ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερωτήματα για την σχέση του Γουιλμπορ Ρος με Ρώσους ολιγάρχες

Υπόθεση ξεπλύμματος διερευνούν οι αρχές των ΗΠΑ, με τις έρευνες να φτάνουν και την Κύπρο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ερωτήματα εγείρονται για τον Γουίλμπορ Ρος και την σχέση του με τους Ρώσους ολιγάρχες.  Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian, ο Ρος ο οποίος αποτελεί την επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, είχε συνάψει συμφωνία με ρώσο μεγαλοεπιχειρηματία, ενόσω ήταν αντιπρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η συναλλαγή εγείρει ερωτήματα για την δράση του Γουίλμπορ Ρος στην Τράπεζα, αλλά και τους δεσμούς του με Ρώσους ολιγάρχες

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το 2015 ο πρώην ισχυρός άνδρας της Τράπεζας Κύπρου, πώλησε στον τραπεζίτη Artem Avertisyan, ο οποίος σχετίζεται τόσο με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, και την μεγαλύτερη Τράπεζα της Ρωσίας, Sberbank.

Νωρίτερα ο Avertisyan είψχε προηγουμένως επιλεγεί από τον Πούτιν για να ηγηθεί σε μια επιχειρηματική πρωτοβουλία και για την οποία είχε αναλάβει σημαντικά καθήκοντα.

Ο Ross είχε αναφέρει ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων 120 υποκαταστημάτων τραπεζών στη Ρωσία (της Uniastrum) άξιζαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το 2014, αλλά πωλήθηκαν με άλλα περιουσιακά στοιχεία στον Avetisyan έναντι €7 εκ.

Τα βασικά στοιχεία του ενεργητικού είχαν αγοραστεί έναντι €450 εκ. το 2008.

Ο Ross δεν έχει κατηγορηθεί για ατασθαλίες και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το ότι η ρωσική συμφωνία παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ ή της ΕΕ.

Διαδρομές εκατομμυρίων μέσω Κύπρου εξετάζουν οι αμερικανικές αρχές

Στο μεταξύ, συνεχίζονται στην Κύπρο οι έρευνες των αμερικανικών αρχών για πρώην συνεργάτη του Τραμπ ο οποίος ήταν και επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, το πρακτορείο έχει εντοπίσει σε μία περίτπωση μεταφορά ποσού ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων τον Οκτώβριο του 2009 το οποίο κατέληξε σε ένα λογαριασμό της κυπριακής τράπεζας.

Αυτόματα το εν λόγω ποσό μοιράστηκε σε δύο ισόποσες δόσεις και άμεσα, οι 500 χιλιάδες δολάρια κατατέθηκαν σε δύο άγνωστους λογαριασμούς εκτός Κύπρου.

Το δημοσίευμα επιμένει πως οι κυπριακές αρχές και ο γενικός εισαγγελέας είναι γνώστες τους αιτήματος που έχει αποσταλεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επί του παρόντος πέραν της προφορικής επικοινωνίας, δεν έχει κατατεθεί επίσημο αίτημα από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι όποιες έρευνες για το θέμα.

 

 

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X