ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:28
 

Νέο ενδεχόμενο επιστροφής χρημάτων σε δανειζόμενο από τράπεζα

Οι υπερχρεώσεις δανείων δεν περιορίζεται σε ένα υποκατάστημα του συγκεκριμμένου ιδρύματος

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Νέα υπόθεση ενδεχόμενων υποχρεώσεων στο ίδιο αδειοδοτημένο τραπεζικό ίδρυμα, που σχετίζεται με το επιτόκιο Euribor, εξετάζει το γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου.

Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο κ. Ιωάννου ανέφερε παράλληλα ότι η άλλη υπόθεση υπερχρεώσεων για δάνεια που συνδέονται με το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν περιορίζεται μόνο σε ένα υποκατάστημα του συγκεκριμμένου αδειοδοτημένου πιστωτικού ιδρύματος (ΑΠΙ) αλλά βάσει των παραπόνων που έχουν υποβληθεί το θέμα επεκτείνεται σε 5 με 6 υποκαταστήματα.

Χωρίς να κατονομάσει το συγκεκριμένο ΑΠΙ, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος κατέστησε σαφές ότι «αυτό το πρόβλημα έχει εντοπιστεί σε συγκεκριμένη περιοχή του τραπεζικού συστήματος και επομένως δεν αφορά ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις που εξετάζουμε εμείς».

Αναφορικά με το νέο παράπονο που εξετάζει το γραφείο του, ο κ. Ιωάννου είπε πως η δανειακή αυτή σύμβαση περιλαμβάνει η συγκεκριμένη ρήτρα, η οποία προνοεί πως μετά την υιοθέτηση του ευρώ το βασικό επιτόκιο του ΑΠΙ θα αντικατασταθεί με το επιτόκιο Euribor έξι μηνών, πλέον περιθώριο κέρδους 0,75%, το οποίο θα χρεώνεται σε δύο φορές το χρόνο (30 Δεκεμβρίου και 30 Ιουνίου).

Όπως σημείωσε, από την ημέρα που εισήχθη το ευρώ στην Κύπρο το συγκεκριμένο ΑΠΙ όφειλε να χρησιμοποιεί ως βασικό του επιτόκιο αυτό το επιτόκιο και τίποτα άλλο. Σήμερα το euribor είναι γύρω στο μηδέν.

«Άρα το βασικό επιτόκιο αυτού του ιδρύματος, σε ό,τι αφορά αυτή τη σύμβαση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,75%», είπε, υπενθυμίζοντας εξάλλου ότι το επιτόκιο δεν μπορεί να μεταβληθεί, καθώς μετά την τροποποίηση του περί ελευθεροποιήσης του επιτοκίου το 2014, απαγορεύεται η μονομερής αύξηση του επιτοκίου.

«Επομένως, εάν το ΑΠΙ εναντίον του οποίου στρέφεται το συγκεκριμένο παράπονο δεν εφάρμοσε τον όρον αυτό, όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη ρήτρα, σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος δανειολήπτης υπέστη υπερχρεώσεις τις οποίες οφείλει το ΑΠΙ να επιστρέψει στον ενδιαφερόμενο», είπε, καλώντας τους επηρεαζόμενους δανειολήπτες να ελέγξουν τις δανειακές τους συμβάσεις.

Δεν περιορίζεται σε ένα υποκατάστημα η υπόθεση υπερχρεώσεων για δάνεια με επιτόκιο της ΕΚΤ

Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι οι περιπτώσεις που αφορούν υποχρεώσεις σε δάνεια που συνδέονται με το επιτόκιο της ΕΚΤ δεν περιορίζονται σε ένα υποκατάστημα του συγκεκριμένου ΑΠΙ.

Ο Διευθυντής του συγκεκριμένου ΑΠΙ ανέφερε χθες ότι το πρόβλημα περιορίζεται «πιθανότατα σε ένα συνεργατικό πιστωτικό ίδρυμα».

«Μας έχουν υποβληθεί στο γραφείο παράπονα για 5-6 τέτοια υποκαταστήματα του συγκεκριμένου ομίλου», ανέφερε ο κ. Ιωάννου, αποφεύγοντας να σχολιάσει τις δηλώσεις του συγκεκριμένου αξιωματούχου.

«Μιλάμε για 75 με 80 τέτοιες περιπτώσεις για ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό μάλιστα υποκατάστημα αυτού του ιδρύματος», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το ποσό των €35 εκατομμυρίων που έχει διαρρεύσει ότι θα απαιτηθεί για διόρθωση του λάθους, και το οποίο αναφέρθηκε ότι δεν ευσταθεί, ο κ. Ιωάννου είπε ότι πρόκειται για μια απλή μαθηματική πράξη.

«Αν ο μέσος όρος του λάθους σε όλες τις συμβάσεις που υπάρχουν είναι €35.000 και έχουμε γύρω στις 1.000 υποθέσεις τότε το ποσό είναι περίπου της τάξης εκείνης. Αν είναι μικρότερος ο αριθμός με μέσο όρο μικρότερο ή ίσον με αυτόν τότε ανάλογα θα μειώνεται,» είπε, για να προσθέσει ότι επαφίεται στους ενδιαφερόμενους να βρουν το ποσό και κάποτε, στα πλαίσια της διαφάνειας, να ενημερώσουν τον κόσμο και τους μετόχους τους.

Όπως είπε, «είναι μια απλή αριθμητική πράξη και δεν είναι εκτίμηση».

Ο κ. Ιωάννου χαιρέτισε την πρόθεση του συγκεκριμένου ιδρύματος για διόρθωση των κακών πρακτικών.

«Ο συγκεκριμένος όμιλος και η συγκεκριμένη νέα ηγεσία του ομίλου», ανέφερε, αντιμετωπίζει την κληρονομιά του παρελθόντος και τα προβλήματα τα οποία έχουν κληροδοτηθεί σε αυτούς μέσα από τις κακές πρακτικές του παρελθόντος τις οποίες με σωστές τραπεζικές πρακτικές και με ορθολογικά μέτρα προσπαθούν οι ίδιοι να διορθώσουν.

Ήδη το γραφείο του Επιτρόπου έχει επιληφθεί δύο παραπόνων που αφορούσαν υπερχρεώσεις τόκων σε δάνεια που ήταν συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ. Στη μία περίπτωση το ποσό της αποζημίωσης καθορίστηκε στις €27.000 και το άλλο από €60.000 που ήταν η αρχική διεκδίκηση, το γραφείο υπολόγισε «στη βάση σωστής μεθοδολογίας επιστημονικά τεκμηριωμένης» το ποσό στις €83.000.

Ο κ. Ιωάννου είπε πως οι ενδιαφερόμενοι στη δεύτερη υπόθεση αποφάσισαν να μην δεχθούν την απόφαση και να προχωρήσουν με δικαστικά μέτρα, εκτιμώντας ότι θα διεκδικήσουν περισσότερα.

Να σημειωθεί πως με βάση το σχετικό νόμο ο Επίτροπος δεν μπορεί να επιδικάσει ποσό πέραν των €50.000. Ο κ. Ιωάννου είπε ότι η μία απόφαση εκδόθηκε με καθυστέρηση αφού ξεπεράστηκε το χρονικό όριο των 9 μηνών, λόγω καθυστέρησης υποβολής των στοιχείων από το συγκεκριμένο ΑΠΙ καθυστερούσε να ανταποκριθεί στο αίτημα για αποστολή πληροφοριών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σ.Κυριακίδου: Θλίψη και απογοήτευση για την ποινή στον παιδεραστή

«Γίνεται να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης το …γεγονός για αυτοπροβολή ως η …προστάτης των αδυνάτων; …δεν ...»
Ai Em  |  09:20

Ξανά στην Υπουργό Εργασίας για την J&P Overseas

«NTROPI STIS OIKOGENIES IOANOU KAI PARASKEVAIDE POU AFINOUN TO PROSOPIKO TOUS APLIROTO. DRN FTENE OI ...»
PROIN IPALLILOS J&P  |  17:28

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

#PoliticsBlog Η σύσκεψη στο Προεδρικό, η Λουτ και οι απώλειες

«Και ξαφνικά ο Πρόεδρος σταμάτησε να είναι Healthy… Και για σας! Που όλο αυτό τον καιρό τον στηρίζατε ...»
Yiannos  |  10:03

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση