ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τροποποιούνται οι προσλήψεις ανωτάτων δημοσίων λειτουργών σε εταιρείες

Αγκάθι στη Θεσμών οι πρώην κρατικοί αξιωματούχοι που εργοδοτήθηκαν μετέπειτα σε εταιρείες

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Περιορισμούς στο φαινόμενο της εργοδότησης προσώπων στον ιδιωτικό τομέα από θέσεις πρώην κρατικών αξιωματούχων και ορισμένων πρώην υπαλλήλων του Δημοσίου, συζητά να θέσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2007, ο περιορισμός που υπάρχει σε άτομα που δούλευαν σε διευθυντικές θέσεις του δημοσίου και έπειτα εργοδοτούνται στον ιδιωτικό τομέα, μπορούν να το πράξουν με αποχή εργασίας 2 χρόνων και πρέπει να το αιτούνται, ενώ υπεύθυνη για να εξετάσει τις όποιες ενέργειες που εμπίπτουν σε αυτό το φάσμα, είναι η Ανεξάρτητη Ειδική Επιτροπή.

Θέλοντας να βελτιστοποιηθεί τη διαδικασία, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να διευρυνθεί το εύρος εφαρμογής του ελέγχου μέσω τροποποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας του 2007. Τα σημεία που εισηγούνται για να αλλάξει η νομοθεσία είναι τα εξής:

  • Να διευρυνθεί το πεδίο εξεταζομένων, περιλαμβάνοντας μικρότερες μισθολογικές κλίμακες στον έλεγχο της Ανεξάρτητης Ειδικής Επιτροπής.
  • Βελτιστοποιημένη πληροφόρηση της αρχής για συγκεκριμένες περιπτώσεις
  • Να γίνονται αυτεπάγγελτα έρευνες, κάτι το οποίο δεν προνοείται με την υφιστάμενη

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι κυπριακό, και παγκοσμίως ονομάζεται revolving door, μπαίνοντας δηλαδή στο ίδιο κτήριο το ίδιο πρόσωπο με νέα ιδιότητα. Τόνισε δε, ότι ναι μεν η νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2007 ήταν μια καλή εξέλιξη, αλλά έχει μεγάλες αδυναμίες και περιθώρια για να διορθωθεί. 

Η Λουίζα Ζανέττου από την Ανεξάρτητη Ειδική Επιτροπή είπε ότι στόχος της νομοθεσίας δεν είναι να αποκλειστούν οι πολίτες να εργαστούν έπειτα από αφυπηρέτηση, αλλά να μην προχωρούν σε προσλήψεις από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα ή εφάμιλλο και να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Όπως είπε, οι περιπτώσεις που έχουν εξεταστεί κατά τα τελευταία δύο χρόνια αριθμούν τις 11, ενώ δεν βρέθηκε κάτι μεμπτό.

Θα επανέλθει το ζήτημα σε επόμενη Επιτροπή, στην οποία θα εξεταστούν εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή, Βουλευτών και της Αρμόδιας Υπηρεσίας, και σε κλειστή συνεδρία θα αποφασίσουν πως μπορεί να τροποποιήσουν το νόμο του 2007 ο οποίος χαρακτηρίστηκε εν έτη 2017 ανεπαρκής.

Το θέμα το οποίο εξετάζεται εξετάζεται στη Θεσμών, είναι ότι εγείρονται ζητήματα για εμπιστευτικές πληροφορίες που γνωρίζει μόνο το κράτος - και ήταν εις θέση το συγκεκριμένο πρόσωπο να τις χειρίζεται – ενώ στη συνέχεια εργοδοτείται από εταιρεία που ενδεχομένως να τις χρησιμοποιήσει προς όφελός της. Ταυτόχρονα όπως ελέχθη, η εταιρεία αποκτά με αυτό τον τρόπο ξεκάθαρο πλεονέκτημα και ίσως προκύπτουν και ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι «Θα στείλουμε επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών για να τροποποιηθεί ο νόμος μέσω διεύρυνσης και συγκεκριμένα κατά πόσον θα πρέπει να αυξηθούν τα χρόνια της απαγόρευσης. Εφόσον μαζευτούν οι απόψεις, θα δουμε τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις και θα προσπαθήσουμε να  διορθωθούν, ενώ τονίζω πως εκφράζει το σύνολο των μελών της Επιτροπής η συγκεκριμένη απόφαση».

Τι προνοεί η υφιστάμενη

Με βάση το νόμο που ψηφίστηκε το 2007, καθορίζεται συγκεκριμένη επιτροπή αδειοδότησης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, πρώην αξιωματούχων και υπαλλήλων που φτάνουν μέχρι γενικούς διευθυντές τμημάτων και Υπουργείων. Απαγορεύεται η ανάληψη οποιασδήποτε θέσης στον ιδιωτικό τομέα δίχως άδεια πριν παρέλθουν δύο χρόνια. Η συγκεκριμένη επιτροπή αποτελείται από τρεις εισαγγελείς της γενικής εισαγγελίας και απευθύνεται οποιοσδήποτε από τους προαναφερθείς αξιωματούχους του κράτους για να δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι στιγμής διαφάνηκε ότι ενώ ήταν πρωτοποριακός, σήμερα χρήζει τροποποίησης, ώστε να επεκταθεί σε περισσότερους λειτουργούς του κράτους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X