ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: Σε πορεία πλήρους αποκατάστασης η εμπιστοσύνη διεθνών επενδυτών

Αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος η Κύπρος δήλωσε ο ΥΦΕΞ Τζόναθαν Κόεν

ΚΥΠΕ

Βρισκόμαστε σε πορεία πλήρους αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προς την Κύπρο, τόνισε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του στο διεθνές φόρουμ “Επενδύστε στην Κύπρο”, που οργάνωσε η Capital Link, στη Νέα Υόρκη, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα.

Ο ΠτΔ επεσήμανε την ισχυρή δέσμευση της Κυβέρνησης να συνεχίσει να εργάζεται ούτως ώστε η Κύπρος να παραμείνει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και να διευκολύνει επενδύσεις και οικονομικές ευκαιρίες. Καλωσόρισε, επίσης, θερμά την παρουσία και δραστηριοποίηση αμερικανικών εταιρειών - της Noble και τώρα του ενεργειακού κολοσσού Exxon-Mobil – στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, οι οποίες εργάζονται σε συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων, όπως είπε.

Τόνισε περαιτέρω ότι “όραμά μας είναι να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε ενεργειακό κόμβο, που θα συνεισφέρει στην σταθερότητα στην περιοχή, μέσω, μεταξύ άλλων, της διαφοροποίησης των ενεργειακών πόρων και διαδρομών” και διαβεβαίωσε την επιχειρηματική κοινότητα των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Κύπρος θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος και θα ανακτήσει τη θέση της ως σημαντικός διεθνής επιχειρηματικός κόμβος και επενδυτικός προορισμός.

Ο Πρόεδρος ανέπτυξε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού για τους Αμερικανούς επενδυτές.

Νωρίτερα, μίλησαν στα διάφορα φόρα του συνεδρίου οι Υπουργοί Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης μαζί με εκπροσώπους των μεγάλων τραπεζών, των ενεργειακών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και εκπροσώπων αμερικανικών εταιρειών που ήδη δραστηριοποιούνται με επιτυχία επιχειρηματικά στην Κύπρο.

Στο φόρουμ μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας Στέλιος Χειμώνας, επιχειρηματίες, όπως οι κ. Ντέιβιντ Μπονάνο, Μάθιου Μπονάνο, Νίκος Μούγιαρης, Τζον Τελεφάντον, Ανδρέας Κραμπής, Κόνσταντάιν Ιορδάνου, Τάκης Σολωμός, Μισιέλ Σμολ, Ντοβ Ερχμαν και άλλοι.

«Η Κύπρος είναι τώρα μια από τις πλέον γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η εντυπωσιακή αποκατάσταση της κυπριακής οικονομίας αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, και από τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας και των επενδυτικών προοπτικών της από Οίκους Αξιολόγησης, με την πιο πρόσφατη εξ αυτών να έχει γίνει την περασμένη βδομάδα.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμη και πριν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση η οικονομία ήταν 12 βαθμίδες πιο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και στην κατηγορία σκουπιδιών, μπορώ τώρα με περηφάνια να δηλώσω, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζουμε την ανάγκη να παραμείνουμε σταθεροί στην πορεία μας, ότι βρισκόμαστε στον δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Κύπρο από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδωσε τα εύσημα για την επιτυχία της Κύπρου να βγει από την κρίση στην κυβέρνηση, τον Υπουργό Οικονομικών για τη συνετή διαχείριση, στην εποικοδομητική υποστήριξη από τα πολιτικά κόμματα, πέραν κομματικών σκοπιμοτήτων, αλλά πάνω απ’ όλα στον κυπριακό λαό για τις θυσίες του, τη σκληρή του εργασία και την πίστη ότι θα έλθουν καλύτερες μέρες.

Είπε ότι το συνέδριο έχει ως στόχο να παρουσιάσει στις ΗΠΑ τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου σε οικονομικούς τομείς όπως ο τουρισμός η ναυτιλία, ο χρηματοπιστωτικός κ.λπ, αλλά και σε καινούργιους τομείς που σχετίζονται με την ενέργεια και την εκμετάλλευσή της.


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε για την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης στη συνέχιση της βιώσιμης αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και στη διευκόλυνση των επενδύσεων και των οικονομικών ευκαιριών.

Αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που έχουν αναληφθεί, όπως η παροχή φορολογικών κινήτρων στις επιχειρήσεις, μείωση του χρονικού πλαισίου για την έκδοση αδειών, διεύρυνση της έκτασης της επιτρεπόμενης γης για την ανάπτυξη μεγάλων έργων, συμπεριλαμβανομένων γηπέδων γκολφ, την αύξηση των συντελεστών δόμησης και την διευκόλυνση στην οικοδόμηση τουριστικών συγκροτημάτων.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη διατήρησης ισχυρών δημόσιων οικονομικών και δεσμεύτηκε στη διατήρηση σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού καθεστώτος. Είπε ότι θα συνεχιστεί η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και θα υποστηριχθεί η ανώτατη εκπαίδευση κι η έρευνα, ενώ η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό της εγχώριας και ξένης επενδυτικής κοινότητας,

Είπε πως αναγνωρίζει πλήρως την ανάγκη να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, αναφέροντας ότι υπάρχουν διαβουλεύσεις με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τους κοινωνικούς εταίρους για την υιοθέτηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν την Κύπρο να ενδυναμώσει περαιτέρω τη θέση της ως επιχειρηματικά φιλικό και επενδυτικό προορισμό.

Ανέφερε επίσης πως βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια της ενίσχυσης του νομικού πλαισίου για τον τομέα των επενδυτικών fund, που αναμένεται να εμπλουτίσει τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Κύπρου και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος για την αντιμετώπιση ενός εύρους θεμάτων οικονομικής συνεργασίας, ειδικά σε σχέση με τις αμερικανικές επενδύσεις στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις και στόχος της κυβέρνησης είναι να διευκολυνθούν ακόμη περισσότερες.

«Οι Αμερικανοί επιχειρηματίες πρέπει να είναι βέβαιοι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει ασφάλεια για τις επενδύσεις τους και πλήρη προστασία, συμμορφωμένη πλήρως με τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή πρότυπα».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε εν συντομία και στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.

Είπε ότι η επίλυσή του Κυπριακού θα αποτελέσει παράδειγμα για την επίλυση περιφερειακών πολιτικών προβλημάτων.

Παρά τις δυσκολίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο ίδιος προσωπικά, τόνισε, παραμένουν πλήρως αφοσιωμένοι να συνεχίσουν να εργάζονται ακούραστα και με αποφασιστικότητα προς την εξεύρεση μιας λειτουργικής, βιώσιμης και διαρκούς διευθέτησης, προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Πρόσθεσε ότι η λύση του Κυπριακού θα ενισχύσει περαιτέρω το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή και θα ενδυναμώσει τη δυνατότητά της να συμβάλει θετικά και αξιόπιστα στις συλλογικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της περιοχής μας.

Τέλος, απευθυνόμενος στον παριστάμενο Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόναθαν Κόεν, είπε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ και η διεθνής αναγνωρίζοντας τα οφέλη από μία διευθέτηση του Κυπριακού όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και την περιοχή, θα συνεχίσουν να ασκούν την επιρροή τους προς την Τουρκία, ώστε να υλοποιήσει τις προφορικές της δεσμεύσεις και να συμβάλει εποικοδομητικά στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Κόεν: Επωφελής μια λύση για την Κύπρο

Κατά το γεύμα, χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις κ. Τζόναθαν Κόεν, ο οποίος εξήρε τα επιτεύγματα της Κύπρου σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι μια λύση θα ήταν επωφελής όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Ευρώπη και για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφερόμενος στην ανεύρεση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κόεν είπε ότι «αν τα αποθέματα αναπτυχθούν στρατηγικά αυτό θα είναι επωφελές για ολόκληρη την περιοχή, θα ενισχύσουν την πολιτική συνεργασία, θα φέρουν σταθερότητα και θα αναπτύξουν την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκουν στην Κύπρο ένα αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο, με τον οποίον επιθυμούν να ενισχύσουν της σχέσεις τους περαιτέρω σε όλους της τομείς.

Στο γεύμα εργασίας μίλησαν, τέλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών κ. Ανδρέας Χατζηγιάννης και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Capital Link κ. Νικόλας Μπορνόζης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X