ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυξημένος κατά 783.6 χιλιάδες ο προϋπολογισμός της Κεφαλαιαγοράς

Να ενδυναμώσουμε τους εποπτικούς μηχανισμούς επισημαίνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τη θέση ότι πρέπει να ενδυναμωθούν οι εποπτικοί μηχανισμοί όπως αυτός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, εξέφρασε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου.

Συζητώντας τον Προϋπολογισμό της ΕΚΚ και κάνοντας κριτική οι βουλευτές για το ύψος του, ο κ. Νεοφύτου αντιτάθηκε, αναφέροντας πως δεν γίνεται η Κύπρος να θέλει να είναι το κέντρο παροχής υπηρεσιών και να «χάνεται στη μετάφραση» των ποσών που εν κατακλείδι «είναι μικρός». Χαρακτηριστικά ανέφερε «αν ήμουν εγώ Πρόεδρος της ΕΚΚ δεν θα δεχόμουν αυτό τον Προϋπολογισμό και θα ζητούσα περισσότερα χρήματα για να είμαι αποτελεσματικός στην εποπτεία μου».

Λαμβάνοντας το λόγο η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου τόνισε ότι η Επιτροπή εποπτεύει σήμερα πέραν των 600 οργανισμών, ενώ άλλες 132 αιτήσεις βρίσκονται σε διαδικασία εξέτασης. Εξήγησε ότι εποπτεύουν επιχειρήσεις οι οποίες διακινούν μέσω Κύπρου δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι υπάλληλοι της Κεφαλαιαγοράς είναι μόλις 100, συν 30 που εργάζονται με συμβάσεις συμβολαίων.

«Μέσα στην πενταετία διενεργήθηκαν, πέρα από τους ελέγχους επί εγγράφων, 76 επιτόπιοι έλεγχοι από τους οποίους επιβλήθηκαν ποινές που περιλάμβαναν πρόστιμα 4.1 εκατ. ευρώ, αναστολή άδειας σε 16 ΚΕΠΕΥ και πλήρη ανάκληση της άδειας σε 8 ΚΕΠΕΥ». Κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2011 - 2016, η ΕΚΚ επέβαλε συνολικές διοικητικές κυρώσεις περίπου 14.9 εκατ. ευρώ σε εποπτευόμενους για παραβάσεις της νομοθεσίας που διέπει την κεφαλαιαγορά, κατέληξε, εξηγώντας το έργο που έχει διατελέσει. Πρόσθετα, είπε, η ΕΚΚ εξέτασε 23 αιτήσεις για έγκριση Ενημερωτικών Δελτίων Δημόσιας Προσφοράς ή εισαγωγής κινητών αξιών σε οργανωμένη αγορά και 7 Συμπληρωματικά Ενημερωτικά Δελτία, συμπεριλαμβανομένων και αυτώντης μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης που έγινε ποτέ στην Κύπρο και αφορούσε τις Τράπεζες Κύπρου και Ελληνική, αλλά και σε σχέση με την εισαγωγή των μετοχών της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας στο ΧΑΚ.

Τα νούμερα

Ο Προϋπολογισμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το 2017 περιλαμβάνει έσοδα ύψους 7.2 εκατ. ευρώ και δαπάνες ύψους 8.7 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με εγκριμένα έσοδα και δαπάνες το 2016 ύψους 6.7 εκατ. ευρώ και 7.9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Δηλαδή παρουσιάζει αύξηση συνολικού ύψους 783.6 χιλ. ευρώ ή ποσοστιαία μεταφράζεται σε 9.9%.

Τα έσοδα χωρίς την περίληψη της κρατικής χορηγίας ανέρχονται σε 3.7 κατ. Ευρώ σε σύγκριση με τα αναθεωρημένα έσοδα του 2016 ύψους 3.5 εκατ. ευρώ, δηλαδή παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 5.7% ή σε απόλυτους αριθμούς αύξηση ύψους 200 χιλ. ευρώ. Αναλυτικά, όπως ανέφερε στην Επιτροπή η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, προέρχονται από ετήσιες εισφορές και δικαιώματα από τις Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ), ύψους 2.6 εκατ. ευρώ από Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) ύψους 350 χιλ. ευρώ από εισηγμένες εταιρείες ύψους 190 χιλ. ευρώ και άλλα έσοδα ύψους 450 χιλ. ευρώ.

Οι συνολικές προυπολογιζόμενες δαπάνες της ΕΚΚ που συζητούνται στην Επιτροπή Οικονομικών για το 2017 και παρουσιάζουν την αύξηση της τάξης του 9.9%  ή 783 χιλ. ευρώ, οφείλονται σε αύξηση του προσωπικού και κατά συνέπεια αύξηση των λειτουργικών δαπανών, αλλά και λόγω επέκτασης της εφαρμογής Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση