ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πλήρη ανεξαρτησία του θεσμού ζητά ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος

Ανικανοποίητος από το νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει το Υπ. Οικονομικών για το φορέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Νέο νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά την αλλαγή της λειτουργίας του θεσμού του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ζήτησε στην Επιτροπή Θεσμών ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, το οποίο θα εξασφαλίζει την πλήρη ανεξαρτησία του θεσμού, ενώ παράλληλα να αλλάξουν τα περιθώρια εξέτασης των παραπόνων που χειρίζεται.

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών ο κ. Ιωάννου, τόνισε πως η σημερινή λειτουργία του θεσμού που ιδρύθηκε το 2011 και δουλεύει από το 2013 είναι υποστελεχωμένη και ενώ έχει βγει η απόφαση να γίνουν μόνιμες προσλήψεις στο θεσμό, δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαραίτητες κινήσεις.

Τόνισε δε, το γεγονός πως η Κυπριακή Δημοκρατία εκτίθεται στο εξωτερικό, διότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετήσει τα ζητήματα που προκύπτουν από την εποπτεία και ενδεχόμενα προβλήματα από μερίδα κάποιων ΚΕΠΕΥ.  Πυρά εξαπέλυσε προς την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και στις εποπτικές αρχές ότι δεν προχωρούν σε προσλήψεις για το θεσμό αλλά και στην πλήρη ανεξαρτησία του.

Σημειώνεται ότι σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο έχει προετοιμαστεί από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν ικανοποιεί το θεσμό - όπως είπε ο κ. Ιωάννου - και χρήζει αλλαγής. Η διαδικασία όπως είπε, αναμένεται να είναι χρονοβόρα, επειδή μεταξύ άλλων οι προτεινόμενες τροποποιήσεις εμπεριέχουν πλείστες αλλαγές πέραν εκείνων που αφορούν στην τροποποίηση της δομής του ΔΣ και την πλήρη κατοχύρωση της ανεξαρτησίας του Επιτρόπου. Ταυτόχρονα, γίνονται εισηγήσεις όπως η Επιτροπή προχωρήσει αυτεπάγγελτα στην κατάθεση τους προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής τροποποίησης Νόμου στη βάση του σχεδίου που περιλαμβάνεται και αφορά μόνο στις απαιτούμενες αλλαγές του Δ.Σ. Συγκεκριμένα ο κ. Ιωάννου με σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε στη Θεσμών, αναφέρει ότι είναι απαραίτητο να εξεταστεί ο τρόπος χρηματοδότησης του Φορέα που δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, σε σχέση με τη δομή του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Από πλευράς τους οι Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα, Συνεργατική Κεντρική και Alpha Bank Κύπρου ανέφεραν ότι βρίσκονται σε πλήρη συνεννόηση με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο με υποθέσεις που άπτονται των αρμοδιοτήτων του για αναδιαρθρώσεις δανείων και προβλημάτων και ενώ καθυστερούν αρκετές περιπτώσεις, υπάρχουν αρκετά αποτελέσματα που διευθετούνται.

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου με τη σειρά του υπογράμμισε ότι «πρέπει να ξεχωρίζουμε τη λειτουργία του θεσμού, επί της ουσίας απευθύνεται σε άτομα που δεν μπορούν να πάνε σε δικαστήρια για τις υποθέσεις τους και απευθύνονται στο Γραφείο του Επιτρόπου. Πιστεύω ότι έχει παραχθεί ένα σημαντικό έργο, αλλά οι απαιτήσεις και πιέσεις είναι τεράστιες. Λόγω Eurogroup και Τρόικας έλαβε το ρόλο να διορίζει διαμεσολαβητή, οπότε ο Ιωάννου έχει επιφορτιστεί να διορίζει διαμεσολαβητή για τις αναδιαρθρώσεις. Ότι καινούργιο αίτημα έρχεται για προστασία των καταναλωτών το φορτώνεται ο φορέας. Για να προχωρήσουμε δε με προσλήψεις, θέλουμε στοιχεία που αφορούν τα εξώδικα, τις διαμεσολαβήσεις και να καθοριστούν οι απαιτήσεις των αναγκών που θα έχει το Γραφείο στα επόμενα 3 χρόνια έχει συγκεκριμένες ανάγκες. Πρέπει να πάρουμε κάποιες προσφορές και να αξιολογήσουμε αναλόγως», κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X