ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

H EKT συστήνει την πρόσληψη προσωπικού από την ΚΤΚ

Το εναρμονιστικό νομοσχέδιο αναθέτει στην ΚΤΚ την εποπτεία των πιστωτών

ΚΥΠΕ

Την ενίσχυση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) με πρόσθετο προσωπικό ενόψει των νέων αρμοδιοτήτων που θα αναλάβει λόγω του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές σε σχέση με ακίνητα που προορίζονται για κατοικία, συστήνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε γνωμοδότησή της προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Το εναρμονιστικό νομοσχέδιο αναθέτει στην ΚΤΚ την αρμοδιότητα για την εποπτεία των πιστωτών και των μεσιτών πιστώσεων που προνοούνται στον εναρμονιστικό νομοσχέδιο. Ως εκ τούτου το κυπριακό ΥΠΟΙΚ είχε ζητήσει σχετική γνωμοδότηση της ΕΚΤ.

«Όταν ανατίθενται εξειδικευμένα καθήκοντα που δεν σχετίζονται με το Ευρωσύστημα σε μια εθνική κεντρική τράπεζα (ΕθνΚΤ), πρέπει επίσης να δίνεται πρόσθετο προσωπικό και οικονομικοί πόροι, έτσι ώστε αυτά τα καθήκοντα να εκτελούνται κατά τρόπο που δεν θα επηρεάζουν την εργασιακή και οικονομική ικανότητα της ΕθνΚΤ να εκτελεί τα καθήκοντά της που σχετίζονται με το Ευρωσύστημα», αναφέρει στη γνωμοδότησή της η ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ σημειώνει ακόμη ότι ενδεχομένως να προκύψει σύγκρουση συμφέροντος μεταξύ της ευθύνης της ΚΤΚ για εποπτεία του τραπεζικού συστήματος και των νέων καθηκόντων προστασίας του καταναλωτή και συστήνει τη λήψη επαρκών μέτρων μετριασμού για αυτό το θέμα.

Παράλληλα, η ΕΚΤ παρατηρεί πως αν και στο νομοσχέδιο προνοείται η επιβολή διοικητικών προστίμων για παράβαση του νόμου, τα οποία θα προστίθενται στα έσοδα της ΚΤΚ, εντούτοις σημειώνει πως το νομοσχέδιο δεν καθορίζει πώς θα χρηματοδοτείται το κόστος που σχετίζεται με την εποπτεία των πιστωτών, των μεσιτών πιστώσεων και των μη πιστωτικών ιδρυμάτων.

Έτσι, η ΕΚΤ καλεί το ΥΠΟΙΚ να εξετάσει τη θέσπιση τρόπου ανάκτησης του κόστους, όπως για παράδειγμα, την καταβολή από τους μεσίτες πιστώσεων και τα μη πιστωτικά ιδρύματα ενός τέλους αδειοδότησης στην ΚΤΚ ή ενός ετήσιου τέλους, που θα καλύπτει το πραγματικό κόστος που θα επιβαρύνει την ΚΤΚ στην εκτέλεση των νέων εποπτικών της καθηκόντων.

«Όταν το καθεστώς ανάκτησης του κόστους θεσπιστεί, η ΚΤΚ θα χρειαστεί να προβεί σε διευθετήσεις για το πρόσθετο προσωπικό με τις κατάλληλες δεξιότητες που είναι αναγκαίο για την εποπτεία αυτών των οντοτήτων και ιδρυμάτων, ενόψει της ανάγκης να διασφαλιστεί ότι η ικανότητά της να εκτελεί τα καθήκοντά της, που σχετίζονται με το ευρωσύστημα και τις υπάρχουσες εποπτικές αρμοδιότητες, δεν θα επηρεαστούν από την ανάληψη αυτών των νέων καθηκόντων», αναφέρει η ΕΚΤ.

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο, που βρίσκεται ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, προνοεί την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών σε σχέση με στεγαστικά δάνεια. Το προσχέδιο καθορίζει την ΚΤΚ μαζί με την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή (Υπουργείο Εμπορίου) ως τις αρμόδιες αρχές για την υλοποίηση και την εφαρμογή των κανόνων της οδηγίας 2014/17/EE, η οποία εισάγεται στο εθνικό δίκαιο μέσω του εναρμονιστικού νομοσχεδίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X