ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Fed εξετάζει να επιταχύνει την αύξηση των επιτοκίων

Στόχος των τραπεζιτών της Fed είναι η αύξηση της πλήρους απασχόλησης

Kathimerini.gr

Η αμερικανική oμοσπονδιακή τράπεζα (Fed) που προσπαθούσε να ενισχύσει τον πληθωρισμό την περίοδο της οικονομικής κρίσης και η οποία έχει ήδη προβεί σε ελάχιστες αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού, θα μπορούσε να επιταχύνει ακόμη περισσότερο τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Σήμερα η Fed αναμένεται να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού. Πρόκειται για μία κίνηση που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν απίθανη από τους αναλυτές. Με τον πληθωρισμό να δείχνει θετικά σημάδια ανόδου, οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες της Fed ενδεχομένως να προειδοποιήσουν ότι θα επέλθουν περισσότερες από τις τρεις αυξήσεις των επιτοκίων που προέβλεπαν για φέτος.

Ο Τιμ Ντούι, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Ορεγκον δήλωσε ότι οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες «δεν έχουν τον ίδιο βαθμό υπομονής με αυτόν που είχαν παλαιότερα». Ο βασικός στόχος των Αμερικανών κεντρικών τραπεζιτών της Fed είναι η αύξηση της πλήρους απασχόλησης και του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%. Σύμφωνα με τον κ. Ντούι όσο πιο γρήγορα η αμερικανική οικονομία επιτύχει αυτούς τους στόχους τόσο πιο γρήγορα η Fed θα συσφίγξει την νομισματική της πολιτική.

Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά ότι πρόκειται για μία –εντός εισαγωγικών– αύξηση των επιτοκίων.

Η αμερικανική οικονομία εμφανίζεται ήδη πιο κοντά στους στόχους που είχε θέσει, σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις της Fed που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,7%, αρκετά χαμηλότερα από τις προβλέψεις των κεντρικών τραπεζιτών, ενώ το ποσοστό του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 1,7%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα επίπεδα του πληθωρισμού μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους.

Καθώς όμως η Fed προετοιμάζεται να αυξήσει αυτή την εβδομάδα τα επιτόκια δανεισμού για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών μηνών, το ποσοστό του πληθωρισμού είναι μεγαλύτερο από τα χρόνια που προηγήθηκαν της οικονομικής κρίσης, όταν ένας από τους στόχους της Fed ήταν η αύξηση του πληθωρισμού. Ωστόσο, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Το δολάριο συμπιέζει σε λιγότερο βαθμό τις τιμές, οι προβλέψεις για τον εγχώριο δανεισμό έχουν αυξηθεί, ενώ όπως ανακοινώθηκε από την ετήσια έκθεση για τις θέσεις εργασίας, οι μισθοί σημείωσαν σε ετήσια βάση άνοδο 2,8%. Επίσης, δημιουργήθηκαν 235.000 θέσεις εργασίας.

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν, με την τιμή του πετρελαίου Brent να έχει αυξηθεί κατά 30% από τον Ιανουάριο του 2016. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Fed (PCE) σημείωσε τον Ιανουάριο τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα πέντε ετών. Επίσης, αυξήθηκε κατά 1,7% σε ετήσια βάση έπειτα από αντίστοιχη άνοδο που κατέγραψε τον Δεκέμβριο. Οι περισσότεροι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες εκτιμούν ότι με αυτά τα δεδομένα αυξάνονται οι πιθανότητες να καλύψει ο πληθωρισμός τους στόχους που έχει θέσει η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed), παρότι προηγουμένως οι στόχοι της είχαν παρουσιάσει αποκλίσεις.

Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2% τον Ιανουάριο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων χρόνων και υπερβαίνοντας τον στόχο που είχε θέσει η ΕΚΤ για πληθωρισμό πιο κάτω αλλά κοντά στο 2%.

Σύμφωνα με τα προθεσμιακά συμβόλαια της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, ο πληθωρισμός σήμερα κινείται στο 2,14% σε αντίθεση με πέρυσι που ο πληθωρισμός αναμενόταν να ανέλθει στο 1,60%. Η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η Fed έχει καθυστερήσει να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού με κίνδυνο την αύξηση του πληθωρισμού.

Ο πρόεδρος της Fed στο Ρίτσμοντ, Τζέφρεϊ Λέικερ, εκτιμά αντίθετα πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ ήδη έχει καθυστερήσει να αυξήσει τα επιτόκια σε σχέση με την πορεία του πληθωρισμού. Ωστόσο, ο Τζον Γουίλιαμς, πρόεδρος της Fed στο Σαν Φρανσίσκο επισημαίνει την ανάγκη να αυξηθούν ταχύτερα τα επιτόκια δανεισμού. Σύμφωνα με τον Ερικ Στέιν υπεύθυνο της επενδυτικής εταιρείας Eaton Vance με έδρα τη Βοστώνη «υπάρχει ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να είναι μεγαλύτερος από τις προβλέψεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση