ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΟΙΚ: Αναθεώρησαν τη μεθοδολογία για πρόσθετους φόρους

Έκαναν πίσω στις θέσεις τους οι Ευρωπαίοι στο Eurogroup για πρόσθετους φόρους στην Κύπρο

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Αποσύρθηκε το προσχέδιο των συστάσεων του Eurogroup που είχε συσταθεί για την Κύπρο, συστάσεις που πήγαζαν από τα πορίσματα της χειμερινής έκθεσης της κομισιόν για ανακοπή της υπερβολικής ανάπτυξης.

Μιλώντας στην «Κ» ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μετά τη λήξη του Eurogroup, ανέφερε ότι «οι θέσεις μας έγιναν κατανοητές. Παρόμοιες ενστάσεις εκφράστηκαν απο την πλειοψηφία των κρατών - μελών και έχει αποφασιστεί η αναθεώρηση της μεθοδολογίας που εφαρμόζουν».

Ο Υπουργός τόνισε δε, ότι «σε κάθε περίπτωση όμως, η ανάγκη και η ξεκάθαρη δέσμευση μας για ισοσκελισμένο προυπολογισμό εξακολουθεί να υφίσταται».

Ο κ. Γεωργιάδης μετέβη στο Eurogroup σήμερα με τη θέση που είχε εκφράσει και προ τριών εβδομάδων, δηλαδή ότι η Κύπρος δεν πρέπει να επιβάλλει φόρους, απάντηση σε μια λανθασμένη προς αυτόν προσέγγιση της Ευρωπαικής Επιτροπής, που βασίζεται στο ότι η κυπριακή οικονομία έχει εισέλθει ήδη σε φάση υπερθέρμανσης και θα πρέπει να κάνει πρόσθετη δημοσιονομική προσπάθεια για να ανακοπεί η αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας.

Εκ του αποτελέσματος, το Eurogroup έγινε δέκτης των πάγιων θέσεων του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά όπως φάνηκε και άλλων κρατών - μελών, ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν επιπρόσθετοι φόροι για να ανακοπεί η όποια ανάπτυξη για να περιοριστεί η υπερθέρμανση.

Υπενθυμίζεται πως χθες είχε δηλώσει ότι «είναι κατανοητό αλλά και ξεκάθαρο εκ μέρους της κυβέρνησης πως σε αυτό το σημείο υπάρχει διαφωνία και δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε μια τέτοια λανθασμένη σύσταση».

Αναλυτικότερα, η Κομισιόν θεωρούσε στις χειμερινές της συστάσεις ότι στη βάση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2017, η Κύπρος θα παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση σε ό,τι αφορά τον στόχο της διαρθρωτικής θέσης. Στη βάση των υπολογισμών της Κομισιόν, το διαρθρωτικό ισοζύγιο για το 2017 αποτιμάται στο -1.4% αντί του μεσοπρόθεσμου στόχου για ισοσκελισμένη διαρθρωτική θέση.

Σήμερα στο Eurogroup συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ για το 2017 και η δημοσιονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ συνολικά.

Στις Βρυξέλλες η συνέχιση των διαβουλεύσεων για την Αθήνα

Tην μικρή πρόοδο που έχει σημειωθεί από όταν επέστρεψαν από την Αθήνα οι θεσμοί επιβεβαίωσαν και στο Eurogroup με αποτέλεσμα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων στην Αθήνα να αναβάλλεται για την ώρα και οι περαιτέρω διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Νταισελμπλουμ δήλωσε μετά την λήξη της συνεδρίασης πως «πολύ δουλειά και πρόοδος έχει γίνει, ακόμα υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα» είπε και πρόσεθεσε πως συμφώνησαν κατά την διάρκεια της συνάντησης πριν το Eurogroup με τον κ. Τσακαλώτο και τους θεσμούς «οι συζητήσεις να εντατικοποιηθούν τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες» ενώ δήλωσε αβέβαιος για το κατά πόσο θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις μέχρι το επόμενο Eurοgroup στις 7 Απριλίου.

O Γάλλος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκόβισι σημείωσε ότι δεν πρέπει υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες σχετικά με την ημερομηνία της συμφωνίας. «Αν επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις τότε μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινή απόφαση . Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ανάκαμψη αλλά πρέπει να βασίζεται στην επιτυχία του προγράμματος» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση