ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναστασιάδης: Το 75% των Ταμείων Προνοίας θα καλυφτεί

Ικανοποιημένη η ΣΕΚ από της δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η ΣΕΚ από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, αναφορικά με το θέμα των Ταμείων Προνοίας. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι η πολιτική απόφαση για αποκατάσταση του 75% των κουρεμένων Ταμείων Προνοίας θα υλοποιηθεί.

Όσον αφορά το θέμα των Ταμείων Προνοίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη για συλλογή στοιχείων προκειμένου να σχηματισθεί ολοκληρωμένη εικόνα. Η ΣΕΚ ζήτησε όπως το θέμα διευθετηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει αποδεκτό το αίτημα της ΣΕΚ για εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων στην τεχνική διαδικασία ρύθμισης του όλου ζητήματος.

Εκτός από την αποκατάσταση των κουρεμένων Ταμείων Προνοίας, η ΣΕΚ έθεσε ενώπιον του προέδρου εκκρεμούντα εργασιακά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα όπως η αδήλωτη εργασία, οι συλλογικές συμβάσεις, η αγορά υπηρεσιών του δημοσίου, την ΑΤΑ, αλλά και το ΓεΣΥ.

Αναφερόμενος στην ΑΤΑ, ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι το όλο θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την Υπουργό Εργασίας με τις ηγεσίες των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων η χρυσή τομή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη συνάντηση και έκανε λόγο για δημιουργικό διάλογο.

Για το ΓεΣΥ η ΣΕΚ κάλεσε τον Πρόεδρο να παρέμβει, ώστε το ποσοστό των συνεισφορών των εργαζομένων να είναι μικρότερο από αυτό των εργοδοτών, όπως προβλέπει ο αρχικός νόμος, ενώ επιπρόσθετα ζήτησε τη συνδρομή του προκειμένου να ικανοποιηθεί το συντεχνιακό αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση βασικών όρων εργοδότησης στην Οικοδομική και Ξενοδοχειακή Βιομηχανία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη συνάντηση και έκανε λόγο για δημιουργικό διάλογο.

Με τη σειρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Φ. Μάτσας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την θετική ανταπόκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας να συμβάλει γενικότερα στην προσπάθεια επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας και διατήρηση της εργατικής ειρήνης.

Οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη:

"Για το θέμα των Ταμείων Προνοίας είναι από τον Σεπτέμβριο που λήφθηκε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και βρίσκεται σε εξέλιξη ο τρόπος υλοποίησης, έτσι ώστε το 75% των Ταμείων Προνοίας να καλυφτεί. Στο θέμα της ΑΤΑ, εξ όσων γνωρίζω και από την Υπουργό Εργασίας, βρίσκεται ένας υπό εξέλιξη διάλογος με θετική προοπτική κατάληξης. Το θέμα του ΓΕΣΥ είναι θέμα, το οποίο με αποφασιστικότητα αντιμετωπίζω, προσπαθώντας να επιλύσουμε τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είτε το ιατρικό είτε το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και τις όποιες άλλες εκκρεμότητες, όπως είναι οι συνεισφορές, οι συμπληρωμές και ούτω καθεξής, έτσι ώστε, πιστεύω, μετά την επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων να γίνει μια σύγκληση των πολιτικών αρχηγών ούτως ώστε να ανασκοπήσουμε την πρόοδο όσον αφορά τις ομόφωνες αποφάσεις που λήφθηκαν πέρσι τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να ψηφιστούν τα δύο νομοσχέδια. Για τα υπόλοιπα των θεμάτων έχω διαβεβαιώσει, όχι μόνο τη ΣΕΚ, ότι τα όποια άλλα προβλήματα θεωρούνται ότι μπορεί να αντιμετωπιστούν με βάση και τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους. 

Σε ερώτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η δημοσιονομική πειθαρχία με αυστηρότητα τηρείται, απλά μέσα ακριβώς από αυτή τη δημοσιονομική αυστηρότητα είμαστε σε θέση να ικανοποιούμε εύλογα αιτήματα, προκειμένου να πετύχουμε ευρύτερους στόχους, όπως είναι πχ η ρύθμιση του μισθολογικού, η διαφύλαξη της παρουσίας ικανών γιατρών στα νοσοκομεία και τελικά η υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας που θα είναι προς όφελος του κυπριακού λαού, των ασθενών».

Ερωτηθείς για την ΑΤΑ, ο Πρόεδρος είπε ότι το θέμα «είναι υπό εξέλιξη, δεν είπα ποια μορφή θα πάρει, υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ εργαζομένων, εργοδοτών και Υπουργείου Εργασίας. Συνεπώς δεν είμαι αυτή την ώρα σε θέση να δηλώσω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου. Αυτό που λέω είναι ότι φαίνεται ότι οδηγούμαστε στη σωστή πορεία για τις ορθότερες αποφάσεις».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση