ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο S&P φέρνει την Κύπρο ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα

Σε BB+ αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο χρέος της Κύπρου από το BB

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μια ανάσα πριν την επενδυτική βαθμίδα φέρνει η αναβάθμιση του οίκου Standard and Poor's την Κύπρο, αφού αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο χρέος της (ξένο και εγχώριο νόμισμα) από BB σε BB+.

Πρόσθετα, σημειώνεται ότι το βραχυπρόθεσμο χρέος της Κύπρου παρέμεινε στην αξιολόγηση B. Ο οίκος σημείωσε ότι η οικονομία της Κύπρου θα αναπτυχθεί με 2.7% το 2017, αλλά βλέπει μια μικρή κάμψη αυτού του ποσοστού για τα έτη 2018 μέχρι και το 2020 στο 2.5%.

Είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί ότι μια χώρα της Ευρωζώνης χρειάζεται τουλάχιστον μία αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας για να διασφαλίζει την πρόσβαση στα εργαλεία της ΕΚΤ. Αν αναβαθμιστεί περαιτέρω η Κύπρος και μπει στην επενδυτική βαθμίδα, τα ομόλογα της θα γίνουν επιλέξιμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Επίσης ο οίκος αξιολόγησης έθεσε σε σταθερό ορίζοντα τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας το ασυνήθιστα ψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο χρηματοπιστωτικό τομέα, παράλληλα με τον κίνδυνο ασθενούς εφαρμογής μεταρρυθμίσεων ενόψει των προεδρικών εκλογών την επόμενη χρονιά.

Από εδώ και πέρα αναμένονται τα αποτελέσματα άλλων οίκων, όπως των Moody's στις 24 Μαρτίου, του Fitch στις 21 Απριλίου και του Καναδικού οίκου DBRS στις 2 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο S&P τον περασμένο Σεπτέμβριο  είχε αναβαθμίσει το μακροπρόθεσμο χρέος της Κύπρου στο BB από το BB-, το B όμως είχε παραμείνει πάλι στο βραχυπρόθεσμο χρέος.

Συνεχίζουμε υπεύθυνα, λέει ο Υπουργός Οικονομικών

Αναβάθμιση από S&P «λόγω εύρωστης οικονομικής και δημοσιονομικής προοπτικής», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους Standard & Poor’s.

«Συνεχίζουμε υπεύθυνα», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση