ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συναντήσεις στο ΥΠΟΙΚ για το μισθολόγιο στο ευρύτερο δημόσιο

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι έτοιμες να καταθέσουν επιπλέον αιτήματα

ΚΥΠΕ

Σε συνάντηση του Υπουργείου Οικονομικών με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα, θα υποβληθούν τα στοιχεία βάσει των οποίων θα καθοριστεί το ύψος της αύξησης του μισθολογίου στο ευρύτερο δημόσιο τη διετία 2017-18.

Στη συνάντηση οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις εμφανίζονται έτοιμες να καταθέσουν επιπλέον αιτήματα, καθώς εκτιμάται πως το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ για τα δύο αυτά έτη θα υπερκαλύπτει την παραχώρηση τιμαριθμικής αύξησης και προσαυξήσεων, αφήνοντας περιθώριο για κάλυψη και άλλων αιτημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και οι Γενικοί Γραμματείς της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, και της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, υπέγραψαν τη συμφωνία πλαίσιο για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στο ευρύτερο δημόσιο για την περίοδο 2015-2018. Ειδικότερα, για το μισθολόγιο των ετών 2017 και 2018, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εισαγωγή μηχανισμού, μέσα από τον οποίο η ποσοστιαία αύξηση στο μισθολογικό κόστος δεν θα ξεπερνά το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.

Παράλληλα συμφωνήθηκε η παραχώρηση προσαυξήσεων για τα δύο αυτά έτη στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημοσίου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ, Ανδρέας Ηλίας, το Υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε σε πρόσφατη συνάντηση με τις δύο συντεχνίες την πρότασή του για τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού.

«Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να μαζευτούν τα στοιχεία για το 2017 και το πρώτο μισό του 2018» ανέφερε.

Βάσει του μηχανισμού, για το 2017 θα ληφθούν υπόψιν τα στοιχεία για τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2015 και τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2016, και για το 2018 θα ληφθούν υπόψιν τα στοιχεία για τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2016 και τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2017.

«Αυτή η διαδικασία θα είναι σε κυλιόμενη βάση καθώς για να καθοριστεί το ποσοστό για το `18 θέλουμε ακόμα ένα εξάμηνο. Αυτή η κυλιόμενη βάση θα τρέχει μέχρι τον Αύγουστο – αρχές Σεπτεμβρίου» εξήγησε ο ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ.

«Πρόθεσή μας είναι μέσα στα πλαίσια που θα μας δοθούν να υποβάλουμε αιτήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον περιορισμό, αν είναι δυνατόν, της μόνιμης αποκοπής μισθών, βελτίωση κάποιων ωφελημάτων και πιθανότατα κάποιο ποσοστό να παραπεμφθεί σε κάθε οργανισμό ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές του» σημείωσε.

Όπως ανέφερε, οι συντεχνίες αναμένουν να συγκληθεί νέα σύσκεψη με το Υπουργείο προκειμένου να κατατεθούν τα στοιχεία για να διαπιστωθεί το εύρος επί του οποίου θα γίνει η διαπραγμάτευση.

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, Αντώνης Νεοφύτου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι οι συντεχνίες αναμένουν στην επόμενη συνάντηση να τους υποβληθούν επίσημα τα στοιχεία για να υποβάλουμε αιτήματα για τη διαπραγμάτευση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση