ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΟΙΚ: Επιβεβαιώνεται η προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας

Σταθερή και βιώσιμη πορεία των δημοσίων οικονομικών, έκφρασε ο Γεωργιάδης

ΚΥΠΕ

Η αναβάθμιση της κυπριακής πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Standard and Poor`s συνιστά επιβεβαίωση της προοπτικής ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς και της σταθερής και βιώσιμης πορείας των δημοσίων οικονομικών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, επανατονίζοντας τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στη διατήρηση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, ο S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της κυπριακής οικονομίας στο BB+ από ΒΒ, μία μόλις βαθμίδα από την επενδυτική κατηγορία, συμπληρώνοντας δύο συνεχόμενες αναβαθμίσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Η αναβάθμιση αποτελεί μια πολύ αξιόπιστη επιβεβαίωση της προοπτικής ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα και επιβεβαίωση της σταθερής και βιώσιμης πλέον πορείας των δημοσίων οικονομικών», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ μιλώντας στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε την εκτίμηση του οίκου ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα διατηρηθεί ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, που αποτελεί και τον βασικό στόχο της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά βεβαίως και η διατήρηση πολύ ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας.

Τόνισε ότι ιδιαίτερη σημασία έχει και η χρονική στιγμή της επίτευξης της αναβάθμισης, ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου.

«Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει πως κατά τη διάρκεια αυτού του έτους όχι μόνο δεν υπήρξε χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής είτε αποδυνάμωση της αναπτυξιακής προοπτικής, αλλά κατ` ακρίβεια διατήρηση και ενδυνάμωση», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για την πρόβλεψη του S&P για δημοσιονομική χαλάρωση προς τα τέλη της χρονιάς λόγω των προεδρικών εκλογών, ο κ Γεωργιάδης είπε πως «κατ` ακρίβεια ο οίκος θεωρεί πως παρά το θεωρητικό κίνδυνο η Κύπρος θα συνεχίσει να λειτουργεί με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό».

«Αυτή είναι και η δική μας θέση και αυτό ακριβώς πρόκειται να διασφαλίσουμε», συμπλήρωσε.

Υπέδειξε εξάλλου ότι προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση προωθεί συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως την επ` αόριστον επέκταση της παγοποίησης στις προσλήψεις και τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τη συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) για μη παραχώρηση αυξήσεων ούτε το 2017 ούτε το 2018.

Αυτές, συνέχισε, «είναι κινήσεις που επιβεβαιώνουν την προσήλωση όσο και την έγνοια της κυβέρνησης να μην επαναληφθούν κακές πρακτικές του παρελθόντος, που κυρίως σε προεκλογικές περιόδους εντείνονταν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ΥΠΟΙΚ παρατήρησε πως συνήθως στο παρελθόν, ιδιαίτερα ενόψει προεδρικών εκλογών «καταγραφόταν πολύ σημαντική επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών, με πολύ σημαντική διόγκωση του μεγέθους της δημόσιας υπηρεσίας με μαζικές προσλήψεις».

«Αυτά ακριβώς με απόλυτο τρόπο θα αποφύγουμε», είπε.

Νέες προτάσεις για Cyta και δημόσια υπηρεσία

Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως πρέπει με πολλή προσοχή να καταγράψουμε τα όσα ο οίκος υποδεικνύει και τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις, αλλά και τα σημεία εκείνα που πρέπει να αποφευχθούν γιατί θα οδηγούσαν σε αντιστροφή αυτής της πορείας των αναβαθμίσεων.

Όπως είπε, μέσα από αυτό το φακό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση μεταρρυθμιστικών προτάσεων ή χειρότερα, απόρριψη μεταρρυθμιστικών προτάσεων, έχει κόστος για τη χώρα και την οικονομία μας.

«Δεν είναι την κυβέρνηση που πλήττει η παρεμπόδιση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας είναι τη χώρα μας», είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Γεωργιάδης ενέταξε σε αυτό το πλαίσιο, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, «που ατυχώς είχε απορριφθεί», προσθέτοντας ότι «σύντομα θα επανέλθουμε με νέα πρόταση, η οποία ελπίζω να τύχει της στήριξης των πολιτικών δυνάμεων».

Αναφορικά με την περίπτωση της Cyta, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «και εδώ θα επανέλθουμε τις επόμενες εβδομάδες με νέα πρόταση, η οποία ελπίζω να τύχει της απαιτούμενης στήριξης».

«Η Κυβέρνηση προσπαθεί και υιοθετεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό θέσεις, απόψεις ή ανησυχίες της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και συνεπώς πρέπει εμπράκτως να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια επειδή αυτό ακριβώς χρειάζεται η χώρα και οι συμπολίτες μας, αλλά και επειδή αυτό αναμένει η διεθνής επενδυτική κοινότητα την οποία συνήθως οι οίκοι αξιολόγησης εκφράζουν», κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση