ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην αναμονή για τη μαρίνα της Πάφου

Γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα ζήτησε η διαχειριστική Επιτροπή Μαρίνων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Αριάνας Χαριλάου

Προβλήματα με την κοινοπραξία «Poseidon Grand Marina of Paphos» αντιμετωπίζει η διαχειριστική Επιτροπή Μαρίνων για το θέμα της μαρίναςΠάφου, η οποία αναμένεται να αρχίσει εργασίες το αμέσως επόμενο διάστημα στα Ποτίμια της Κισσόνεργας. Η διαχειριστική Επιτροπή Μαρίνων, λίγο πριν το τελευταίο στάδιο κατοχύρωσης της κοινοπραξίας που κέρδισε την προσφορά, ζήτησε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για το εάν η εταιρεία που κέρδισε το διαγωνισμό πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις αναφορικά με το ζήτημα χρηματοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διαχειριστική Επιτροπή, λόγω κάποιων αμφιβολιών που έχει με τη συγκεκριμένη κοινοπραξία, δεν προχωρεί στο επόμενο βήμα, εάν δεν πάρει  πρώτα τη γνωμάτευση του Κώστα Κληρίδη, στον οποίο απέστειλε όλα τα έγγραφα και τα χαρτιά που αποκόμισε από την κοινοπραξία.

Από το 2007 άρχισε η διαδικασία

Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο Ανδρέας Δημητριάδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου (ΕΒΕ), ανέφερε πως η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα είναι πολύ σημαντική, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της χρηματοδότησης για να αρχίσουν επιτέλους οι εργασίες κατασκευής του πολυσήμαντου έργου, το οποίο θα συμβάλει στην οικονομία του τόπου και θα φέρει ανάπτυξη τόσο στην περιοχή όσο και σε όλη την πόλη της Πάφου.Ερωτηθείς, ωστόσο, εάν υπάρχει κωλυσιεργία στην όλη διαδικασία, ο κ. Δημητριάδης απάντησε αρνητικά, ξεκαθαρίζοντας  πως το γεγονός ότι η διαχειριστική επιτροπή ζήτησε τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα  δεν σημαίνει ότι η υφιστάμενη κοινοπραξία δεν πληροί τους όρους, αλλά η διαχειριστική επιτροπή Μαρίνων θεώρησε ορθό ότι προτού προχωρήσει με την υπογραφή συμβολαίων, ήθελε να βεβαιωθεί ότι όντως τα στοιχεία τα οποία έχει προσκομίσει από την κοινοπραξία πληρούν τους όρους του διαγωνισμού. Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, η καταλυτική ημερομηνία για την τελική απόφαση από την διαχειριστική Επιτροπή Μαρίνων ήταν στις 6 Μαρτίου, ωστόσο στο αμέσως επόμενο διάστημα θα διαπιστωθεί κατά πόσον θα παραμείνει η πρώτη προσφορά της κοινοπραξίας «Poseidon Grand Marina of  Paphos». Εάν όμως διαφανεί ότι δεν πληροί τις προδιαγραφές τότε θα αποταθούν στον δεύτερο προσφοροδότη, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Pafilia και θα ακολουθηθούν οι ίδιες διαδικασίες ώστε να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο. Σημείωσε δε πως η διαδικασία μετράει ήδη καιρό και το εν λόγω ζήτημα επιβάλλεται να κλείσει το συντομότερο δυνατό. Η μαρίνα Πάφου άρχισε να προωθείται από το 2007, ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Δημητριάδης, εξηγώντας πως η δεκάχρονη καθυστέρηση που υπήρξε αφορούσε τις διαδικαστικές διαδικασίες που ακολουθούσαν οι προσφοροδότες και μετά τις προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο, το έργο κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία «Poseidon Grand Marina of Paphos».

Ζήτησαν αποδεικτικά στοιχεία από τους μετόχους

Κληθείς να αναφερθεί στις αμφιβολίες της διαχειριστικής Επιτροπής προς την εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό, ο πρόεδρος του ΕΒΕ περιορίστηκε στο να απαντήσει πως για να κλείσει η συμφωνία, θα πρέπει η κοινοπραξία να καταβάλει το πρώτο ποσόν του συνολικού κόστους του έργου, το οποίο αγγίζει τα 220 εκατομμύρια ευρώ. Η κοινοπραξία, συνέχισε, παρουσίασε εγγυητική επιστολή για 120 εκατομμύρια ευρώ, η οποία φαίνεται ότι θα ενεργοποιηθεί όταν οι μέτοχοι καταθέσουν τα πρώτα 100 εκατομμύρια και λόγω τούτου η διαχειριστική Επιτροπή Μαρίνων έχει ζητήσει αποδεικτικά στοιχεία για το αν οι μέτοχοι της κοινοπραξίας κατέχουν το ποσό αυτό. «Φαίνεται ότι η διαχειριστική Επιτροπή Μαρίνων είχε κάποιες αμφιβολίες κατά πόσον τα έγγραφα, τα οποία προσκόμισε η κοινοπραξία ικανοποιούσαν τους όρους και για αυτό τα απέστειλε για τελική γνωμάτευση», τόνισε, προσθέτοντας πως η διαχειριστική επιτροπή πήρε ήδη και προειδοποιητική επιστολή από τον επόμενο προσφοροδότη και θα πρέπει να ακολουθηθούν πιστά οι όροι και οι προϋποθέσεις του διαγωνισμού, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε χαλάρωση των όρων. Μια προσφορά, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, κρίνεται ότι είναι έγκυρη, εφόσον περάσει από όλα τα στάδια και εξασφαλίσει τα στοιχεία, τα οποία προσκομίζει κάποιος για να αναλάβει την εκτέλεση των έργων. Εάν, όμως, δεν πληροί τα κριτήρια, τότε η προσφορά πρέπει να ακυρωθεί και με βάση το δίκαιο των προσφορών να προχωρήσει με τον επόμενο προσφοροδότη. Η γνωμάτευση δε του Γενικού Εισαγγελέα αναμένεται να βγει λίαν συντόμως, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕ, καθώς ο ίδιος είναι ενήμερος του όλου θέματος, λόγω του ότι η υπόθεση έχει ξαναπέσει στα χέρια του.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το μεγάλο έργο της μαρίνας Πάφου, το οποίο αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά  πρόκειται να συμβάλει τόσο στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου όσο και στην προώθηση του ναυτικού τουρισμού. Το έργο, συνολικής έκτασης 155 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και με συνολική χωρητικότητα 1000 θέσεων ελλιμενισμού, θα περιλαμβάνει εμπορικό τμήμα συνολικής έκτασης 40 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Το εμπορικό τμήμα με τη σειρά του θα εμπεριέχει πολιτιστικό και υποστηριχτικό κέντρο, ενώ επίσης θα δημιουργηθεί και οικιστικό κομμάτι, το οποίο θα περιλαμβάνει επαύλεις, μεζονέτες και τουριστικό χωριό. Στο έργο θα στεγάζονται καταστήματα, γυμναστήρια, εστιατόρια και αθλητικά κέντρα. Όπως σημείωσε ο κ. Δημητριάδης, η μαρίνα Πάφου πρόκειται να φέρει νέα πνοή στην πόλη, ενώ ταυτόχρονα θα προσελκύσει νέους επενδυτές στη χώρα μας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση