τρισ. δολάρια, αντιστοίχως. Επιπλέον, το κινεζικό τραπεζικό σύστημα είναι 3,1 φορές πολλαπλάσιο του ΑΕΠ της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο, όταν εκείνο της Ευρωζώνης είναι 2,8 φορές πολλαπλάσιο της οικονομίας της.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, το μέγεθος του κινεζικού τραπεζικού συστήματος αντανακλά μεν την αυξημένη επιρροή της κινεζικής οικονομίας στους παγκόσμιους μηχανισμούς χρηματοδότησης, αλλά παράλληλα προδίδει ότι μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αυξάνεται αδιαρκώς η εξάρτησή της από τον δανεισμό, με σκοπό την ανάπτυξη.

Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει τις εκτιμήσεις του Εσουάρ Πρασάντ, οικονομολόγου του Πανεπιστημίου Κορνέλ και πρώην στελέχους του ΔΝΤ αρμόδιου για την Κίνα, σύμφωνα με τον οποίο «ο τεράστιος όγκος του κινεζικού χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν αποτελεί θετικό στοιχείο αλλά ένδειξη μιας οικονομίας υπερβολικά εξαρτημένης από τον δανεισμό των τραπεζών και, επομένως, επιρρεπούς στον πιστωτικό κίνδυνο».

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις ανεπτυγμένες αγορές, στην Κίνα η τακτική των περιφερειακών αρχών είναι να βασίζονται σε δάνεια τραπεζών για να χρηματοδοτήσουν έργα υποδομής. Ετσι, ημικρατικές τράπεζες, όπως η αναπτυξιακή τράπεζα China Development Bank, που έχει ενεργητικό άνω των 2 τρισ. δολαρίων, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην οικονομία, ενώ συνδράμουν και μικρότερες ιδιωτικές τράπεζες.

Οπως υπογραμμίζει ο Χου Βέι, αναλυτής με ειδίκευση στον κινεζικό τραπεζικό κλάδο στη Sanford C. Bernstein του Χονγκ Κονγκ, «στις περισσότερες αγορές οι κυβερνήσεις δανείζονται απευθείας από τις χρηματαγορές, αλλά η Κίνα είναι μοναδική περίπτωση». Οπως, όμως, σχολιάζουν οι FT, αυτά τα στοιχεία δεν αποκαλύπτουν επαρκώς την πραγματική κλίμακα του κινεζικού τραπεζικού συστήματος. Από το 2010 και μετά, η ανάπτυξή του έχει συμβεί παράλληλα με την εκρηκτική διόγκωση ενός σκιώδους τραπεζικού συστήματος, το οποίο αποτελείται από κάθε είδους επισφαλή πιστωτικά ιδρύματα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι κινεζικές αρχές τόνισαν ότι θα αλλάξουν πολιτική και, αντί για τη στήριξη της οικονομίας, θα στρέψουν την προσοχή τους στον έλεγχο των κινδύνων που απειλούν το κινεζικό σύστημα. Τον Ιανουάριο, πάντως, χορηγήθηκαν πιστώσεις που σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς δεν έχουν ληφθεί μέτρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ένας αλήτης πέθανε*

«Ο ΤΕΥΚΡΟΣ ΑΝΘΙΑΣ Ωραία, συγκινητική ιστορία. Συνάντησα το μεγάλο μας ποιητή το 1967 στο Λονδίνο. ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ.  |  21:11

Σαλμονέλλα σε κυπριακή σεφταλιά στην Ελλάδα

« Ανακοινωση από την εταιρεία AVGOUSTINOS FOOD INDUSTRY LTD. Η εταιρεία AVGOUSTINOS FOOD INDUSTRY ...»
Κωσταντίνος Αυγουστή  |  19:17

#PoliticsBlog Το debate, το τρολάρισμα και αυτό που... ενώνει Νίκαρο-Νικόλα και Μαλά-ΕΛΑΜ

«Εργολαβικά η στήλη προωθεί το Νίκο Χριστοδουλίδη. »
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:51

Ένας αλήτης πέθανε*

«Παράσχο είσαι το φώς που φωτίζει την δημοσιογραφία αυτής της εφημερίδας! Πολύ καλό αρθρο!»
Γιάννος  |  09:02

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση