ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αγεφύρωτες οι διαφορές για το ωράριο

Νομοθετική και Εκτελεστική εξουσία εμμένουν στις θέσεις τους

Της Αριάνας Χαριλάου

Στο κενό έπεσαν για ακόμη μια φορά οι προσπάθειες Νομοθετικής και Εκτελεστικής εξουσίας για τη ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων, καθώς και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους και δεν φαίνονται πρόθυμες να κάνουν βήμα πίσω. Το θέμα συζητήθηκε εκ νέου χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας αλλά και όλων των εμπλεκόμενων και αρμόδιων φορέων. Τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα που παρουσιάζονται από την υφιστάμενη κατάσταση λειτουργίας του ωραρίου, αλλά και την επίδραση που έχει στο λιανικό εμπόριο. Η Υπουργός Εργασίας εξέφρασε ξανά την δυσαρέσκειά της για την άρνηση της Βουλής να αποδεχθεί τις εναλλακτικές λύσεις που πρότεινε, ενώ υπενθύμισε ότι η αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας να καθορίσει τις ώρες λειτουργίας του λιανικού εμπορίου έχει τερματιστεί από την πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Από την πλευρά τους, τα μέλη της Βουλής δεν παρεκκλίνουν από τις θέσεις τους, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέα Φακοντή να κάνει λόγο για ετσιθελική συμπεριφορά εκ μέρους της Κυβέρνησης.

Πρώτο μέλημα οι εργαζόμενοι

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Υπουργός Εργασίας μετά από πίστωση χρόνου που της έδωσε η Βουλή, κλήθηκε να απαντήσει κατά πόσον συμφωνεί ή όχι με την πρόταση της πλειοψηφίας των Βουλευτών, σύμφωνα με την οποία για έξι μήνες τα καταστήματα τις Κυριακές θα είναι ανοιχτά και τους υπόλοιπους μήνες θα είναι κλειστά, τονίζοντας πως αυτή η εισήγηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή. Το πρώτο μέλημα της Κυβέρνησης, σημείωσε, είναι να μην χάσουν την δουλειά τους οι εργαζόμενοι. «Ως αρμόδια Υπουργός Εργασίας δεν μπορώ να δεχθώ την άποψη ότι επί έξι μήνες όσοι έχουν προσληφθεί λόγω των ωρών εργασίας των καταστημάτων θα είναι χωρίς δουλειά και μετέπειτα θα γίνουν αιτητές για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», ανέφερε, προσθέτοντας πως ο κύριος στόχος είναι να μην απολεσθούν θέσεις και να μην δημιουργούνται προβλήματα στις πιο μικρές επιχειρήσεις.

Σημείωσε παράλληλα πως όλο αυτό το διάστημα είχε εισηγηθεί εναλλακτικές προτάσεις για την επίλυση του ζητήματος, ωστόσο δεν έγινε καμία πρόταση αποδεκτή. Οι εισηγήσεις αφορούσαν, μεταξύ άλλων, όπως τα καταστήματα μένουν ανοιχτά δύο Κυριακές τον μήνα, αντί τέσσερις, νοουμένου ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλειά του. Επιπρόσθετα, είχε εισηγηθεί ότι τα τσιγάρα έπρεπε να πωλούνται μόνο στα περίπτερα, ωστόσο λόγω της απαγόρευσης του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν μπορεί ούτε και αυτό το θέμα να ρυθμιστεί. Υπενθύμισε ότι τον Μάιο του 2015 η πλειοψηφία της Βουλής στέρησε το δικαίωμα της εκτελεστικής εξουσίας να ρυθμίζει τις ώρες εργασίας των καταστημάτων, με αποτέλεσμα στο υφιστάμενο σύστημα να μην υπάρχει καθόλου ρύθμιση του ωραρίου.

Το ωράριο που εκδόθηκε για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή ήταν από τις 11 το πρωί μέχρι και τις επτά το απόγευμα και ρυθμίστηκε βάσει λογικής,ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν να εργάζονται τις υπόλοιπες ώρες. Αυτό το μέτρο έχει βοηθήσει αρκετούς ανέργους να εργοδοτηθούν, σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, ενώ με βάση τα στοιχεία που έχει ενώπιόν της, 416 επιχειρήσεις με ποσοστό 7% από το σύνολο των επιχειρήσεων στην Κύπρο του λιανικού εμπορίου εργοδοτούν το 55% των υπαλλήλων. «Μετά την έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις τροποποιήσεις που επιβλήθηκαν από την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων το αποτέλεσμα ήταν να βρισκόμαστε σήμερα σε ένα καθεστώς, στο οποίο δεν υπάρχουν ώρες εργασίας αλλά να είναι η επιλογή οπουδήποτε να ανοίγει και να κλείνει όποτε θέλει, εφόσον δεν υπάρχουν νομοθετικές πρόνοιες», σημείωσε.

Επιπρόσθετά, αναφερόμενη στις αντιδράσεις των βουλευτών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη μη ρύθμιση του ωραρίου, η Υπουργός σημείωσε ότι αυτά για τα οποία γίνεται λόγος από πλευράς των βουλευτών δεν υφίστανται και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τόνισε παράλληλα ότι δεν έχει βγει ούτε μια μελέτη μέχρι σήμερα για αυτές τις επιπτώσεις, τις οποίες αναφέρουν οι βουλευτές. «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα, αλλά αυτό δεν συνάδει με τη ρύθμιση του ωραρίου την Κυριακή, τουλάχιστον δεν έχουν παρουσιαστεί στοιχεία που να αποδεικνυόταν κάτι τέτοιο», ανέφερε.

Βολές στην Κυβέρνηση

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής Ανδρέας Φακοντής εκτόξευσε τα πυρά του στην Κυβέρνηση για την αδυναμία εξεύρεσης συναινετικής λύσης στο θέμα του ωραρίου, τονίζοντας πως η όποια αναστάτωση έχει προκληθεί στο λιανικό εμπόριο είναι αποτέλεσμα της ετσιθελικής συμπεριφοράς της Κυβέρνησης που δογματικά εμμένει στην επιβολή της λειτουργίας των καταστημάτων επτά ημέρες την εβδομάδα ολόχρονα σε όλη την Κύπρο.

«Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Βουλής για εξεύρεση συναινετικής λύσης, η οποία αίρει τη σημερινή ιεραρχία στο λιανικό εμπόριο και θα διασφαλίζει ομαλές συνθήκες εργασίας για τους εργοδοτούμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η Κυβέρνηση παραμένει άτεγκτη και αρνητική», ανέφερε, προσθέτοντας παράλληλα πως οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο έχουν εξουθενωθεί από τα εξαντλητικά ωράρια με μισθούς πείνας, οι μικροκαταστηματάρχες έχουν γονατίσει από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, οι οποίες εξυπηρετούν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας, όσο και ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας δήλωσαν ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω των δικαστηρίων, αλλά μόνο μέσα από συναίνεση και συναντίληψη Εκτελεστικής και Νομοθετικής Εξουσίας, είπε ο κ. Φακοντής,τονίζοντας ότι είναι καιρός να κατατεθούν συναινετικές προτάσεις, οι οποίες μέσα από εποικοδομητικό διάλογο να μπορέσουν να τύχουν σεβασμού και έγκρισης από το σύνολο των εμπλεκομένων και θεσμών, ώστε να βρεθεί μια οριστική λύση στο σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το υφιστάμενο καθεστώς των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων.

Ερωτηθείς δε κατά πόσον θα μπορούσε να υπάρξει ένα πάρε-δώσε μεταξύ Εκτελεστικής και Νομοθετικής εξουσίας, ώστε μετέπειτα να επιτραπεί στην Υπουργό να μπορεί να εκδίδει διατάγματα σε περίπτωση που παραχωρήσει κάποια βελτιωμένα ωράρια εργασίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας υπογράμμισε πως είναι έτοιμοι να συζητήσουν αυτή τη δυνατότητα, νοουμένου ότι θα υπάρξει μια προσυμφωνία,ότι δηλαδή θα βρεθεί η χρυσή τομή στον τρόπο ρύθμισης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

 

 

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση