ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:15
 

Αύριο στο Υπουργικό το ν/σ για πάταξη της αδήλωτης εργασίας

Έχει ολοκληρωθεί και κατατίθεται ο νέος νόμος που υπόκειται στο νόμο ομπρέλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου θα βρεθεί αύριο το νομοσχέδιο που αφορά την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και θα επιφέρει βαρύτατες ποινές στους εργοδότες.

Συγκεκριμένα, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου γνωστοποίησε πως έχει ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί αύριο στο Υπουργικό ο νέος νόμος που θα τροποποιεί τους κανονισμούς για την αδήλωτη εργασία, ενώ στη συνέχεια θα οδηγηθεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για να ψηφιστεί.

Εξηγώντας στο 14ο Παγκύπριο Συνέδριο της συντεχνίας που ανασκόπησε την περίοδο 2012-2016, η κ. Αιμιλιανίδου τόνισε ότι στόχος είναι η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, γιατί όπως σημείωσε, "η αδήλωτη εργασία στερεί θέση από έναν άνεργο, δημιουργεί άνιση μεταχείριση και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα παραβιάζει δικαιώματα των εργαζομένων".

Πρόσθετα, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται στο στάδιο του νομοτεχνικού ελέγχου, για να υπάρχει μια ενιαία υπηρεσία επιθεώρησης. Συγκεκριμένα είπε, "με παραμέτρους ανάλυσης κινδύνων, αλλά και με ένα νέο σύστημα θα γίνονται οι επιθεωρήσεις, για να είμαστε βέβαιοι ότι πραγματικά διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα".

Με αυτή την εξέλιξη που χρονολογείται από το Νοέμβριο του 2016 (που και πρώτη φορά ανέφερε ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών τον ευρύτερο νόμο ομπρέλα για τους εργαζομένους στο πλαίσιο συζήτησης του προυπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας), η Υπουργός τόνισε ότι συνεχίζει η Κυβέρνηση εντατικοποιεί τις προσπάθειες πάταξης των φαινομένων αδήλωτης και παράνομης εργασίας με συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες.

Η Ολοκληρωμένη Στρατηγική για την πάταξη της αδήλωτης

Τροποποίηση του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου: Εισάγει, την υποχρέωση του εργοδότη για ηλεκτρονική δήλωση πρόσληψης εργοδοτουμένων προτού αναλάβουν εργασία και αποτρεπτικά διοικητικά πρόστιμα για εργοδότες που δεν συμμορφώνονται.

  • Μηχανογραφικό Σύστημα: Το Υπουργείο προωθεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες για δημιουργία ή/και αναβάθμιση κατάλληλων μηχανογραφικών συστημάτων για ηλεκτρονική δήλωση προσλήψεων και υποβολή οποιωνδήποτε προβλεπόμενων από την εργατική Νομοθεσία δηλώσεων. Σημειώνεται ότι οι σχετικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται η παραγωγή του συστήματος.
  • Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης: Με σκοπό την επίτευξη της κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης λειτουργίας των υπηρεσιών επιθεώρησης και ελέγχου της εφαρμογής διατάξεων Νομοθεσιών, για τις οποίες καθ’ ύλην αρμόδιο είναι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ετοιμάστηκε νομοσχέδιο που προνοεί τη δημιουργία Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης με διευρυμένες αρμοδιότητες και εξουσίες. Η Υπηρεσία θα υπάγεται στη Διοίκηση του Υπουργείου και θα διεξαγάγει στοχευμένες επιθεωρήσεις στη βάση ανάλυσης κινδύνου. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο.
  • Συμφωνίες Συνεργασίας με Επαγγελματικούς Συνδέσμους: Το Υπουργείο τροχοδρόμησε τη σύναψη Συμφωνιών Συνεργασίας με Επαγγελματικούς Συνδέσμους για από κοινού αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας σε διάφορες οικονομικές δραστηριότητες.

Όσον αφορά στην τήρηση βιβλίου παρουσιών για όλους τους εργαζομένους, πρόθεση του Υπουργείου είναι όπως οι εργοδότες υποχρεώνονται βάσει Νομοθεσίας να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές για προσλήψεις εργοδοτουμένων μέσω άμεσων, σύγχρονων και σύντομων διαδικασιών ενώ, παράλληλα, θα υπάρχει δυνατότητα επιβολής αποτρεπτικών διοικητικών προστίμων για όσους δεν συμμορφώνονται, μέσω αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης λειτουργίας των υπηρεσιών επιθεώρησης του Υπουργείου.

Σημειώνεται δε, ότι τα πιο πάνω αποτελούν μερικά από τα μέτρα που το Υπουργείο Εργασίας προτίθεται να λάβει για τη συνολική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση