ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άνω κάτω για τη μεμονωμένη κατοικία

Η ανάκληση του πλαισίου από το Υπουργικό Συμβούλιο δημιουργεί νέες εστίες αντίδρασης

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να παραπέμψει ουσιαστικά στις ελληνικές καλένδες  τη δήλωση πολιτικής για την μεμονωμένη κατοικία δημιουργεί νέα μέτωπα, αυτή την φορά από την πλευρά του ΕΤΕΚ, το οποίο διαφωνεί έντονα με την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει με το πλαίσιο που είχε καθορισθεί από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο ουσιαστικά πίσω από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εντοπίζει προσπάθεια να εξυπηρετηθούν οι λίγοι έναντι των πολλών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το ΕΤΕΚ θεωρεί λανθασμένη την απόφαση του Υπουργικού η οποία, όπως υποστηρίζεται, θα διαιωνίσει μια χρόνια στρέβλωση στον αντικειμενικό σκοπό της πολιτικής για την μεμονωμένη κατοικία που είχε ως βασικό στόχο την προστασία των ευάλωτων οικονομικά κοινωνιών ομάδων του πληθυσμού.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι τα όσα είπε στην «Κ» ο  Α’ αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωσταντής, ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά τα όσα προβάλλονται περί επιπτώσεων στους απλούς πολίτες μικροϊδιοκτήτες και ιδιοκτήτες τεμαχίων. Από την άλλη πλευρά, οι αντιδράσεις που εμφανίσθηκαν στην ανεπιτυχή προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών να περιορίσει την ανάπτυξη εκτός οικιστικών ζωνών ουσιαστικά επιδίωκαν να παραμείνει η σημερινή πρακτική που υφίσταται από αρχές της δεκαετίας του 90, όπου θεσπίσθηκε ένα χαλαρό πλαίσιο κριτηρίων το οποίο αποσκοπούσε να εξυπηρετήσει κάποιες περιπτώσεις για ανέγερση πρώτης κατοικίας. Στις αντιδράσεις που κατεγράφησαν συμπεριλαμβάνονται και απόψεις για μείωση της αξίας της γης, ενώ λόγος γίνεται και για πιέσεις από επιχειρηματίες ανάπτυξης γης αλλά και εμπορικές τράπεζες, οι οποίες κρίνουν ότι η επιδιωκόμενη δήλωση πολιτικής θα επηρέαζε αγροτεμάχια γης τα οποία έχουν γίνει αποδεκτά ως υποθήκες.

Τι λέει το ΕΤΕΚ

Ο Α’ αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή θεωρεί ότι το πλαίσιο που υφίσταται με την πρώτη κατοικία εξελίχθηκε σε ένα εργαλείο, το οποίο δεν εξυπηρετεί τον αντικειμενικό σκοπό που κατ’ εξαίρεση κάλυπτε τις στεγαστικές ανάγκες μεμονωμένων περιπτώσεων που συγκαταλέγονται στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού. Με βάση την δήλωση πολιτικής που θα συνεχίσει να ισχύει, όπως να υποδείχθηκε, θα συνεχισθούν οι στρεβλώσεις που ήδη έχουν παρατηρηθεί και οι οποίες πηγάζουν από το πλαίσιο που έχει καθορισθεί. Το ΕΤΕΚ υποστηρίζει σθεναρά ότι μέχρι σήμερα το μέτρο που έδινε λύσης εκεί που υπήρχε πραγματική ανάγκη θα συνεχίσει να τυγχάνει εκμετάλλευσης από εύπορες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες θα μπορούν να συνεχίζουν τις «αναπτύξεις σε μεγάλα τεμάχια στην περιφέρεια πόλεων και χωριών, υπονομεύοντας τους στρατηγικούς στόχους των Σχεδίων Ανάπτυξης που αφορούν τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό». Το ΕΤΕΚ, μέσω της δήλωσης πολιτικής που προωθούσε το Υπουργείο Εσωτερικών, διέβλεπε μια προσπάθεια προστασίας των στρατηγικών στόχων των Σχεδίων Ανάπτυξης που έχουν να κάνουν με τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό.

Νομιμοποιούνται οι στρεβλώσεις

Το ΕΤΕΚ στο σκεπτικό του προτάσσει την βασική φιλοσοφία της  Γενικής Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δήλωσης Πολιτικής που, όπως αναφέρεται, είναι η διατήρηση του αγροτικού χαρακτήρα της υπαίθρου, της οργανωμένης και ενοποιημένης ανάπτυξης των οικισμών, την διαχείριση των πόρων, την διαφύλαξη του περιβάλλοντος καθώς επίσης και την αποθάρρυνση διασποράς των διαφόρων τύπων ανάπτυξης.  Ο Α’ αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ αποδίδει τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί «στη νομιμοποίηση και εδραίωση των στρεβλώσεων, δείχνοντας να αγνοούν το περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος αυτής της εισήγησης». Ο κ. Κωνσταντή θεωρεί ότι η προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ως στόχο να αποκαταστήσει τις στρεβλώσεις στην εφαρμογή της πολιτικής για τη μεμονωμένη κατοικία. Στις φωνές για πλήγμα στην ανάπτυξη της υπαίθρου το ΕΤΕΚ απαντά ότι «δεν θα επιτευχθεί μέσω της αλόγιστης χρήσης των φυσικών πόρων της, την κατασπατάληση εύφορης γης, την ανεξέλεγκτη δόμηση, την αλλοίωση του φυσικού τοπίου ή την αλόγιστη επέκταση δικτύων και υποδομών για να εξυπηρετούν μεμονωμένες μονάδες». Ο Α’ αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ, με αφορμή και τα όσα υποστηρίζονται δημοσίως το τελευταίο διάστημα, θεωρεί ότι ο απλός πολίτης είναι ανυπεράσπιστος, απέναντι στην «ημιμάθεια όσων είναι εντεταλμένοι να προστατεύουν τα δημόσια αγαθά και το δημόσιο συμφέρον. Και είναι χρέος όσων κατέχουν την επιστημονική γνώση και την κοινή λογική να μιλήσουν για τον ελέφαντα στο δωμάτιο!»

Οι αντιδράσεις των ιδιοκτητών

Παρά την ανάκληση της δήλωσης πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2016 οι επηρεαζόμενοι ιδιοκτήτες γης συνεχίζουν να διαμαρτύρονται έντονα ότι έχουν υποστεί ζημιά εκατομμυρίων ευρώ λόγω μείωσης της αξίας των ακινήτων τους. Ο Μιχάλης Πογιατζής, εκ μέρους Πρωτοβουλίας Πολιτών, υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει προκύψει με την δήλωση πολιτικής του 2015. Οι διαφορές, όπως μας είπε, με την δήλωση πολιτικής του 2016 είναι ότι ανοίγεται παράθυρο σε περιοχές που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο Νατούρα και η αύξηση από 300 μέτρα σε 700 για ανέγερση κατοικίας σε λατομική ζώνη. Ο κ. Πογιατζής υποστηρίζει ότι οι διαμαρτυρίες επηρεαζόμενων υπήρχαν από προηγουμένως και ότι με την απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο ουσιαστικά τερματίζει την προσπάθεια των επηρεαζόμενων να προσφύγουν στην δικαιοσύνη.  Όπως μας ανέφερε, λόγω της δήλωσης πολιτικής του 2015 που ισχύει εκμηδενίσθηκε το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον που υπήρχε ενώ έπεσε και η αξία των ακινήτων τους. Οι επηρεαζόμενοι διεκδικούν τα παραμείνει ο συντελεστής δόμησης του 6% για τεμάχια του αναδασμού και συντελεστή δόμησης 10% στα αγροτεμάχια. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X