ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΟΙΚ: Προσεγγίζουμε θέσεις αντιπολίτευσης στην CYTA

Αντιδράσεις ΑΚΕΛ, κενά εντοπίζουν οι συντεχνίες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δύο νομοσχέδια με τα οποία η CYTA γίνεται εταιρία ιδιωτικού δικαίου έχει καταθέσει η Κυβέρνηση και έιναι ήδη στα χέρια των ενδιαφερόμενων πλευρών.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι γίνεται μια προσπάθεια από πλευράς Κυβέρνησης, να προσεγγιστούν θέσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς η πρόταση που προωθείται διασφαλίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς από το κράτος ενώ όσο αφορά τος εργαζόμενους, αυτοί δεν θα υποστούν οποιαδήποτε μεταβολή στο εργασιακό τους καθεστώς. Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της πρότασης, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης είναι ότι σε μελλοντικό στάδιο η CYTA θα μπορεί να λειτουργεί με την ευελιξία μια εταιρίας με όρους ιδιωτικού τομέα.

Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η η έλευση στρατηγικού συνεργάτη, ενώ θα διασφαλίζεται ότι το πλειοψηφικό πακέτο θα ανήκει στο κράτος, κάτι που μπορεί ν ααλλάξει μόνο με αλλαγή της νομοθεσίας, ανέφερε ο Υπουργός.

«Η νομοθεσία που προτείνουμε είναι ότι εσαεί οι μετοχές θα ανήκουν στο κράτος. Θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα, με την έγκριση της προτεινόμενης νομοθεσίας να συσταθεί αυτή η εταιρία η οποία θα ανήκει στο κράτος και σε κατοπινό βήμα θα εξεταστεί το πλαίσιο και οι όροι μέσα στους οποίους μπορούμε να φέρουμε ένα αξιόπιστο στρατηγικό επενδυτή, ούτως ώστε να διαφυλαχθεί η αξία του οργανισμού».

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για υπερβολικές ανησυχίες που είχαν εκφραστεί για ξεπούλημα του οργανισμού, σημειώνοντας ότι αυτές αντιμετωπίστηκαν με ξεκάθαρο τρόπο ενώ αφήνεται παράλληλα ανοιχτή η πόρτα για έλευση ενός στρατηγικού συνεργάτη.

Επισήμανε δε ότι αν και έχουν υιοθετηθεί θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα νομοσχέδια, δεν μπορεί να προκαταβάλει την απόφαση της Βουλής για την έγκριση των νομοσχεδίων, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα τα νομοσχέδια να περάσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Βουλή θα κάνει το χατήρι της Κυβέρνησης.

Είναι ιδιωτικοποίηση λέει το ΑΚΕΛ

Την θέση ότι πρόκειται και πάλι για ιδιωτικοποίηση διατύπωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, εκφράζοντας διαφωνία με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και παραπέμποντας στις προτάσεις που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για εκσυγχρονισμό της CYTA που στοχεύουν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της.

Υπάρχουν κενά λένε οι συντεχνίες

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ - ΣΕΚ) Ηλίας Δημητρίου ανέφερε ότι στην επιστολή αναφέρεται ότι διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων και υπογράφει ο υπουργός οικονομικών. Ο ίδιος επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί, αφού πρώτα μελετήσουντ α νομοσχέδια.

Ωστόσο όσο αφορά το σχόλιο του Υπουργού, ανέφερε ότι με μια πρώτη ανάγνωση των νομοσχεδίων δεν είναι ξεκάθαρο το τι ακριβώς διασφαλίζεται όταν αναφέρεται στα διακιώματα των εργαζομένων.

Εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει ένα κενό σε ότι αφορά την τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών στην διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων καθώς αλλάζει το νομιό πλαίσιο του οργανισμού, που πηγαίνει σε μια διάδοχο εταιρία χωρίς να διευκρινίζεται ο ρόλος της διαδόχου εταιρίας και πόσοι εργαζόμενοι με ιδιωτικό δίκαιο θα διατηρήσουν την ιδιότητα του δημοσίου Υπαλλήλου.

Δεν είναι επίσης ξεκάθαρη, όπως ανέφερε, η ανάλυση για την ειδική ρύθμιση άνευ απολαβών των εργαζομένων στην διάδοχο εταιρία.

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση