ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξανά στην Ολομέλεια η διαχείριση ακινήτων από Τράπεζες

Επιτρέπει να διαχειρίζονται ακίνητα και εταιρείες, για αναβάθμιση και επέκταση

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στην Ολομέλεια της Βουλής επιστρέφει εκ νέου ο περί εργασιών πιστωτικών ιδρυμάτων τροποποιητικός Νόμος, που επιτρέπει στα τραπεζικά ιδρύματα να διαχειρίζονται ακίνητα και εταιρείες, οι οποίες περιέρχονται στην κυριότητά τους μέσω διακανονισμών χρεών.

Το νομοσχέδιο επέστρεψε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών την περασμένη Παρασκευή κατόπιν πρότασης του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ.

Στη σημερινή συνεδρία της επιτροπής εξετάστηκαν οι προτεινόμενες τροπολογίες της Συμμαχίας Πολιτών και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Η πλειοψηφία επιτροπής, και κατόπιν συμφωνίας από την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών, συναίνεσε στη συμπερίληψη διάταξης που να επιτρέπει στην τράπεζα που αποκτά μετοχικό κεφάλαιο μια εταιρείας να μπορεί να διορίσει διευθυντή «νοουμένου ότι δεν επηρεάζονται τα δικαιώματα άλλων μετόχων σύμφωνα με τις διατάξεις του περί εταιρειών Νόμου».

Ενσωματώνεται επίσης η τροπολογία σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται ο διορισμός ως μέλος διοικητικού οργάνου ή ως ανώτατο διοικητικό στέλεχος προσώπου που κατέχει καίρια θέση σε ΑΠΙ που συστάθηκε στη Δημοκρατία, ή που έχει κηρυχθεί σε πτώχευση ή έχει καταδικαστεί σε οποιαδήποτε χώρα για αδίκημα που ενέχει δόλο ή ανεντιμότητα ή έχει καταστεί για αδίκημα δυνάμει των διατάξεων του παρόντος νόμου.

Οι υπόλοιπες τροπολογίες θα υποβληθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση, αφού η πλειοψηφία της επιτροπής δεν συμφώνησε στην ενσωμάτωσή τους στο κείμενο του νομοσχεδίου. Κατά τάχθηκε των τροπολογιών αυτών τάχθηκε και η ΚΤΚ.

Έντονη συζήτηση υπήρξε για τη τροπολογία της κ. Θεολόγου βάσει της οποίας επιτρέπεται σε τράπεζα να διορίζει «μόνο παραλήπτη/διευθυντή για να προβεί σε εκκαθάριση της εταιρείας αλλά όχι για διαχείριση της αξίας μέχρι την αξιοποίησή της.

«Θα έχουμε εταιρείες ζόμπι χωρίς να προχωρούμε σε εκκαθάριση», είπε η κ. Θεολόγου.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως «καλοπροαίρετα πάμε το σύστημα για κλείσιμο. Ένα στα 2 δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενο και προσπαθούμε να δώσουμε ευχέρεια να μην κλείσει 1 στις 2 εταιρείες».

Εκπρόσωπος της ΚΤΚ υπενθύμισε πως η όλη τροποποίηση του νόμου γίνεται έτσι ώστε να επιτρέπεται στις τράπεζες να μπορούν να διαχειρίζονται και να επιδιορθώσουν τα ακίνητα μέχρι να εκποιηθούν σε περίοδο τριών ετών και ότι το ίδιο συμβαίνει και για τις εταιρείες.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Tην προεδρία του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης αναλαμβάνει ο Κασουλίδης

«`Οτι και να κάνει ο Αβέρωφ, πάλι η δήλωση του Πόθεν Έσχες του δεν βγάζει νόημα. Ο μοντέρνος, προοδευτικός ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:59

Προδρόμου: Το ΑΚΕΛ βρίσκεται ακόμα σε προεκλογικό αγώνα

«...και ο Προδρόμου σταθερά σε Colloquium γκαιμπελισμού!!!»
Ai Em  |  09:57

Ερχιουρμάν: Θέλουμε λόγο στους υδρογονάνθρακες, όχι μόνο μερίδιο

«Ας του δωσουμε αυτά που θελει! Έλα παρτα: ο!ο»
Μπιχτης  |  23:53

«Ας πάμε στο λαό» δήλωσε για τη βουλευτική έδρα της Λεμεσού o Αβέρωφ

«Οριζόντια ψήφος τώρα. Τέρμα στην κομματοκρατία »
Ευάγγελος Αναστασιάδης  |  17:17

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση