ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν μπαίνουν άλλοι φόροι θα πει ο Χάρης στο Eurogroup

Υπερθέρμανση της κυπριακής οικονομίας βλέπει η Κομισιόν

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με τη θέση ότι η Κύπρος δεν θα πατήσει φρένο στην ανάπτυξη της οικονομίας επιβάλλοντας φόρους, θα μεταβεί στο σημερινό Eurogroup o Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Και αυτό, διότι σήμερα στο Eurogroup θα συζητηθεί η πορεία υλοποίησης των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ για το 2017 και τη δημοσιονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ συνολικά.

Στο επίκεντρο της συζήτησης σήμερα, τα πορίσματα της χειμερινής έκθεσης της κομισιόν για το 2017 και είναι συνέχεια της συζήτησης που είχε γίνει στις αρχές του Δεκέμβρη 2016. Σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της κομισιόν για την Κύπρο, είχαν διαπιστωθεί υπερβολικές δημοσιονομικές ανισορροπίες στη χώρα, με την κοινωνική κατάσταση να είναι εύθραυστη και η δυνητική ανάπτυξη να παραμένει υποτονική. Ταυτόχρονα σύμφωνα με την έκθεση, η Κύπρος κρίθηκε ότι δεν έχει παραγωγικό κενό, ότι περνάει φάση υπερθέρμανσης και πρέπει να βάλει φόρους για να ανακόψει αυτή την υπερβολική ανάπτυξη. Σε αυτή την άποψη όμως αντιτίθεται σθεναρά ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας στο ΚΥΠΕ πως «είναι γνωστή η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία σχετίζεται όχι με τις πραγματικές επιδόσεις και εκτιμήσεις για την οικονομία, αλλά με μια λανθασμένη προσέγγιση που βασίζεται στο ότι η κυπριακή οικονομία έχει εισέλθει ήδη σε φάση υπερθέρμανσης και θα πρέπει να κάνει πρόσθετη δημοσιονομική προσπάθεια, για παράδειγμα με επιβολή φόρων, να ανακοπεί η αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας», για να προσθέσει ωστόσο ότι «είναι κατανοητό αλλά και ξεκάθαρο εκ μέρους της κυβέρνησης πως σε αυτό το σημείο υπάρχει διαφωνία και δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε μια τέτοια λανθασμένη σύσταση».

«Θα διαφυλάξουμε την κυρίαρχη προσέγγισης της οικονομικής μας πολιτική η οποία συνίσταται στην ενδυνάμωση και διαφύλαξη της ανάπτυξης με ταυτόχρονη διατήρηση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού σε σταθερό ορίζοντα», υπογράμμισε.

Αναλυτικότερα, η Κομισιόν θεωρεί ότι στη βάση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2017, η Κύπρος θα παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση σε ό,τι αφορά τον στόχο της διαρθρωτικής θέσης, κάτι που απορρίπτει το κυπριακό ΥΠΟΙΚ. Στη βάση των υπολογισμών της Κομισιόν, το διαρθρωτικό ισοζύγιο για το 2017 αποτιμάται στο -1.4% αντί του μεσοπρόθεσμου στόχου για ισοσκελισμένη διαρθρωτική θέση.

Στη συνεδρία αναμένεται να επαναληφθούν οι γνωστές πλέον αναφορές που αφορούν και την Κύπρο μαζί με αρκετά άλλα κράτη (Ιταλία, Σλοβενία, Φινλανδία), οι οποίες, όπως είναι γνωστό, δεν υιοθετούνται από την κυπριακή κυβέρνηση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση