ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέτρα για συντόμευση της καταβολής του ανεργιακού ζητά η Επ.Εργασίας

Η Επ.Εργασίας θα ζητήσει από την Υπουργό την επαρκή στελέχωση του Ταμείου Κοιν. Ασφαλίσεων

ΚΥΠΕ

Επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας θα αποστείλει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας με την οποία θα ζητείται η επαρκής στελέχωση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ανάληψη πρόσθετων δράσεων ώστε να επιλυθεί το σοβαρό πρόβλημα καθυστερήσεων στην καταβολή του ανεργιακού και των άλλων επιδομάτων του ταμείου προς τους δικαιούχους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Φακοντής μετά τη συζήτηση για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή του ανεργιακού επιδόματος και άλλων επιδομάτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, των προβλημάτων που δημιουργούνται στους δικαιούχους και την ανάγκη λήψης μέτρων για αντιμετώπισή τους.

Ο κ. Φακοντής, στη δήλωσή του μετά τη συνεδρία, ανέφερε ότι συνεχίζεται η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των επιδομάτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και πρόσθεσε ότι το αρμόδιο Τμήμα είναι υποστελεχωμένο με αποτέλεσμα η πρώτη επιταγή αφού κάποιος υπογράψει για πρώτη φορά άνεργος να δίνεται μετά από παρέλευση 3 μηνών. Οι άνεργοι μένουν χωρίς εισόδημα με όλα τα συνεπακόλουθα για τη διαβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους, πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας είπε πως η Επιτροπή Εργασίας εισηγείται όπως συντμηθεί ο χρόνος υπογραφής των ανέργων, που σήμερα γίνεται μετά από παρέλευση έξι εβδομάδων. Θέση της Επιτροπής είναι όπως μετά την τρίτη υπογραφή, η υπογραφή των ανέργων να γίνεται κάθε μήνα.

Είπε ακόμα πως αίτημα της Επιτροπής είναι να ενισχυθεί το τμήμα του ανεργιακού επιδόματος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας είπε πως με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή κυρίως λόγω της εποχικότητας της τουριστικής βιομηχανίας το Νοέμβρη υπέγραψαν νέοι άνεργοι 11.000 άτομα, και άλλες 6.000 νέοι άνεργοι το Δεκέμβρη ενώ ο μέσος όρος για τους άλλους μήνες είναι 2.000.

Οι εποχικοί υπάλληλοι στην Κυβέρνηση και οι εποχικοί στην τουριστική βιομηχανία αυξάνουν σημαντικά το φόρτο εργασίας, είπε προσθέτοντας ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε πως αναμένεται πρόσληψη 6 νέων λειτουργών.

Πρόσθεσε ότι με αλλαγή στη μηχανογράφηση θα καταστεί δυνατό οι επαναληπτικές αιτήσεις να εξετάζονται και να διεκπεραιώνονται ταχύτερα και με εκπαίδευση του προσωπικού και καλύτερη στελέχωση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας είπε ότι θα σταλεί κόσμος για εκπαίδευση στη δημόσια υπηρεσία και εξέφρασε την άποψη ότι μπορούν κάποια από αυτά τα άτομα να αξιοποιηθούν για διεκπεραίωση των αιτήσεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε πως είναι απαράδεκτο να περιμένει κάποιος μέχρι και τρεις μήνες για να πάρει επίδομα ανεργίας. Πρόσθεσε ότι κάθε χρόνο γύρω στις 20.000 άνεργοι επαναλαμβάνονται και εξέφρασε την άποψη ότι με βάση αυτό το δεδομένο και αφού το ΤΚΑ γνωρίζει ότι θα είναι στην ανεργία εκ νέου, θα μπορούσε με μηχανογράφηση να περιορίσει το χρόνο εξέτασης των αιτήσεων, ώστε ο κόσμος αυτός να μπορεί να έχει ένα εισόδημα για να ζήσει την οικογένεια.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως πρέπει να γίνουν διευθετήσεις, με πρόσληψη προσωπικού, αύξηση των γραφείων, μηχανογράφηση, εκπαίδευση του προσωπικού, ούτως ώστε το ανεργιακό επίδομα να δίνεται στους ανέργους σ’ ένα μήνα ή σε τρεις εβδομάδες.

Η αναμονή δύο μηνών είναι απάνθρωπη, ανέφερε προσθέτοντας ότι με πολύ λίγη περισσότερη προσπάθεια η Κυβέρνηση μπορεί να καταφέρει να φτάσει στα προ τις κρίσης επίπεδα που ήταν δύο εβδομάδες.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης αφού ανέφερε ότι το ΕΛΑΜ κατέθεσε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για τα επιδόματα του ΤΚΑ χωρίς μέχρι τώρα να λάβει απάντηση, είπε πως μετά από επίμονες παρεμβάσεις του ιδίου και των μελών της Επιτροπής, ο Διευθυντής του ΤΚΑ δεσμεύτηκε να εξετάσει τρόπους επίλυσης του προβλήματος.

Εισήγηση της Επιτροπής είναι να υπογράφει ο αιτητής σε συντομότερο διάστημα και να αυξηθούν οι υπάλληλοι του Τμήματος ανέφερε τέλος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X