ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα εργασιακά «καίνε» το νέο νομοσχέδιο για τη cyta

Έντονες διαφωνίες καταγράφονται από το χώρο των συντεχνιών

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Αρνητικής υποδοχής τυγχάνει το νέο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) προκειμένου να βγάλει από το τέλμα στο οποίο έχουν περιπέσει οι επιδιωκόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στην cyta.

Η δημοσιοποίηση του περιεχομένου του νομοθετήματος προκαλεί ήδη τις πρώτες αντιδράσεις οι οποίες θα κεφαλαιοποιηθούν σε κοινή σύσκεψη των συντεχνιών του ημικρατικού οργανισμού την Πέμπτη των πρωί.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι η στάση ακόμα και συντεχνιών που τηρούσαν μια πιο ύπια στάση στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Αγκάθι του νέου νομοσχεδίου φαίνεται να είναι οι πρόνοιες για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων καθώς και το στάτους των υπαλλήλων οι οποίοι σε ειδικό καθεστώς θα μεταπηδήσουν στο νέο εταιρικό σχήμα.

Για την ΕΠΟΕΤ – ΟΗΟ – ΣΕΚ υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τα δικαιώματα των εργαζομένων στο υπό διαμόρφωση νέο εργασιακό περιβάλλον ενώ θολό παραμένει πως θα δουλέψει στην πράξη η διατήρηση του δημοσιουπαλληλικού στάτους όσων θα εργάζονται σε συνθήκες ιδιωτικού τομέα στην νέα εταιρεία.

Ένα τρίτο ανησυχητικό σημείο του νέου νομοσχεδίου όπως υποστηρίζετε είναι οι υπερεξουσίες του ΥΠΟΙΚ να διαφοροποιεί το μετοχικό κεφάλαιο με διατάγματα.

Το τελευταίο που προκαλεί επιφυλάξεις είναι το κομμάτι των συλλογικών συμβάσεων που θα διέπουν τους εργαζόμενους της νέας εταιρείας.

Παρόμοιες είναι οι ανησυχίες που εκφράζονται και από την ΠΑΣΕ – ΑΤΗΚ η οποία με βάση το νέο νομοσχέδιο υποστηρίζει ότι επιδιώκεται η ιδιωτικοποίηση του ημικρατικού στα πρότυπα που έγινε με τον ελλαδικό Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ).

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση